Μια πρώτη -άνοστη- γεύση για το τι θα δούμε φέτος στο Ηρώδειο και το Φεστιβάλ Αθηνών

11.05.2016
Μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και πιο συγκεκριμένα οι παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν στο Ηρώδειο βγήκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), τα μέλη του οποίου γνωμοδότησαν ομόφωνα ως προς την παραχώρηση του αρχαίου μνημείου.

Και δυστυχώς αυτό που περιμέναμε, συνέβη. Μετά την απομάκρυνση του Γιώργου Λούκου, το σίριαλ που κατέληξε σε παραίτηση του διαδόχου του Γιαν Φαμπρ και την τοποθέτηση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στο πόστο του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, σήμερα είμαστε απέναντι σ΄ένα πρόγραμμα άνευρο, χωρίς καμία έκπληξη και πρωτοτυπία, ένα πρόγραμμα με χιλιοειδωμένα θεάματα.

Το ενδιαφέρον μας, ωστόσο, κέντρισαν οι δύο παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, οι όπερες «Άιντα» και «Κάρμεν», τα σκηνικά των οποίων αποτέλεσαν και μήλον της έριδος για τα μέλη του ΚΑΣ. Ναι μεν εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, κάποια όμως από τα μέλη του ΚΑΣ που διαφώνησαν, είτε τάχθηκαν εντελώς αρνητικά για τα σκηνικά και των δύο παραστάσεων, είτε ζήτησαν την απλοποίηση της «Κάρμεν».Τα σκηνικά της «Άιντα» αποτελούν μία τεράστια «πυραμίδα» , γι΄αυτό και τέθηκε ο επιπλέον όρος, να μην ξεπερνούν το πλάτος των δυο πλαϊνών εισόδων, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και απρόσκοπτη κυκλοφορία του κοινού. Παράλληλα, τα σκηνικά της «Κάρμεν» περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δύο κοντέινερ σε μπλε και κόκκινο χρώμα, καθώς και από ένα συρματόπλεγμα και παρατηρητήριο.

Αναλυτικότερα φέτος θα δούμε στο Ηρώδειο:

  • Όπερα «Άιντα» του Βέρντι από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Μ. Μιχαηλίδη, Η. Βουδούρη. Σκηνοθεσία, σκηνικά, φωτισμοί, Ενρίκο Καστιλιόνε (10,12 και 15/6).

  • «Carmina Burana». Συναυλία κλασικής μουσικής από την Καμεράτα, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου και τη συμμετοχή της χορωδίας της ΕΡΤ (18/6).

  • Δωρεάν συναυλία στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ (21/6).

  • Νότης Μαυρουδής «50 χρόνια τραγούδι». Συμμετέχουν οι Λ. Μαχαιρίτσας, Μ. Πασχαλίδης, Γ. Νέγκα, Β. Βενετσάνου, Αν. Μουτσάτσου κ.α. (23/6).

  • Συναυλία κλασικής μουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Βράνου (25/6).

  • Συναυλία κλασικής μουσικής με έργα Ραχμάνινοφ και Ντόρζακ από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Στέφανου Τσιαλή. Σολίστ Αλαίν Λεφέβρ (27/6).

  • Παράσταση με παραδοσιακούς χορούς της Ρωσίας στο πλαίσιο του «2016: Έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και Έτος της Ελλάδας στη Ρωσία». Από το συγκρότημα Igor Moiseyev State Academic Ensemble of Popular Dance (29, 30/6).

  • Νίκος Κυπουργός «Στον μυστικό κήπο». Συναυλία για παιδιά και μεγάλους, από την Ορχήστρα των Κυκλάδων. Συμμετέχουν οι Σ. Γιαννάτου, Δ. Δημοσθένους, Δ. Σαββόπουλος, Μ. Φαραντούρη κ.α. (2/7).

  • Συναυλία σε έργα Φεντερίκο Φελίνι και Νίνο Ρότα από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Φρανκ Στρόμπελ (5/7).

  • Θεατρική παράσταση «Αμύντας» του Γεωργίου Μορμόρη, σε σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου (8/7).

  • Έναρξη εργασιών του Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας «Η φιλοσοφία του Αριστοτέλους».

  • Συναυλία από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Παγκοσμίου Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών (9/7).

  • «Αριστοφανειάδα», θεατρική παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη (11, 12/7).

  • Όπερα «Κάρμεν» του Μπιζέ από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Στίβεν Λάνγκριτζ. Σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Σουγλίδη (24, 26, 27, 29/7).

  • Συναυλία κλασικής μουσικής με έργα Μπετόβεν, Μότσαρτ και Τσαϊκόφσκι, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Βλαντιμίρ Ασκενάζι. Σολίστ Ντιμίτρι Ασκενάζι (1/8).


Σημειώστε πως το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών θα το μάθουμε δια στόματος Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου τη Δευτέρα 16 Μαΐου. Ας ελπίσουμε πως οι παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις της Πειραιώς και στη Μικρή Επίδαυρο θα αλλάξουν τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]