Μια βραδιά που στοχεύει στη μνήμη και το συναίσθημα, στη συνύπαρξη μέσα από μια σειρά αγαπημένων τραγουδιών. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο τραγούδι τραγουδάμε αυτά που αγαπήσαμε και θυμόμαστε, αυτά που θέλουν να ξεχάσουμε…
Λίγες μέρες πριν την 31η Μαρτίου, ο Κώστας Θωμαϊδης μας τίμησε με τις απαντήσεις του. Επίκαιρος, ευγενής, συνετός και συνεπής, με αγάπη για τη μουσική και αγάπη για τα παιδιά, με όνειρα που ζωντανεύουν πλάι στη θάλασσα με πινελιές από όλες τις Τέχνες, μας μίλησε για όσα τον γοητεύουν και όσα τον απογοητεύουν, όσα θα άλλαζε και όσα προσδοκά. Ευχαριστούμε ιδιατέρως και ανυπομονούμε για μια βραδυά με “τα τραγούδια που ποθήσαμε και αγαπούμε ολοι μας”.
Ε.Σ.
Στο Ρυθμό θα ακούσουμε πολιτικά τραγούδια με κορμό αγαπημένα τραγούδια μεγάλων δημιουργών. Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια εκτός Δελτίου Τύπου για την παράσταση που εχετε ετοιμάσει? Τι να περιμένουμε εμείς και τι προσδοκάτε εσείς?
Το προγραμμα το εχουμε ετοιμασει με τον σκηνοθετη Θεμη Μουμουλίδη και αν θα θέλαμε να βαλουμε ενα γενικό τίτλο, θα λέγαμε “τα τραγούδια που ποθήσαμε και αγαπούμε ολοι μας”. Πολύ καλά γνωρίζουμε πως τα τραγούδια μας ενώνουν σε ενα κοινό μύθο,τα αγαπαμε γιατί πάντα μας θυμίζουν καποια στιγμή που ζήσαμε. Στίς μέρες μας, με ολη την βαρβαρότητα που εχουν επιβάλει στη ζωή μας,το να βρισκόμαστε έστω και για λίγο μεσα σε ενα τραγούδι,ειναι μικρή ανασα στην δυσκολη πια ζωή μας. Στο πρόγραμμα θα υπάρχει ενα μέρος με τραγούδια πολιτικά,κατι που δεν ελειπε σε παραστάσεις που παρουσίαζα χρόνια τώρα. Μετά απο την “Life Style” εποχή που μας διέλυσε κυριολεκτικά, τραγούδια που γεννήθηκαν μεσα απο κοινωνικούς αγώνες, ξαναγίνονται επικαιρα και τα εχουμε ανάγκη. Ποτέ δεν ξεκίνησε επανάσταση απο τα τραγούδια. Η μουσική, η ποίηση η λογοτεχνία, το θέατρο ο κινηματογραφος,η τεχνη γενικότερα κανουν την επανάσταση μέσα μας ,επανασταση που τοσο εχουμε ανάγκη, και ξερετε η χώρα μας, με τον πολιτισμό πρέπει να ξαναβρει τα βήματα της, τις αναπνοές της.
Ποια είναι τελικά "η πιο όμορφη θάλασσα"?
“Η πιο όμορφη θάλασσα
είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει
Τα πιό όμορφα παιδιά δεν εχουν μεγαλώσει ακόμα
Τις πιό όμορφες μέρες μας
Δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα
Κι αυτό που θέλω να σου πώ
Το πιό ομορφο απ’ολα
δεν στό’χω πεί ακόμα”
Νομίζω πως ο Ποιητής Ναζίμ Χικμέτ με τούς στίχους του είπε ολα οσα ποθουμε,ζητάμε και αγωνιζόμαστε
Πώς βιώνετε τις αλλαγές στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού? Θεωρείτε ότι είναι καλό που βγαίνουν τόσες πολλές νέες φωνές με τόσους διαφορετικούς τρόπους ή θεωρείτε ότι το μέτρο έχει χαθεί και δεν υπάρχει πλέον χώρος για ΄όσους αξίζουν πραγματικά γιατί πνίγονται ολοι σε ένα τσουβάλι δημοσίων σχέσεων?
Μεγάλες αλλαγές δεν βλέπω στο Ελληνικό τραγούδι. Βλέπω τις προσπάθειες ,αξιόλογες και μή,των νέων δημιουργών να βρουν μια ανοιχτή πόρτα, μια χαραμάδα να εκφάσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες. Εχοντας σαν όχημα το διαδικτυο, μετά το τέλος της δισκογραφίας με την μορφή που γνωρίζαμε, αρκετοί εχουν κατορθώσει να δημοσιοποιήσουν τα τραγούδια τους τις μουσικές τους. Αυτό που μου κάνει εντύπωση ειναι, πως μεχρι τώρα,μέσα στην κρίση που περνάμε, δεν εχω δει να δημιουργούνται τραγούδια με ανάλογο προβληματισμό, κάτι που απο οσο γνωρίζω στην Ισπανία, αλλα και στην Ιρλανδία εχει γίνει. Με ρωτάτε αν ειναι καλό που βγαίνουν πολλές νέες φωνές. Καλό ειναι,ομως δεν φθανει. Εδώ και χρόνια ολες οι εκπομπές ταλέντων εκμεταλεύονται με τον χειρότερο τρόπο τίς φιλοδοξίες των νέων παιδιών. Δεν φθάνει να εχει κάποιος καλή φωνή,χρειάζεται και μουσική γνώση και κυρίως αισθητική. Οι δημόσιες σχέσεις στις μέρες μας μπορει να αλλάξουν κατεύθυνση στον σχεδιασμό και στα πιστεύω ενός καλλιτέχνη και τελικά να εχει μια μικρή παρουσία ανευ ουσίας κατω απο το φως των προβολέων και χωρίς να το καταλάβει μετα πο λιγο καιρό να εξαφανιστει.
Τι θα ευχόσασταν στους νέους ερμηνευτές? Ποια είναι η συμβουλή σας?
Μελέτη οχι μιμητισμούς και ανοιχτά μάτια και αυτιά σε οτι καινουργιο ρεύμα υπάρχει. Να γνωρίσουν τίς δημιουργίες που μας αφησαν παρακαταθήκη ολοι οι μεγάλοι της μουσικής μας. Αν δεν γνωρίζεις την ιστορία σου δεν μπορεις να χτίσεις το σημερα και περισσότερο το αυριο.
Εχετε κατά κόρον ασχοληθεί με τα παιδιά. Πόσο σημαντική θεωρείτε την Τέχνη στα βιώματα των μικρών παιδιών και απο ποια ηλικία θεωρείτε ότι μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους?
Τα παιδιά ειναι το αυριο, το μέλλον. Η Τέχνη παίζει μεγάλο διαπαιδαγωγικό ρόλο και βοηθάει στην πνευματική τους ανάπτυξη. Απο την πρώτη μέρα της ζωής τους, η μουσική βοηθάει και βάζει το λιθαράκι της στην ανάπτυξη της προσωπικότητας τους.
Θα θέλατε να ασχοληθείτε με την Πολιτική εφόσον σας γινόταν τέτοια πρόταση ή... καθόλου?
Είμαι ενεργός Πολίτης και για μένα αυτο ειναι η πολιτική.Αν εννοειτε επαγγελματίας πολιτικός, οχι. Εχω την μουσική και παλεύω μεσα απο τα τραγούδια για ολα αυτα που πιστεύω πολιτικά.
Αν θεωρητικά και ιδανικά μπορούσατε να στήσετε μία μουσική παράσταση με όσους και όποιους καλλιτέχνες θέλετε από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, σε όποιον χώρο επιθυμείτε και με ό,τι ρεπερτόριο ονειρεύεστε, θέλετε να σκεφτείτε και να μας περιγράψετε τι θα οργανώνατε?
Εδω μου βάζετε δύσκολα. Θα ηταν μια παράσταση χωρίς τέλος γιατί ειναι τόσοι πολλοί οι ανθρωποι της τεχνης που αγαπώ και μελετάω, που δεν θα μπορούσαν να χωρεσουν σε παρασταση μιας δυο η και παραπάνω ημερων. Μουσικη, ποίηση, θεατρο, κινηματογράφος, εικαστικά. Ολα αυτα και αλλα πολλά στο σκηνικό του θερινου κινηματογράφου, δίπλα στην θάλασσα, στην ταινία του Giusseppe Tornatore “Σινεμά ο Παράδεισος”.
Υπάρχει κάποιος δημιουργός ή ερμηνευτής με τον οποίο θα θέλατε πολύ να συνεργαστείτε?
Να ηταν μονάχα ενας; Aρκετοι εχουν φύγει απο τη ζωή. Μάνος Χατζιδάκις, Nino Rota, Placido Domingo, Lisa Gerrard, Nicola Piovani, Mercedes Sosa και μερικές εκατοντάδες αλλοι.
Τι σας έχει απογοητεύσει στον χώρο όλα αυτά τα χρόνια που κινείστε μέσα σ αυτόν?
Η Αναξιοκρατία.
Φεύγετε για παντα από τη Γη... Αφήνετε ένα δίσκο κληρονομιά για τις επόμενες γενιές και παίρνετε έναν μαζί σας για δείγμα στους εξωγήινους. Ποιο άλμπουμ είναι το καθένα;
Τον ιδιο δισκο θα αφηνα. Την 9η Συμφωνία του Ludwig van Beethoven.