Πατρίτσια Χάισμιθ, Χωρίς Ενοχές

10.11.2003
Ενα καθαρόαιμο αστυνομικό μυθιστόρημα από την μετρ του είδους Πατρίτσια Χάισμιθ. Σφικτή πλοκή, εσωτερική ένταση και κλιμακούμενη αγωνία είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του "Χωρίς Ενοχές" μέσω του οποίου μεταφερόμαστε στο θερμό κλίμα της Τυνησίας.
Ο Χάουαρντ Ίνγκαμ, ένας αμερικανός συγγραφέας, βρίσκεται στην Τυνησία προκειμένου να συγκεντρώσει υλικό για το σενάριο μίας ταινίας. Όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται κατά το αναμενόμενο. Ο σκηνοθέτης της ταινίας δεν φτάνει ποτέ, γιατί... αυτοκτονεί και η αγαπημένη του αρχικά δεν απαντά στα γράμματά του. Αποκομμένος από τη ζωή του και ενώ τίποτα πια δεν κρατά τον Ινγκαμ στην Τυνησία, αποφασίζει να παραμείνει εκεί για να γράψει το βιβλίο του. Εχοντας μοναδική συντροφιά τον περίεργο Ανταμς ή αλλιώς τον ΔΚΖ (Δικός του Τρόπος Ζωής) και τον ομοφυλόφιλο ζωγράφο Γιένσεν, ο Ινγκαμ θα βυθιστεί στον λαβύρινθο της πόλης και σε πράξεις που μαρτυρούν ότι η συνείδησή του τον έχει εγκαταλείψει και ότι είναι "χωρίς ενοχές"...

Ενα καθαρόαιμο αστυνομικό μυθιστόρημα από την μετρ του είδους Πατρίτσια Χάισμιθ, της οποίας το πρώτο βιβλίο "Ξένοι στο τρένο" σημείωσε μεγάλη επιτυχία και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Αλφρεντ Χίτσκοκ, ενώ κεντρική της δουλειά είναι η πενταλογία με ήρωα τον Ρίπλευ, που επίσης μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο.

Ο κεντρικός ήρωας, ο Ινγκαμ, ψυχογραφείται με ιδιαίτερη μαεστρία από τη συγγραφέα. Πρόκειται για έναν έντονα συμπλεγματικό χαρακτήρα που ενώ ξεπερνά τα όρια και διαπράττει ένα έγκλημα, εξακολουθεί να ζει σαν να μην έχει συμβεί κάτι το ιδιαίτερο και "αυτοαποενοχοποιείται" προβαίνοντας σε πράξεις που μαρτυρούν ότι η συνείδησή του τον έχει εγκαταλείψει... Σφικτή πλοκή, εσωτερική ένταση και κλιμακούμενη αγωνία είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του "Χωρίς Ενοχές".


Εκδόσεις Μεταίχμιο
Τίτλος: Χωρίς Ενοχές
Συγγραφέας: Πατρίτσια Χάισμιθ
Μετάφραση: Γιώργος- Ικαρος Μπαμπασάκης
Σελίδες: 324
ISBN: 960-375-587-7