Όταν τα σαλιωμένα δόντια γίνονται έργο τέχνης

24.09.2014
Αστικός μύθος ή όχι, κάποτε είχαμε ακούσει ότι το Σινικό Τείχος είναι κατασκευασμένο - μεταξύ άλλων - από ανθρώπινα κόκαλα και δόντια! Πιθανώς κάτι τέτοιο αποτέλεσε έμπνευση και για την εικαστικό από το Νέο Δελχί, Μίθου Σεν (Mithu Sen), η δουλειά της οποίας εξερευνά τη σεξουαλικότητα, το γυναικείο σώμα και την ταυτότητα της σύγχρονης γυναίκας της Ινδία. Τα έργα της - όπως και το ανθρώπινο σώμα - από τη μία ελκύουν και από την άλλη απωθούν και αηδιάζουν. Η εικαστική εγκατάσταση της Σεν ονομάζεται «Border Unseen» και περιγράφεται ως «το σινικό τείχος των δοντιών» ... 80 πόδια γλυπτό που αποτελείται από σαλιωμένα δόντια εκτίνεται στο σχεδιασμένο από τη διάσημη Ζάχα Χαντίντ (Zaha Hadid) χώρο στο Edythe Broad Art Museum του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Τα δόντια συμβολίζουν τις σωματικές ανάγκες και τους φόβους, τον πόνο και την ικανοποίηση ... δαγκώνουν, μασούν, τρίζουν και μηρυκάζουν! Το δάγκωμα είναι πράξη άμυνας, αλλά και επιθυμίας. Το τρίξιμο είναι αποτέλεσμα φόβου ή και απειλής... και όλα σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα, τη βία, τον φόβο και την πηκτή ζωική ενέργεια. Χ.Τ.

Αστικός μύθος ή όχι, κάποτε είχαμε ακούσει ότι το Σινικό Τείχος είναι κατασκευασμένο - μεταξύ άλλων - από ανθρώπινα κόκαλα και δόντια! Πιθανώς κάτι τέτοιο αποτέλεσε έμπνευση και για την εικαστικό από το Νέο Δελχί, Μίθου Σεν (Mithu Sen), η δουλειά της οποίας εξερευνά τη σεξουαλικότητα, το γυναικείο σώμα και την ταυτότητα της σύγχρονης γυναίκας της Ινδία.

Τα έργα της - όπως και το ανθρώπινο σώμα - από τη μία ελκύουν και από την άλλη απωθούν και αηδιάζουν. Η εικαστική εγκατάσταση της Σεν ονομάζεται «Border Unseen» και περιγράφεται ως «το σινικό τείχος των δοντιών» ... 80 πόδια γλυπτό που αποτελείται από σαλιωμένα δόντια εκτίνεται στο σχεδιασμένο από τη διάσημη Ζάχα Χαντίντ (Zaha Hadid) χώρο στο Edythe Broad Art Museum του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Τα δόντια συμβολίζουν τις σωματικές ανάγκες και τους φόβους, τον πόνο και την ικανοποίηση ... δαγκώνουν, μασούν, τρίζουν και μηρυκάζουν! Το δάγκωμα είναι πράξη άμυνας, αλλά και επιθυμίας. Το τρίξιμο είναι αποτέλεσμα φόβου ή και απειλής... και όλα σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα, τη βία, τον φόβο και την πηκτή ζωική ενέργεια.

Χ.Τ.