Eurovision 2015: Τι έγινε στον ελληνικό τελικό - Με ποιο τραγούδι πάμε Βιέννη [vds]

05.03.2015
Στη μουσική σκηνή «Έναστρον» έλαβε χώρα ο ελληνικός τελικός για το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον 60ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό της Eurovision, τον Μάιο στη Βιέννη. Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 9 το βράδυ, με παρουσιάστριες τις Μαίρη Συνατσάκη και Ντορέττα Παπαδημητρίου.

Μια βραδιά που κύλησε χωρίς απρόοπτα και στάθηκε αξιοπρεπώς στο ύψος των περιστάσεων. Την αυλαία σήκωσαν οι δύο φίλες και παρουσιάστριες Μαίρη Συνατσάκη (με τρομερό ντεκολτέ - κοστούμι) και Ντορέττα Παπαδημητρίου (με προκλητική μπλε τουαλέτα) και τους 5 διαγωνιζόμενους της βραδιάς να τραγουδούν όλοι μαζί το My Number One σε πιο slow εκτέλεση.

Ακολούθησε βίντεο-αφιέρωμα σε όλους τους συντελεστές της ελληνικής αποστολής του 2005 με το «My Number One», που έφερε με την Έλενα Παπαρίζου την πρωτιά στην Ελλάδα. Όλοι μίλησαν για τη φρεσκάδα της Έλενας, που σαν μια αρχαία θεά αναδύθηκε από τα ελληνικά νερά και τραγούδησε πάνω στη σκηνή μαγεύοντας τους ξένους.

Με αυτές τις ατάκες έγινε ο πρόλογος για την πολυαναμενόμενη live εμφάνιση της Έλενας Παπαρίζου, με πολύχρωμο jungle φόρεμα σαν… πραγματικός φοίνικας τραγούδησε το περσινό αυστριακό κομμάτι που πήρε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό, το «Rise Like a Phoenix» της Κοντσίτα.


Ακολούθησε η ελληνική συμμετοχή στο Βέλγιο το 1987 και ακούσαμε live τον κομψό Θάνο Καλλίρη και με τους Kings και το Stop!

Τον Καλλίρη διαδέχτηκε ο Λούκας Γιώρκας, που μας εκπροσώπησε το 2011 στη Γιουροβίζιον της Γερμανίας, με το «Watch My Dance». Τον Λούκα συνόδευσαν σε μια συγκινητική εκτέλεση τα παιδιά του μουσικού εργαστηρίου Παιδικού Χωριού SOS Βάρης.

Αμέσως μετά, πίσω στο 2002 η κυπριακή συμμετοχή στο Ταλίν, και η επανασύνδεση του συγκροτήματος των ONE, 12 χρόνια μετά, με το «Gimme». Εδώ είδαμε ένα γενικό - άσχετο κατά τη γνώμη μας - αφιέρωμα στους One. Αυτοί δεν ήταν οι One ήταν οι Άντρες με τα Μαύρα, ενώ το χορευτικό μάς θύμισε κάτι από Ρακιντζή στο Sagapo.

Στη σκηνή κατόπιν εμφανίστηκε ο Φώτης Σεργουλόπουλος που μίλησε Γαλλικά και έκανε ένα μίνι παιχνίδι για να αναδείξει την Μις Γιουροβίζιον, η οποία θα απαντήσει σωστά στις περισσότερες ερωτήσεις trivial για τον θεσμό, που κλείνει φέτος τα 60 χρόνια. Η Ντoρέττα Παπαδημητρίου στέφθηκε Μις Eurovision 2015.

Ακολούθησαν σε ένα χορταστικό βίντεο οι σημαντικές στιγμές από τα 60 Χρόνια Eurovision, που φέτος επιχειρεί να αναδείξει τις πολιτιστικές συγγένειες των λαών της Ευρώπης, με βασικό σύνθημα «Building Bridges - Χτίζοντας γέφυρες».

--------------------------------------------------------------------

Στην επιστροφή ξεκινήσαμε να βλέπουμε τα 5 κομμάτια:

1. Crash and Burn
Ερμηνεία: C:REAL
Μουσική, Στίχοι: Τάκης Δαμάσχης
Δισκογραφική: Feelgood Records

Πάμε να τα σπάσουμε είπαν οι C-Real, που λατρεύουν Euphoria της Loreen και την Παπαρίζου! Οι C-REal με τη σούπερ σέξι frontwoman αδερφή της Ίνας Λαζοπούλου σε ένα background με φωτιές ερμήνευσαν δυναμικά το «Crash and Burn».

2. Jazz & Συρτάκι
Ερμηνεία: Θωμαή Απέργη & Legend
Μουσική: Χρήστος Παπαδόπουλος
Στίχοι: Γιάννης Σίννης
Δισκογραφική: PANIK PLATINUM

Η Θωμαή Απέργη με ολόσωμη λευκή φόρμα τραγούδησε πραγματικά τζαζ και συρτάκι με τη συνοδεία ενός σαξόφωνου και τεσσάρων χορευτών. Στη σκηνή και το Παιδί από την Πάτρα, Χρήστος Νικολόπουλος.

3. ELA
Ερμηνεία: Barrice
Δημιουργοί: Niclas Olausson & The Beatbox, Victoria Chalkitis
Δισκογραφική: Spicy Music

Μια μουσική γιορτή μάς είπε ο Barrice είναι η Γιουροβίζιον και ξεχωρίζει τον Αλεξάντερ Ρίμπακ με το Fairytail... Το παιδί μάς υποσχέθηκε πάρτι, χορό, γυναίκες και το έκανε! Η ενορχήστρωση, κάπως διαφορετική, πρόσθεσε πολλά παραδοσιακά μουσικά στοιχεία ... που δεν τα περιμέναμε. Στίχοι Βικτώρια Χαλκίτη.

4. Sunshine
Ερμηνεία: Shaya Hansen
Δημιουργοί: Shaya Hansen/Thomas Reil/Jeppe Reil/Marios Psimopoulos
Παραγωγή: Reil Bros for DWB Music
Published by DWB Music/AEPI
Δισκογραφική εταιρεία: PLANETWORKS

Η Shaya μάς είπε ότι το κομμάτι της έχει πολλούς ήχους από την παγκόσμια μουσική και ο κόσμος θα το αναγνωρίσει και θα την ψηφίσει. H Shaya με το Sunshine εμφανίστηκε με λευκό μανδύα, τον οποίο πέταξε και εμφανίστηκε με ένα φόρεμα αλά Παπαρίζου 2005. Το κλαρίνο και τα κρουστά, αλλά και οι δύο χορεύτριες, έκλεψαν την παράσταση και η Shaya καταχειροκροτήθηκε!

5. Οne Last Breath
Ερμηνεία: Μαρία-Έλενα Κυριάκου
Μουσική: Ευθύβουλος Θεοχάρους, Μαρία-Έλενα Κυριάκου
Στίχοι: Βαγγέλης Κωνσταντινίδης, Εβελίνα Τζιώρα
Δισκογραφική: MINOS EMI-UNIVERSAL

Last but not least, η Κύπρια Μαρία Έλενα Κυριάκου με τη μοναδική μπαλάντα της βραδιάς. Αγαπημένη της στιγμή στα 60 χρόνια Eyrovision η νίκη του Euphoria. «One Last Breath» το τραγούδι με την Έλενα αλά Σελίν Ντιόν στα κόκκινα και ένα ... πιάνο. Το μόνο εφέ του κομματιού ήταν ο άνεμος στα μαλλιά της και το πονεμένο βλέμμα της.

Ο νικητής προκύπτει κατά 50% από την ψήφο της επταμελούς κριτικής επιτροπής και κατά 50% από τις ψήφους του κοινού μέσω televoting.

Η επταμελής κριτική επιτροπή για την ανάδειξη του τραγουδιού στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision ήταν η ακόλουθη: Νίκος Ξανθούλης- συνθέτης, πρόεδρος της επιτροπής, Μιχάλης Οικονόμου- συνθέτης, Γιώργος Νιάρχος- συνθέτης, Τζικ Νακασιάν- συνθέτης, Μαριάννα Ευστρατίου- ερμηνεύτρια, Λίτσα Πισκερά- διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της ΕΡΤ, Ρεγγίνα Κουρή - διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων MAD.

Μετά τις διαφημίσεις, Ντορέτα και Συνατσάκη σαν Κορίτσια του Μποντ με γκλίτερ τουαλέτες τραγούδησαν το Rise Up με τους Freaky Fortune. Και καταλάβαμε πολύ καλά γιατί δεν πληρώθηκαν για να παρουσιάσουν την Eurovision ... πώς αλλιώς θα τους δινόταν ευκαιρία να κάνουν τέτοια εμφάνιση;

Ακολούθησε η φετινή συμμετοχή της Κύπρου με το αγγλόφωνο «One Thing I Should Have Done», του Γιάννη Καραγιάννη.

Live έπαιξαν μετά τις διαφημίσεις οι Boys & Noiz μια dance εκτέλεση του Die For You των Αντίκ, και η αυλαία έπεσε με την Έλενα Παπαρίζου να ερμηνεύει το νέο τραγούδι της «Όταν Άγγελοι Κλαίνε».


Το Τραγούδι που θα μας πάει στη Eurovision είναι το One Last Breath με την Μαρία - Έλενα Κυριάκου.

Χριστίνα Τσατσαράγκου