Tο νέο θεατρικό έργο της Θάλειας Αργυρίου «ΤΡΑΦΟΙ», εμπνευσμένο από τον τραγικό ποιητή Αισχύλο, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στη Θήβα (Πινδάρεια) και την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου στην Ελευσίνα (Αισχύλεια).
Η σκηνοθεσία είναι του Αμερικανού σκηνοθέτη Lee Breuer και της συνεργάτιδάς του, σκηνοθέτη ? χορογράφου, Έρσης Πήττα.
«ΤΡΑΦΟΙ», ένα έργο με κύριο θεματικό άξονα «Μνήμη ? Γλώσσα ? Μέτρον ? Ύβρις», στο οποίο συμπλέουν ισοδύναμα ο λόγος, η μουσική και η κίνηση. Εμπνέεται από το έργο «Αγαμέμνων» του Αισχύλου και αποτελεί μια ποιητική μαρτυρία ? συνομιλία με την τραγική μορφή της Κασσάνδρας, καθώς και άλλων μορφών που παίρνουν το λόγο στο έργο, όπως της Κλυταιμνήστρας, των δύο παιδιών θυμάτων και από τις δύο πλευρές του πολέμου (Ιφιγένεια των Ελλήνων, Αστυάναξ των Τρωών), τη μορφή του Παλαμήδη - «Έλληνας από Έλληνες άδικα χτυπημένος», του Αγαμέμνονα και της Ιεράς Δρυός. Η σκηνική δράση υλοποιείται σε τρία επίπεδα: Αρχαίος Λόγος, Μουσική ? Κίνηση και Νέο Ποιητικό Κείμενο. Ο χορός είναι παρών σε όλο το έργο και εκφράζεται πολυφωνικά, ενώ τα αποσπάσματα του αρχαίου λόγου από τον «Αγαμέμνονα» θα εκφέρονται βάσει μελέτης του αρχαίου Μέτρου.
Κύρια στόχευση του έργου, ένα θέμα τόσο επίκαιρο, η Ύβρις του ανθρώπου απέναντι στη Φύση και στη Μνήμη με όλα τα γνωστά δραματικά της επακόλουθα στο Περιβάλλον.
Ο τίτλος του έργου «ΤΡΑΦΟΙ» παίρνει το όνομά του από τα φυσικά ανεμόγλυφα της Σαντορίνης, που διαμορφώνονται από τη δύναμη του ανέμου.
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αγαπημένου φίλου, μουσικού και συγγραφέα Γιάννη Ζουγανέλη.
Την παράσταση στηρίζουν η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και ο Θησαυρός Ελληνικής Γλώσσης.
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ :
«Μέσα στα χρόνια, γοητευμένη από τα κείμενα των αρχαίων τραγικών και έχοντας την εμπειρία πολλών παραστάσεων αρχαίου δράματος, όπου συμμετείχα ως ηθοποιός, ερευνώντας και μαθαίνοντας κοντά σε ανθρώπους του θεάτρου μας, με αλλεπάλληλες διαδικασίες κίνησης και λόγου, κυριάρχησε μέσα μου το θέμα της αλήθειας, η οποία δεν γίνεται πιστευτή, με κεντρική τη μορφή της Κασσάνδρας.
Ακολούθησαν πολλοί σχεδιασμοί και διαρκής αναζήτηση ενός σύγχρονου κειμένου, σύστοιχου με το Αρχαίο. Οι εντάσεις και η δύναμη του λόγου μαζί με την εναγώνια σύγχρονη προβληματική σχημάτισαν μέσα μου μορφές, όπως η δύναμη του ανέμου σμιλεύει τους τράφους μέσα στο χρόνο. Έτσι ωρίμασαν στην ψυχή μου οι μορφές αυτές και πήραν το λόγο, οδηγώντας με στη γραφή του νέου θεατρικού κειμένου που μετά την τωρινή του διαμόρφωση το ονόμασα «Τράφοι», με αφορμή τα φυσικά ανεμόγλυφα της Σαντορίνης, τα οποία έφερε στη μνήμη μου ένα πρόσφατο δημοσίευμα περί καταστροφής τους.
Κατά τη συγκρότηση του κειμένου, διαρκώς συνόδευε τη σκέψη μου η οργανική του σύνδεση με την εικόνα, τον ήχο και την κίνηση, δηλαδή ο ρόλος των συνεργαζόμενων τεχνών, ως απαραίτητου δομικού στοιχείου της παράστασης. Πιστεύω ότι η παράσταση αυτή θα αναπτύξει ένα δημιουργικό διάλογο με το κοινό, του οποίου η δυναμική, ευελπιστώ να μην παραμείνει μόνο εντός των χρονικών ορίων της παράστασης».
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνοθεσία : Lee Breuer ? Έρση Πήττα
Συγγραφή έργου : Θάλεια Αργυρίου
Μετάφραση Αρχαίων Αποσπασμάτων : Κ. Χ. Μύρης
Χωροθεσία ? Κίνηση : Έρση Πήττα Μουσική Σύνθεση : Ουίλιαμ Αντωνίου
Φωτισμοί : Φίλιππος Κουτσάφτης
Φωνητική Διαμόρφωση : Μίρκα Γεμεντζάκη
Μουσική Διδασκαλία : Valerie Oreskin
Μελέτη Αρχαίου Λόγου και Μέτρου: Δημήτρης Λέκκας
Ειδικοί Σύμβουλοι : Θόδωρος Αντωνίου, Θανάσης Αναγνωστόπουλος (Θησαυρός Ελληνικής Γλώσσης), Γιώργος Πουρής (εφηρμοσμένη φιλοσοφία στο θέατρο)
Σκηνογραφία : Αλεξάνδρα Στραβοράβδη
Κοστούμια : Λήδα Παπαντωνίου
Οργάνωση Παραγωγής Αναστασία Μπουντούρη
ΠΑΙΖΟΥΝ :
Μαριάννα Αβραμάκη, Θάλεια Αργυρίου, Παύλος Εμμανουηλίδης, Μενέλαος Ζαφειρόπουλος, Νέλλυ Καλλιγά, Δάφνη Κουτσάφτη, Βασίλης Λειβαδίτης, Ιλιάνα Παζαρτζή, Δημήτρης Παπαδάτος, Φαίδρα Σούτου και η μικρή Σοφία Μητσοτάκη
-Παιδιά του Δημοτικού Ωδείου Θήβας υπό τη διδασκαλία της Νίκης Πανταζάτου.
Tο νέο θεατρικό έργο της Θάλειας Αργυρίου «ΤΡΑΦΟΙ», εμπνευσμένο από τον τραγικό ποιητή Αισχύλο, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στη Θήβα (Πινδάρεια) και την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου στην Ελευσίνα (Αισχύλεια).