Τη διοργάνωση ανέλαβε η κινηματογραφική εταιρεία «Λέντα-φιλμ». Το Αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδος-Ρωσίας. Κατά κύριο λόγο η εκδήλωση αποσκοπούσε στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον τομέα του πολιτισμού και του κινηματογράφου.
Η τελετή ξεκίνησε με τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδος και της Ρωσίας, ενώ αμέσως μετά ,το κοινό χαιρέτησε ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ρωσική Ομοσπονδία κύριος Ανδρέας Φρυγανάς ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:
Χαίρομαι που το Αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο στη Μόσχα προκάλεσε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Οι εκδηλώσεις του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδος-Ρωσίας έφτασαν στο αποκορύφωμά τους αλλά, όπως άλλωστε αναμενόταν, δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν χωρίς την προβολή της σύγχρονης κινηματογραφικής παραγωγής των δύο χωρών. Φέτος το Μάιο η «Εβδομάδα ρωσικού κινηματογράφου» πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ενώ απόψε εγκαινιάζουμε την αντίστοιχη εκδήλωση στη Μόσχα. Παράλληλα προγραμματίζεται μία σειρά από παρόμοιες εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας. Το φεστιβάλ αυτό περιλαμβάνει έργα Ελλήνων κινηματογραφιστών όλων των γενιών, — είπε ο Ανδρέας Φρυγανάς.
O Προϊστάμενος της Διεύθυνσης κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κύριος Βιατσεσλάβ Τέλνοβ, παραδέχθηκε ότι ο Ρώσος θεατής, δυστυχώς, γνωρίζει πολύ λίγα πράγματα για το σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.
Επιτέλους οι μοσχοβίτες και οι επισκέπτες της ρωσικής πρωτεύουσας μπορούν να γνωρίσουν σύγχρονα έργα Ελλήνων σκηνοθετών τα οποία έχουν ακουστά μόνο από τα άρθρα διαφόρων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Είμαι βέβαιος ότι βλέποντας αυτές τις ταινίες, οι θεατές θα διατυπώσουν την προσωπική τους αντίληψη για την πολυαγαπημένη Ελλάδα, — σημείωσε ο κύριος Τέλνοβ.
Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος, κυρία Τίνα Πισχιτζή, μίλησε για την «Εβδομάδα ρωσικού κινηματογράφου» στην Ελλάδα και με ιδιαίτερη συγκίνηση σημείωσε ότι ο ρωσικός κινηματογράφος αποτελεί ισχυρό θεμέλιο του διεθνούς κινηματογράφου. Σύμφωνα με αυτήν, ο ρωσικός κινηματογράφος έχει καθορίσει τη μορφή, το περιεχόμενο και την αισθητική του κινηματογράφου και έτσι ήταν πρωτοπόρος στην εξέλιξη αυτής της τέχνης. Η κυρία Πισχιτζή διηγήθηκε την ιστορία του κινηματογράφου στην πατρίδα της και σημείωσε ότι την δεκαετία του 1990, εμφανίστηκαν πολλοί νέοι σκηνοθέτες ενώ το κοινό επέστρεψε στις κινηματογραφικές αίθουσες. Συνεχίζοντας τόνισε ότι την εποχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε μία καινούργια γενιά κινηματογραφιστών οι οποίοι λαμβάνουν βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ και αποδεικνύουν ότι το ελληνικό σινεμά έχει μέλλον .
Ο Προϊστάμενος του Τομέα Διεθνών σχέσεων της Ένωσης κινηματογραφιστών Ρωσίας, κύριος Γιούριϊ Κόλοσοβ, είπε ότι κινηματογραφική διοργάνωση τέτοιου επιπέδου αποτελεί πρωτοφανές γεγονός για την Ένωση κινηματογραφιστών. Ο κύριος Κόλοσοβ ομολόγησε ότι η Ένωση κινηματογραφιστών είναι έτοιμη να προβάλει τις ελληνικές ταινίες συχνότερα από μία φορά το χρόνο.
Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν ο Παντελής Βούλγαρης – κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης, βραβευμένος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, ο Αντώνης Κόκκινος – σκηνοθέτης, παραγωγός, καθηγητής, κάτοχος ελληνικών και διεθνών βραβείων, η Φοίβη Οικονομοπούλου – σύζυγος και παραγωγός του αείμνηστου σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου, η Σταυρούλα Γερωνυμάκη –στέλεχος του Ελληνικού κέντρου κινηματογράφου, η Μαριάννα Κότσλοβα – διοργανώτρια αφιερωματικών εκδηλώσεων Ρωσίας-Ελλάδας, η Έλενα Μπορίσοβα — εκτελεστική παραγωγός της κινηματογραφικής εταιρείας «Λέντα-φιλμ», παραγωγός του Αφιερώματος στον ελληνικό κινηματογράφο στη Μόσχα.
Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία» η οποία απέσπασε τον θαυμασμό και το θερμό χειροκρότημα του κοινού !
Νωρίτερα στο Σπίτι του κινηματογράφου πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας το κοινό μπορούσε να επικοινωνήσει τόσο με τους μαιτρ του ελληνικού κινηματογράφου όσο και με την καινούργια γενιά Ελλήνων σκηνοθετών.
Κατά την διάρκεια του αφιερώματος το οποίο έλαβε χώρα από 4 έως 8 Οκτωβρίου παρουσιάστηκαν οι εξής ταινίες κατά σειρά:
Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη
Η Αιωνιότητα και μία ημέρα του Θόδωρου Αγγελόπουλου
Η Ακαδημία Πλάτωνος του Φίλιππου Τσίτου
Το Τέλος Εποχής του Αντώνη Κόκκινου
Chevalier της Αθηνάς Τσαγκάρη
Η ελληνική αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Μόσχας ,στα περίφημα στούντιο της Μοσφιλμ , στην περίφημη πινακοθήκη Τρετιακοφ κ.α. και ήρθε σε επαφή και επικοινωνία με ανθρώπους του κινηματογραφικού χώρου .
Και τα δύο μέρη δήλωσαν ότι αυτό το αφιέρωμα θα είναι η απαρχή μιας μόνιμης σχέσης και συνεργασίας