Πρόκειται για ένα είδος ψυχαγωγίας που ανθούσε ιδιαίτερα στην Αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ, ένα κράμα λόγου, μουσικής, τραγουδιών και χορού, στο οποίο συνήθως συμμετείχαν ο βασιλιάς και οι αυλικοί του.
Ο Γάλλος κωμωδιογράφος (1622-1673), που σε λιγότερο από είκοσι χρόνια οδήγησε το Γαλλικό θέατρο της εποχής του στην κορυφή της πυραμίδας του Ευρωπαϊκού θεάτρου, προσέφερε στις επερχόμενες γενιές έργα μοναδικά και αξεπέραστα. Προϋπόθεση για κείνον ήταν το έργο να αρέσει στο κοινό που συνήθιζε να πηγαίνει θέατρο για να διασκεδάσει, αλλά συχνά και για να εκτονωθεί από τα καθημερινά προβλήματα.
Με καυστικό τρόπο σατιρίζει τον νεοπλουτισμό της αστικής τάξης που προσπαθεί να μιμηθεί την υψηλή κοινωνία, μαϊμουδίζοντας συνήθειες, τρόπους, και συμπεριφορές στα όρια του γελοίου που φυσικά προκαλούν το γέλιο στο κοινό. Ο σημερινός θεατής μέσα από την σάτιρα που παραμένει αναλλοίωτη, δεν θα δυσκολευτεί ν’ αναγνωρίσει στο πρόσωπο του κυρίου Ιορδάνη πολλά ομοιότυπα της σύγχρονης πραγματικότητας.
Στην υπόθεση του έργου, ο ευκατάστατος κυρ-Ιορδάνης, πασχίζει να απαλλαγεί από το στίγμα της ταπεινής καταγωγής του και να αποκτήσει τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της ανώτερης τάξης, της αριστοκρατίας. Μαϊμουδίζει συμπεριφορές ξένες προς την ιδιοσυγκρασία και την ανατροφή του, μιμείται το life style που επικρατεί στο παλάτι του βασιλιά Λουδοβίκου 14ο και σπαταλάει τεράστια ποσά σε δασκάλους για να τον μεταμορφώσουν, ώστε να γίνει αποδεκτός από την άρχουσα τάξη. Την αφέλειά του εκμεταλλεύεται ο αδέκαρος, ξεπεσμένος Κόμης Δοράντης και τον ταράζει στα δανεικά κι αγύριστα, καθώς ο καλοκάγαθος αστός κυρ-Ιορδάνης ονειρεύεται να παντρέψει με τον Κόμη την κόρη του Λουκίλη και να εισχωρήσει με αυτόν το γάμο στους κύκλους της αριστοκρατίας. Ο έρωτας όμως έχει τους δικούς του κανόνες: η Λουκίλη αγαπάει έναν όμορφο νεαρό της δικής της τάξης, τον Κλεόντη. Αυτός, με τη συμπαράσταση της Κυρίας Ιορδάνη, της πιστής της καμαριέρας Νικολέτας, αλλά προπάντων χάρη στα κόλπα του Κοβιέλου -του δαιμόνιου υπηρέτη του, θα παρακάμψει όλα τα εμπόδια και θα αποκτήσει την αγαπημένη του, δίνοντας στον Αρχοντοχωριάτη ένα φάρμακο πολύ πικρό, αλλά όχι και σίγουρα αποτελεσματικό.
«Οι μεγάλοι δημιουργοί δεν συνομιλούν με το κοινό της εποχής. Συνομιλούν με το χρόνο. Ο Μολιέρος- πατέρας της ευρωπαϊκής κωμωδίας- δεν ανήκει σε καμία σχολή. Δεν την χρειάζεται. Γνήσιος ποιητής- θεατρίνος τοποθετεί απέναντί μας έναν καθρέφτη για να δούμε τις αδυναμίες μας κι εμείς γελάμε διότι νομίζουμε ότι καθρεφτίζεται ο διπλανός μας.
Ο Αρχοντοχωριάτης, ίσως η πιο ισχυρή κωμωδία του, ζωντανεύει τη βαθιά επιθυμία του ανθρώπου για αλλαγή. Για κοινωνική καταξίωση χωρίς κόπο. Η γελοιοποίηση καραδοκεί. Και φυσικά θριαμβεύει!
Ο μεγάλος Μολιέρος είναι πάντα παρών. Και το γέλιο πηγαίο και αποκαλυπτικό.» δηλώνει ο Γιάννης Μπέζος.
Οι συντελεστές:
Μετάφραση - Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος
Σκηνικά – Κοστούμια: Ιωάννα Πανταζοπούλου
Φωτισμοί: Χρήστος Τσιόγκας
Βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου
Παραγωγή: Κάρολος Παυλάκης
Τους ρόλους ερμηνεύουν:
Γιάννης Μπέζος - κύριος Ιορδάνης
Άννα- Μαρία Παπαχαραλάμπους - κυρία Ιορδάνη
Τάσος Γιαννόπουλος - Δοράντης
Κώστας Φλωκατούλας - Κοβιέλος
Δημήτρης Κανέλλος - Δάσκαλος Φιλοσοφίας
Αλμπέρτο Φάις - Κλεάνθης
Δημήτρης Λιόλιος - Δάσκαλος μουσικής
Αμαλία Νίνου - Λουσίλ
Θανάσης Ισιδώρου - Δάσκαλος χορού
Ντένια Στασινοπούλου - Δοριμένη
Ελένη Τσιμπρικίδου - Νικολέτα
Φιλιώ Φωτιάδη - Στυλίστρια
INFO:
Προγραμματισμένη πρεμιέρα 8 Οκτωβρίου.
Θέατρο Βρετάνια, Πανεπιστημίου 7, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3221579