Οι Θεσμοφοριάζουσες ανεβαίνουν στα... δικαστήρια

15.09.2014
Αυλαία. Πρόωρα και άδοξα. Και με ανταλλαγή επιστολών ένθεν κι ένθεν. Για τις αριστοφανικές «Θεσμοφοριάζουσες» ο λόγος, τη φιλόδοξη παραγωγή που κατέβηκε με θυελλώδη τρόπο μετά την απόφαση του θεατρικού οργανισμού «Ακροπόλ».

Με αυτόν τον τρόπο ο επιχειρηματίας του θεάτρου «απάντησε» στη δημοσιοποίηση μιας οργισμένης επιστολής του Διονύση Τσακνή, ο οποίος υπέγραφε τη μουσική της παράστασης, μέσω της οποίας γνωστοποιούσε την καταγγελία της σύμβασής του. Ωστόσο η «κόντρα» που πήρε διαστάσεις και ηλεκτρονικής διαμάχης οδηγείται στα δικαστήρια, με «βασικούς» πρωταγωνιστές τον παραγωγό Θεοφάνη Κιρκινέζο από τη μια και τον σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή της παράστασης Γιώργο Κιμούλη και τον συνθέτη Διονύση Τσακνή από την άλλη.

Η επιστολή του Δ. Τσακνή αποκάλυψε μια κατάσταση που ψιθυριζόταν στα παρασκήνια, από πιάτσα σε πιάτσα. Εξώδικα του μεγαλύτερου μέρους του θιάσου και των συντελεστών που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους είχαν ήδη ανταλλαγεί με τον θεατρικό επιχειρηματία, ενώ είχε γίνει και καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας. Κάποιοι διακανονισμοί έγιναν, μερικοί από τους ηθοποιούς της παράστασης είχαν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να πληρώσουν τη διαμονή και τη σίτισή τους, ενώ για να κινηθούν τα φορτηγά που μετέφεραν τα σκηνικά έπρεπε να βάλει το χέρι στην τσέπη πρωταγωνιστής, απλήρωτος ο ίδιος... Ωσπου, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της παράστασης στη Νίκαια (7/9) ήλθε η επιστολή Τσακνή και η απαγόρευση της χρήσης μουσικής του για τη συγκεκριμένη παράσταση.

«...Εκφράζοντας -θέλω να πιστεύω- το σύνολο των συναδέλφων του χώρου (ηθοποιών, τεχνικών και υπολοίπων συντελεστών της παράστασης «Θεσμοφοριάζουσες», παραγωγής του γνωστού πλέον στον καλλιτεχνικό χώρο επιχειρηματία ονόματι Φάνη Κιρκινέζου), κατήγγειλα τη σύμβασή μου με τον εν λόγω επιχειρηματία και προχώρησα σε απαγόρευση χρήσης της μουσικής μου για τη συγκεκριμένη παράσταση, για αθέτηση όλων των συμβατικών του υποχρεώσεων» έγραφε στην επιστολή του. «Συμβατικές υποχρεώσεις που, εξ όσων καλά γνωρίζω, αθέτησε και συνεχίζει να αθετεί τόσο προς τους ηθοποιούς και τεχνικούς, όσο και προς τον μεταφραστή Κ. Γεωργουσόπουλο, το διασκευαστή Γ. Κιμούλη, τη χορογράφο Ε. Γεροδήμου και τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές. Σε παρόμοιες ενέργειες σαν τη δική μου προέβησαν ηθοποιοί της παράστασης όσο και ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Γ. Κιμούλης...».

Αμεσα ήλθε η ανακοίνωση του θεατρικού οργανισμού «Ακροπόλ». «Με λύπη μας ανακοινώνουμε τη ματαίωση των επόμενων παραστάσεων (σ.σ. επτά τω αριθμώ με φινάλε το Ηρώδειο) για την παραγωγή ''Θεσμοφοριάζουσες'', που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2014. Δυστυχώς η παράσταση δεν έτυχε της ανάλογης ανταπόκρισης από το κοινό, με αποτέλεσμα η μέχρι σήμερα οικονομική ζημία να είναι μεγάλη και να μη μας επιτρέπει τη συνέχισή της. Ολες οι συμβατικές υποχρεώσεις της Ακροπόλ ΑΕ προς τους συνεργάτες και συντελεστές της παράστασης θα ικανοποιηθούν στο ακέραιο». Εδώ μπήκε στο «παιχνίδι» και ο Γιώργος Κιμούλης γράφοντας στο facebook μεταξύ άλλων: «Σε 37 παραστάσεις η παραγωγή αποδεδειγμένα είχε κόψει πάνω από 16.000 εισιτήρια σχεδόν! Αυτό λέγεται ''μη ανταπόκριση του κόσμου''; Δεν νομίζω...

...Η πραγματικότητα αν και φαίνεται απλή, δεν είναι και τόσο: αντί να πληρώσει τον κ. Τσακνή, ο οποίος τον κατήγγειλε, αλλά και όλους τους υπόλοιπους συντελεστές, ηθοποιούς και τεχνικούς, κατέβασε την παράσταση, επειδή, όπως δηλώνει ο ίδιος, η οικονομική ζημιά ήταν μεγάλη, αν και οι εισπράξεις απ' τους πιο πάνω αριθμούς δεν αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Εδώ όμως εύλογα γεννάται μία μεγάλη απορία...: γιατί ματαιώνει τις υπόλοιπες παραστάσεις; Ούτως ή άλλως τα ίδια χρήματα υποτίθεται θα δώσει, είτε συνεχιστούν, είτε κατέβει. Κανείς δεν έχει συμφωνήσει να πληρώνεται με την παράσταση...».

Η επιστολή του έτερου πρωταγωνιστή, Δημήτρη Πιατά, ήλθε για να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά. «Εγώ, ο Δημήτρης Πιατάς, συμμετέχοντας ως πρωταγωνιστής στην παράσταση του Αριστοφάνη "Θεσμοφοριάζουσες", ...τελείωσε άδοξα και δυστυχώς δεν είχε την ανταπόκριση που περιμέναμε από το κοινό. Ο "ξαφνικός θάνατος" μόνο πόνο δημιουργεί... Οι οικονομικές μου απαιτήσεις ως επαγγελματία ικανοποιήθηκαν πλήρως από τις επιχειρήσεις Ακροπόλ και συγκεκριμένα από τον επιχειρηματία, Φάνη Κιρκινέζο...». Αμεση ήταν μέσω facebook η απάντηση του Γ. Κιμούλη, με αιχμές και πολλά εισαγωγικά: «...γεια σου, ρε "φίλε" Δημήτρη, που "νιώθεις πόνο απ' τον ξαφνικό θάνατο" και που "ο πόνος είναι προσωπική σου υπόθεση" και "δε θες να γίνει τροφή σε κανένα ΜΜΕ"!!! - Τότε γιατί έστειλε την επιστολή σου σε όλα τα ΜΜΕ η εταιρεία Ακροπόλ; - Δεν μπορούσες τουλάχιστον να τους πεις πως θα τη στείλεις εσύ, ώστε να φανεί πως ήταν μία "αυθόρμητη" δική σου "πονεμένη" κίνηση;... - Εύχομαι τουλάχιστον όλο αυτό να αναγκάσει τον Κιρκινέζο, έστω κι αν εισπράττει σαν αντικαταβολή κάποιες "δηλώσεις μετανοίας", να δώσει σε όλους τα χρήματα που οφείλει σιγά σιγά, μόνο και μόνο για να μπορεί ελεύθερα να συγκρουστεί με τους "κακούς" Κιμούλη και Τσακνή!...».

Στο πλευρό του Γιώργου Κιμούλη και του Διονύση Τσακνή στέκονται τα μέλη του Χορού: «Είχαμε αντιδράσει κι εμείς, και οι δώδεκα ηθοποιοί του Χορού!, στέλνοντας εξώδικη διαμαρτυρία την 1η Σεπτεμβρίου!» γράφουν. «...Η αξιοπρέπειά μας μπαίνει πάνω από κάθε φόβο μην και ακούσουμε την απειλητική φράση του τύπου: 'δεν θα βρείτε ξανά δουλειά στο θέατρο!''... Τρέχαμε απλήρωτες από πόλη σε πόλη... εργαζόμενες με τον πιο χαμηλό μισθό που μπορεί να υπάρξει: 5.000€ ή 5.500€ για πέντε μήνες, εκ των οποίων τις 3.000€ με 3.500€ έπρεπε να τις δίνουμε στη διαμονή μας και στη διατροφή μας. Δηλαδή στην ουσία ούτε 400€ καθαρά! Χρήματα μάλιστα τα οποία και δεν παίρναμε... Στις συνεχείς διαμαρτυρίες μας η παραγωγή, ο κ. Κιρκινέζος και οι εκπρόσωποί του ή αδιαφορούσαν και εξαφανιζόντουσαν ή συνέχισαν να μας υπόσχονται... Παρ’ όλ’ αυτά συνεχίζαμε με την ελπίδα πως κάποια στιγμή θα μας πλήρωναν. Αυτό όμως άρχισε να γίνεται μόλις τώρα, που ματαιώθηκαν οι παραστάσεις, μόνο και μόνο για να παρουσιαστεί όλο αυτό σαν μία προσωπική κόντρα μεταξύ κ. Κιρκινέζου και κ. Κιμούλη & κ. Τσακνή!...». Ενώ... «εμείς είχαμε κάνει καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, ο κ. Κιρκινέζος μας έδωσε ένα μέρος της οφειλής του (650€!), πιστεύοντας ίσως πως έτσι ''θα μας κλείσει το στόμα''...».

Με νέα ανακοίνωση επανέρχεται το «Ακροπόλ». «Ο Θεατρικός Οργανισμός Ακροπόλ συνεπής προς τη δήλωσή του σήμερα (σ.σ. 9/9) δεν έχει καμία εκπρόθεσμη υποχρέωση προς τους ηθοποιούς του Χορού και επιπλέον έχει εξοφλήσει στο ακέραιο και για το σύνολο της περιοδείας όλους τους συνεργάτες και συντελεστές της παράστασης... Το ίδιο έχει πράξει για το σύνολο των πρωταγωνιστών... Οσο για τον κ. Γιώργο Κιμούλη και τον κ. Διονύση Τσακνή, την απάντηση για τις συκοφαντίες και τις καταγγελίες τους θα δώσει η Δικαιοσύνη, στην οποία και θα προσφύγουμε για την ικανοποίηση της ζημίας που μας προξένησαν από την ακύρωση των παραστάσεων, καθώς και για τη δυσφήμηση του Θεατρικού Οργανισμού Ακροπόλ».