Ο Μάνος Κοντολέων στο e-go

22.10.2003
Είναι ένας από τους πιο γνωστούς Ελληνες συγγραφείς. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 50 βιβλία του...Ο Μάνος Κοντολέων γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε φυσική, αλλά από το 1969 τον κέρδισε ολοκληρωτικά η λογοτεχνία.
Είναι ένας από τους πιο γνωστούς Ελληνες συγγραφείς. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 50 βιβλία του -άλλα από αυτά ανήκουν στην παιδική λογοτεχνία, άλλα στη λογοτεχνία για νέους και άλλα στη λογοτεχνία που απευθύνεται σε ενήλικες αναγνώστες. Μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στη Γαλλία και στις ΗΠΑ
Ο Μάνος Κοντολέων γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε φυσική, αλλά από το 1969 τον κέρδισε ολοκληρωτικά η λογοτεχνία. Το 1998 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Με το καινούριο του βιβλίο την "Ερωτική Αγωγή" καταθέτει την δική του άποψη για τον εικοστό αιώνα. Επιχειρεί να δώσει τις δικές του ερμηνείες μέσα από την ερωτική ζωή των δύο ηρώων του, του Χρήστου και του Αρη Βαλλή και δεν διστάζει ακόμα και να προκαλέσει... Ο Μάνος Κοντολέων μίλησε στο e-go για το καινούριο του βιβλίο:

e-go:Τι σας κέντρισε να γράψετε την "Eρωτική αγωγή";
Μ.Κ: Μετά από 25 περίπου χρόνια συγγραφικής παρουσίας και μετά από 50 περίπου τίτλους που έχω εκδώσει, ήταν νομίζω φυσικό να θελήσω να καταθέσω και τη δικιά μου άποψη για τον 20ο αιώνα, αυτόν τον αιώνα που πριν από λίγο αποχαιρετήσαμε αλλά που νομίζω πως δεν είναι εύκολο να ξεχάσουμε.
Λοιπόν, η "Ερωτική Αγωγή" είναι η δική μου ανάγνωση αυτού του αιώνα, του αιώνα που όπως γράφω στο μυθιστόρημα είναι : ο αιώνας που θα ξεκινούσε με τα πιο μεγάλα κινήματα ανθρωπιστικών ιδεών και θα κατέληγε στις πιο οργανωμένες τάσεις κυριαρχίας των ελαχίστων πάνω στους πάμπολλους, ο αιώνας που αφού θα γεννούσε της μεγάλες ανατροπές της Τέχνης, στη συνέχεια θα υλοποιούσε την εφαρμογή της απολύτης εμπορευματοποίησής τους. Ο αιώνας που με το λίκνισμα του έρωτα θα άνοιγε τα μάτι ατου και θα τα έκλεινε με τους τριγμούς του ηδονισμού - ο αιώνας της θεοποίησης μα και της μετάλλαξης των αστών.

e-go: "Ο στερημένος δημιουργεί, ο χορτάτος καταναλώνει"... Τελικά η αναζήτηση του σεξ είναι η κινητήριος δύναμη στη ζωή του ανθρώπου;
Μ.Κ: Ίσως όχι η μόνη, πάντως σίγουρα από τις πιο δυναμικές. Κι εγώ με μια συγγραφική αυθαιρεσία θέλησα να διαβάσω τον 20ο αιώνα κάτω από αυτήν την οπτική γωνία. Ναι, νομίζω πως σε μαζικό επίπεδο η στέρηση είναι που προκαλεί την όποια δημιουργική πράξη -πέστε την επανάσταση ή έργο Τέχνης.

e-go: Μπορούμε να μιλάμε για "ερωτική αγωγή"; Ο ήρωας του βιβλίου σας, ο Άρης, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί το πατρικό του όραμα καταστρέφεται?.
Μ.Κ: Ναι, καταστρέφεται, αλλά αυτό γιατί θέλησε να πολεμήσει την εμπορευματοποίηση της ερωτικής συμπεριφοράς των ανθρώπων χρησιμοποιώντας λάθος μέσα, τα μέσα που ο εχθρός του χρησιμοποιεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες φωνές που πιστεύουν στις αξία της γνησιότητας της ερωτικής συμπεριφοράς και που κάποια στιγμή θα συνεχίσουν την αντίσταση. Η τελευταία φράση του μυθιστορήματος ακριβώς αυτό δηλώνει -Η ερωτική αγωγή... Συνεχίζεται.

e-go: Η γραφή σας είναι αρκετά τολμηρή. Σας αρέσει να προκαλείτε;
Μ.Κ: Μου αρέσει να λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν μου αρέσει να κρατώ μια μάσκα για να κρύβω συναισθήματα ή να τα ωραιοποιώ. Κάτω, λοιπόν, από μια τέτοια άποψη δεν νομίζω ότι είναι η γραφή μου τολμηρή. Θα την χαρακτήριζα ως συνεπή ως προς τα περιγραφόμενα συναισθήματα των ηρώων μου. Αν κάτι θα το έλεγα τολμηρό είναι αυτό που έχει να κάνει με τον τρόπο που βλέπω τα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα. Και ίσως σε αυτόν τον τομέα να θέλω και να προκαλέσω, μιας και μετά από μία πρόκληση ίσως υπάρξει εν τέλει και μια αντίδραση - αφύπνιση.

e-go: Χρησιμοποιείτε επιτηδευμένη γλώσσα συνήθως όταν περιγράφετε ερωτικές σκηνές. Τι εξυπηρετεί αυτή η εκφραστική οδός;
Μ.Κ: Φαντάζομαι ότι εννοείτε τη χρήση αρχαίων τολμηρών λέξεων. Αυτό το έκανα γιατί μιας και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν βρώμικες ή χυδαίες λέξεις, αλλά απλώς λέξεις που περιγράφουν συγκεκριμένα συναισθήματα των ανθρώπων, θέλησα να φέρω στο φως αυτές τις πανέμορφες λέξεις των προγόνων μας που έχουν πια ξεχαστεί, αλλά που μας υπενθυμίζουν ότι όπως κι εμείς έτσι κι αυτοί σε κάποιες φάσεις της καθημερινότητάς τους μιλούσαν με τρόπο τολμηρό.

e-go:Γράφετε κάτι καινούριο αυτόν τον καιρό;
Μ.Κ: Ναι, ένα μυθιστόρημα με θέμα τα συναισθήματα ενός μετανάστη. Προσπαθώ να δω το όλο θέμα από τη δικιά του την πλευρά. Και έτσι ίσως για μια ακόμα φορά μάλλον θα προκαλέσω... Αλλά λογοτεχνία αυτό είναι -να σε ταρακουνά.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε την παρουσίαση του βιβλίου ¨Ερωτική Αγωγή"