Εκστρατεία Ανεύρεσης Πόρων (Crowdfunding) από το Μουσείο Μπενάκη

22.11.2016
Το Μουσείο Μπενάκη ξεκινάει την πρώτη του ηλεκτρονική εκστρατεία ανεύρεσης πόρων (crowdfunding) με αφορμή την έκθεση στην Αμερική του φωτογραφικού λευκώματος του Άλμπερτ Μάγιερ από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896.

Η έκθεση θα βρίσκεται στην Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του 2016 με παρουσία τόσο στα Ηνωμένα Έθνη, όσο και στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας. Στόχος της εκστρατείας είναι η συγκέντρωση του ποσού των $100,000 για τη συνέχιση του ταξιδιού του λευκώματος σε τουλάχιστον τέσσερις ακόμα πόλεις των Η.Π.Α μέσα στο 2017.

Η έκθεση θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό της Αμερικής, και ιδιαίτερα στους Έλληνες της Διασποράς, να θαυμάσουν αυτό το τόσο σπάνιο έκθεμα, αλλά και να «ζήσουν» τις στιγμές των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από την κάμερα του Άλμπερτ Μάγιερ. Ξεχωριστός εκπρόσωπος των διάσημων φωτογράφων που κάλυψαν τους Αγώνες, ο Άλμπερτ Μάγιερ (Δρέσδη 1857-1924), είχε αναλάβει τη θέση του επίσημου φωτογράφου της γερμανικής αθλητικής αποστολής που ταξίδεψε στην Αθήνα.
Με το φακό του αποτύπωσε μοναδικά τις αθλητικές τελετουργίες, τις προσπάθειες των αθλητών αλλά και το πνεύμα και την αστική παράδοση της περιόδου. Στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του απαθανάτισε δρομείς, αθλητές ενόργανης γυμναστικής και στίβου, άλτες αλλά και τον μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη.

Το φωτογραφικό λεύκωμα του Άλμπερτ Μάγιερ αποτελούσε το ενθύμιο των Αγώνων για τις βασιλικές Αυλές της εποχής και για τα μέλη της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά τους βομβαρδισμούς του 1945 που ισοπέδωσαν τη Δρέσδη και κατέστρεψαν όλο του το αρχείο, το λεύκωμα με τις αυθεντικές φωτογραφίες έγινε πια σπάνιο και πολύτιμο.

Τα λιγοστά αντίτυπα του δερμάτινου λευκώματος διανεμήθηκαν στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των Πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων μεταξύ των οποίων ήταν και ο Γεώργιος Στρέιτ, τραπεζίτης και υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης της περιόδου εκείνης. Ο Μαρίνος Γερουλάνος, για πολλά χρόνια πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και εγγονός του Γεωργίου Στρέιτ, δώρισε το λεύκωμα στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, όπου έκτοτε φυλάσσεται.

Το Μουσείο Μπενάκη, μέσα από τις συλλογές και τα αρχεία του, αλλά και με τη συνεχή του παρουσία στη διεθνή πολιτιστική σκηνή, διηγείται ως θεματοφύλακας την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού.


Η εκστρατεία ανεύρεσης πόρων (crowdfunding) ξεκινάει στις 21 Νοεμβρίου 2016 και θα τρέξει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2017.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου που έθεσε το Μουσείο Μπενάκη μέσω αυτής της εκστρατείας, επιλέγοντας έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  1. Κάντε μία δωρεά: Μπορείτε να κάνετε μία δωρεά μέσω της πλατφόρμας της καμπάνιας, στη διεύθυνση http://crowdfunding.benaki.gr. Μπορείτε επίσης να κάνετε μία δωρεά εκτός πλατφόρμας (για παράδειγμα, με την αποστολή επιταγής ταχυδρομικά) ή με τραπεζική κατάθεση, ανεξαρτήτως ποσού.

  1. Μοιραστείτε το: Ενημερώστε τους συγγενείς και φίλους σας γι’ αυτή την καμπάνια του Μουσείου Μπενάκη μέσω του συνδέσμου: http://crowdfunding.benaki.gr.

  1. Οργανώστε τη δική σας εκστρατεία (ως Ιδιώτης ή Ομάδα): Μπορείτε να γίνετε κομμάτι της καμπάνιας μας, δημιουργώντας την δική σας σελίδα είτε σαν ιδιώτης, είτε σαν ομάδα (ομάδα φίλων, εταιρική ομάδα, ομάδα μέσων μαζικής επικοινωνίας). Μπορείτε να θέσετε τους οικονομικούς σας στόχους (για παράδειγμα, $100) και να προσκαλέσετε άλλους να σας βοηθήσουν να φτάσετε τον στόχος σας, για το Μουσείο Μπενάκη.

Για να συνεισφέρετε με επιταγή:

Παρακαλώ αποστείλετέ την στη διεύθυνση:

Μουσείο Μπενάκη

Τμήμα Πόρων και Ανάπτυξης

Κουμπάρη 1 και Βασιλίσσης Σοφίας

10674, Αθήνα

Υπ’οψη κ. Νίκου Τριβουλίδη

Για να συνεισφέρετε μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό:

Alpha Bank

Δικαιούχος: Μουσείο Μπενάκη | Αρ. Λογαριασμού: 3690 0200 2000 759 |

BIC: CRBAGRAAXXX | IBAN: GR76 0140 1150 3690 0200 2000 759

Εθνική Τράπεζα

Δικαιούχος: Μουσείο Μπενάκη | Αρ. Λογαριασμού: 139 480020 61 |

BIC: ETHNGRAA | IBAN: GR95 0110 1390 0000 1394 8002 061

Αναφέροντας ως αιτιολογία για την κατάθεση: “ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ_CF”

Links

Crowdfunding: http://crowdfunding.benaki.gr

Ιστοσελίδα: http://www.benaki.gr
Facebook: https://www.facebook.com/TheBenakiMuseum
Twitter: https://twitter.com/TheBenakiMuseum
Instagram: https://www.instagram.com/TheBenakiMuseum

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το Μουσείο στο +30 2126875299, ή στο [email protected].