Ησυχία γράφουμε: Οκτώ γνωστοί σκηνοθέτες συμμαχούν στον Βυσσινόκηπο της Μπερδέκα [photos]

06.03.2015
Για τον καθένα έχουμε να θυμηθούμε στιγμές από παραστάσεις τους που μας έκαναν να φύγουμε από το θέατρο πλήρεις. Τι και αν αυτές έχουν λάβει τέλος, εμείς έχουμε μείνει για πολύ παραπάνω ώρα στο θεατρικό σύμπαν τους.

Γέλια, κλάματα, προβληματισμοί, ατελείωτες συζητήσεις, ιντερνετικά μελάνια να παρατάσσονται, ώστε να αδειάσουν για να κάνουμε τα συναισθήματα μας λέξεις. Τους έχουν φιλοξενήσει αγαπημένα θεατρα που έχουν στιγματίσει ολόκληρες γενιές, έχουν ζωντανέψει έργα που απογειώθηκαν με τα ανεβάσματα τους κι ανέδειξαν τρομερά ταλαντούχους ηθοποιούς οι οποίοι συμμετείχαν στις δουλειές τους.

Κυρίως όμως έχουν παλέψει πολύ να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που αγαπούν όπως το θέλουν όσο κλισε κι αν ακούγεται αυτό, σε μία χώρα που έχει εμπόδια ακόμα κι όταν τερματίσεις τον αγώνα.

Ησυχία γράφουμε. Μία Κυριακή μαζεύτηκαν όλοι μαζί για να βοηθήσουν να γίνει πραγματικότητα όσα σκέφτηκε ένα μέλος αυτής της γλυκιάς, θεατρικής συμμορίας και ήταν από τις ημέρες που συνειδητοποιείς πως ό,τι και να συμβεί υπάρχει ένα καταφύγιο που όλοι αυτοί θα “τη σπάνε” στην πραγματικότητα και θα επιβάλλουν τους νόμους της μαγείας.

Οι Γιάννης Καλαβριανός, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Γιάννης Μόσχος, Λίλυ Μελεμέ, Αργυρώ Χιώτη, Γιάννης Σκουρλέτης, Κώστας Φιλιππογλου και Τάκης Τζαμαργιάς ηχογράφησαν κομμάτια του Βυσσινόκηπου τα οποία θα ακουστούν στην παράσταση της Κατερίνας Μπερδέκα, “Βυσσινόκηπος. Παρασκήνια”. Σ' ένα εντελώς παρεϊστικο κλίμα με όλους να έχουν τη διάθεση να βγουν όλα όσο καλύτερα γίνεται, έγιναν η γαλαρία του πάνω ορόφου του Θησείου ανάμεσα σε κουστούμια ηρώων που γεμίζουν το θέατρο κάθε βράδυ και συγκεντρώθηκαν γύρω από ένα μικρόφωνο μαζί με τις σημειώσεις δίνοντας τη δική τους, απολαυστική παράσταση.

Αν άκουγες απλά τις φωνές τους, νομιζες ότι πρόκειται για κάποιον θίασο αφού δεν έκαναν απλά μία αφήγηση αλλά ερμήνευαν κανονικά σα να παίζουν τους ρόλους του "Βυσσινόκηπου" με εκείνη τη χαρά όσων συμμετέχουν σ'ένα παιχνίδι που γουστάρουν και δεν υπάρχει καμία διάθεση να υπερισχύσει κανείς του άλλου.

Με την ίδια άνεση που ξεκαρδίζονταν στα γέλια πειράζοντας ο ένας τον άλλον, έμπαιναν στο κλίμα του έργου του Τσέχωφ τη στιγμή που πατούσε το rec ο ηχολήπτης, προκαλώντας μια σπάνια συγκίνηση με αυτή την πραγματικά, πάρα πολύ ωραία συνάντηση τους. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τις συμμαχίες για έναν κοινό σκοπό αφήνοντας τις dark sides και τις ματαιοδοξίες στην άκρη γιατί τελικά η ουσία είναι να κάνεις όλα όλα αυτά που σε γεμίζουν με τον ενθουσιασμό του ερασιτέχνη και τη αυστηρότητα του επαγγελματία.

Φωτογραφίες/επιμέλεια: Κική Παπαδοπούλου