Graffiti στην οδό Πειραιώς!

24.09.2003
Ο παλμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς- ο ετήσιος θεσμός που οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού- χτυπάει φέτος δυνατά στην Πειραιώς, χάρη στη graffiti εικαστική παρέμβαση που δημιούργησε η καλλιτεχνική ομάδα Carpe Diem στο εξωτερικό τοιχίο της εταιρίας ΕΛΑΪΣ, η οποία είναι ο καλλιτεχνικός χορηγός τους έργου.
Ο παλμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς- ο ετήσιος θεσμός που οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού- χτυπάει φέτος δυνατά στην Πειραιώς, χάρη στη graffiti εικαστική παρέμβαση που δημιούργησε η καλλιτεχνική ομάδα Carpe Diem στο εξωτερικό τοιχίο της εταιρίας ΕΛΑΪΣ, η οποία είναι ο καλλιτεχνικός χορηγός τους έργου.

Για το σχετικό βίντεο κάντε κλικ εδώ!

Το έργο με τίτλο "Η ελιά παγκόσμιο σύμβολο του αθλητισμού, της ειρήνης και του πολιτισμού" τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και εγκαινιάζεται την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου. Στην εκδήλωση απευθύνουν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Χρήστος Αγραπίδης και ο πρόεδρος του Σ.Ε.Β κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος. Για την περάμβαση και το έργο θα μιλήσουν οι: Μάνος Στεφανίδης, επιμελητής Εθνικής Πινακοθήκης, με θέμα "Η τέχνη στο δρόμο", Νίκος Μέλιος, ιστορικός του Ινστιτούτου Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων με θέμα "Παρεμβάσεις στην οδό Πειραιώς" και ο Κυριάκος Ιωσηφίδης (Carpe Diem) με θέμα "Νεες εικαστικές αναζητήσεις στους χώρους της πόλης".

Πρόκειται για μία ανοικτή παρέμβαση που εκπλήσσει με τον αρμονικό συνδυασμό της πρωτοποριακής και ανατρεπτικής τέχνης του γκράφιτι με την απόδοση διαχρονικών συμβόλων, όπως είναι η ελιά και το ελαιόλαδο, πηγές έμπνευσης και ανάπτυξης της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Οι καλλιτέχνες της Carpe Diem, με το γνώριμό τους εργαλείο - σπρέι έκαναν μία διαδρομή ακόμη και στο χώρο της αγιογραφίας, κάνοντας τις απαραίτητες προσθέσεις και αφαιρέσεις..., για την καταστήσουν την τέχνη του δρόμου και να την εντάξουν δυναμικά στην καθημερινή μας αισθητική. Τοπ γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που η Carpe Diem παρεμβαίνει σε ενεργό λειτουργούντα χώρο εργασίας, όπως το εργοστάσιο της Ελαϊς, προσδίδει στο έργο χαρακτήρα τομής, ανοικτής στο κοινό να την εκτιμήσει και να τη βιώσει.

"Διεκδικούμε έκφραση στην ποικιλία, στη φαντασία, στον αυθορμητισμό και στη δημιουργία ελεύθερων δημόσιων χώρων. Δημιουργούμε και προ-σ-καλούμε όλους σε ανοιχτές γιορτές, ενάντια στην γκρίζα αισθητική και στην ομοιομορφία του αστικού τοπίου", τονίζει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Carpe Diem, κ. Κυριάκος Ιωσηφίδης.

"Πέραν αυτού ένα τέτοιο έργο που κάποιοι θα το καλούσαν αντισυμβατικό, εναλλακτικό ή ακόμα απλά διαφορετικό, δεν παύει να έιναι πρωτοποριακό και αυτό μας αρέσει. Σ' αυτή την ιστορία κεντρικό σημείο του οράματός μας σαν επιχέιρηση είναι να είμαστε πρώτοι και πρωτοπόροι όχι μόνο στον τομέα της επιχειρηματικής δραστηριότητάς αλλά και στη συμβολή μας στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον κοινωνικό μας περίγυρο. Με άλλα λόγια την εταιρική Κοινωνική Ευθύνη μας", σημείωσε ο κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, διευθυντής Εταιρικών σχέσεων και Μ.Μ.Ε Unilever.

Εναρμονισμένη με το πνεύμα και το περιεχόμενο των ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που επιδιώκουν με τρόπους δημιουργικούς να φέρουν τους πολίτες σε άμεση επαφή με τα μνημεία, είναι και η δήλωση της υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων της Ελαϊς, κας Μελίνας Θρουβάλα: "Θέλω να μεταφέρω το άμεσο, το δικό μας εταιρικό βίωμα που προκάλεσε η παρέμβαση αυτή. Οι εργαζόμενοί μας, ο ένας μετά τον άλλο, μπαίνουν σε μία διαδικασία "αναψηλάφησης" του γνωρίμου περιβόλου της Ελαίς και τους κάνει πολύ κέφι, τους ασκεί όπως λένε θετική επιρροή. Ήδη για μας αυτό είναι αρκετό και το ευχόμαστε σε όλους όσους θα διασχίζουν από δω και πέρα τον εικαστικό δρόμο της Πειραιώς".

Ενας από τους συνδιοργανωτές της εικαστικής παρέμβασης είναι και το Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και ιστορίας των επιχειρήσεων, ο εκπρόσωπος του οποίου κ. Νίκος Μέλιος επεσήμανε: "Η Ελαίς Α.Ε, με ιστορία ογδόντα και πλέον χρόνων, ένα κομμάτι η ίδια της ιστορίας αυτής εδώ της πόλης, εξακολουθεί επίμονα να αντιστέκεται στα σημεία των καιρών και αναδεικνύει ξεχασμένες όψεις από την ιστορία αυτού του τόπου. Κατέγραψε την ιστορία της με τον Ιστορικό της Αρχείο, διέσωσε και ανάδειξε την ιστορία του Νέου Φαλήρου, συντήρησε και ανέδειξε τα μοναδικά κεραμικά έργα τέχνης του Κεραμικού στον περίβολο της και σήμερα γράφει πάλι μία νέα σελίδα στην πολύπλευρη πολιτιστική της συνεισφορά "εκπαιδεύοντας" την αισθητική των περαστικών κι των περιοίκων στις εναλλακτικές μορφές τέχνης υλοποιώντας μία αντισυμβατική παρέμβαση που θα αφήσει εποχή".