Τα κεραμικά παιχνίδια του Πικάσο σε μεγάλη δημοπρασία

11.03.2015
Στις 18 Μαρτίου 2015, ο οίκος Sotheby’s του Λονδίνου πραγματοποιεί δημοπρασία Σημαντικών Κεραμικών Έργων του Pablo Picasso. Τα βάζα, οι κανάτες, τα πιάτα, τα μπολ και άλλα, αποδεικνύουν την παιχνιδιάρικη πλευρά του δασκάλου της σύγχρονης τέχνης.

Αυτά τα μοναδικά κεραμικά καθιστούν δυνατό το όνειρο του καλλιτέχνη που ήλπιζε ο καθένας να μπορεί να αποκτήσει έναν Picasso. Η ολοκληρωμένη συλλογή από περίπου 150 έργα κυμαίνεται σε εκτίμηση από £800 έως £55.000.

H Séverine Nackers, Head of Prints, Sotheby’s Europe, σχολίασε: «Η πώληση προσφέρει μια σημαντική επισκόπηση στα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του Picasso. Πάσης φύσεως κεραμικά που δημιούργησε εκπροσωπούνται εδώ.»

Ενώ βρισκόταν σε διακοπές στη νότια Γαλλία το 1946, ο Πικάσο επισκέφθηκε το εργαστήριο κεραμικής Madoura στη μικρή πόλη Vallauris, όπου οι ιδιοκτήτες του εργαστηρίου, η Suzanne και ο Georges Ramié, τον κάθισαν σε ένα παγκάκι και του έδωσαν ένα κομμάτι πηλού. Αυτή η ταπεινή χειρονομία πυροδότησε τη φαντασία του Picasso και έθεσε τις βάσεις για μια σχέση συνεργασίας με τους Ramié που είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή χιλιάδων έργων κεραμικής. Τα χρόνια που ο Πικάσο πέρασε στην περιοχή θεωρούνται μεταξύ των πιο ευτυχισμένων της ζωής του.

Όπως είχε πει στον βιογράφο του, Pierre Daix, στη Madoura ένιωσε σαν στο σπίτι του. Δύο γυναίκες γέμιζαν το χρόνο του καλλιτέχνη στο εργαστήριο: η ερωμένη του, Françoise Gilot που γέννησε ένα γιο, τον Claude, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της παραμονής του Picasso στο εργαστήριο και η Jacqueline Roque, που δούλευε εκεί και έγινε γυναίκα και μούσα του Picasso, και παρέμεινε ο συνεργάτης του για πάνω από 20 χρόνια, μέχρι το θάνατό του το 1973.

Ο Picasso στον Οίκο Sotheby’s
Δημοπρασία των Κεραμικών του Καλλιτέχνη στο Λονδίνο
στις 18 Μαρτίου 2015

.