Μεγάλο βραβείο του Bloomberg στον Δήμο Αθηναίων για το "Συν Αθηνά"

17.09.2014
Με ένα εκατομμύριο ευρώ ανταμείφθηκε ο Δήμος της Αθήνας μετά τη διάκριση του στον διεθνή διαγωνισμό του Bloomberg για την πρωτοβουλία του να οργανώσει και να συντονίσει τις δράσεις πολιτών που θέλουν να συμμετέχουν στα δρώμενα της πόλης, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας "Συν Αθηνά".

Ο Δήμος Αθηναίων αναδείχθηκε ανάμεσα στους πέντε νικητές για την πρωτοποριακή ιδέα του, μεταξύ 21 ευρωπαϊκών πόλεων-φιναλίστ σε ένα σύνολο 155 συμμετοχών.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός Mayor's Challenge του Bloomberg Philanthropy έχει σκοπό να εμπνεύσει καινοτόμες ιδέες που προσφέρουν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα και βελτιώνουν την ζωή στην πόλη, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να εφαρμοστούν να διαδοθούν και σε άλλες πόλεις.

Η πόλη που κερδίζει το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού λαμβάνει έπαθλο €5 εκατομμυρίων για την πιο δημιουργική και ευέλικτη ιδέα, ενώ άλλες τέσσερις πόλεις βραβεύονται με €1 εκατομμύριο η κάθε μία.

Οι φετινοί φιναλίστ για το 2013-'14 πρότειναν ιδέες για τον χειρισμό μερικών από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις: νεανική ανεργία, γήρανση του πληθυσμού, συμμετοχή των πολιτών, οικονομική ανάπτυξη, περιβαλλοντικά και ενεργειακά θέματα, δημόσια υγεία και ασφάλεια και αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Μεγάλη νικήτρια του Mayor's Challenge αναδείχθηκε για φέτος η Βαρκελώνη για την ανάπτυξη κοινωνικών δικτύων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, ενώ την τετράδα της Αθήνας συμπλήρωσαν η Βαρσοβία, το Κιρκλίς και η Στοκχόλμη.