Η έκθεση περιλαμβάνει φορεσιές από την Αθήνα, τον Αργοσαρωνικό (Ύδρα και Σπέτσες), τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο που ανήκουν στη συλλογή του Λυκείου Ελληνίδων.
Επίσης, θα φιλοξενηθούν αντίγραφα χαρακτικών έργων Ευρωπαίων ζωγράφων - περιηγητών της Αθήνας (James Stuart, Edward Dodwell και Theodose Du Moncel) στα τέλη του 18ου και αρχές του 19ου αιώνα, οι οποίοι αποτύπωσαν στο έργο τους την εικόνα της, διασώζοντας πολύτιμες πληροφορίες για τα αρχαία μνημεία, το φυσικό τοπίο και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της. Πρόκειται για εικόνες που κίνησαν το φιλελληνικό ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για έναν τόπο με λαμπρό αρχαίο παρελθόν αλλά δραματικό ιστορικό παρόν.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 22 Μαρτίου στις 12.30μ.μ. δύο διαλέξεις με παράλληλη προβολή εικόνων και εγγράφων της εποχής, από την Καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κατερίνα Κορρέ- Ζωγράφου με θέμα «Οι παραδοσιακές φορεσιές της Αθήνας (18ος – 20ος αι.) και η καθημερινή ζωή των Νεοελλήνων» και τον Καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνά Αλεξ. Αλεξιάδη με θέμα «Κλοντ Φοριέλ και Φιλελληνισμός».
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Σταυρούλα Πισιμίση (υπάλληλος του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»).
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Info:
Εγκαίνια: Παρασκευή 13 Μαρτίου, ώρα 7.30μ.μ.
Διάρκεια: 13 έως 29 Μαρτίου
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης Δήμου Αθηναίων «Αγγελική Χατζημιχάλη»:
Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ.: 210 3243987
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 09:00-19:00,
Σάββατο & Κυριακή 09:00-14:00