Χιλιάδες εθελοντές γδύνονται για κάθε έργο του!

19.12.2013
Ο 46χρονος Αμερικανός φωτογράφος Σπένσερ Τιούνικ (Spenser Tunick) έχει γίνει γνωστός για τους ολόγυμνους πρωταγωνιστές των έργων του και για τον τεράστιο κόπο που επενδύουν προκειμένου να βγει η κάθε φωτογραφία του. Ο Τιούνικ έγινε διάσημος για τις μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις του με γυμνά ανθρώπινα πλήθη και έχει ως σήμερα «υπογράψει» περισσότερα από 75 ανάλογα «ζωντανά» έργα σε διάφορα μέρη του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Νεκρά Θάλασσα, στο Ισραήλ, η Όπερα του Σίδνεϊ, ο παγετώνας Aletsch στην Ελβετία κ.αλ. Ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της τέχνης του στην Ευρώπη υπήρξε ο μεγάλος Έλληνας συλλέκτης Δάκης Ιωάννου, ο οποίος απέκτησε κάποια από τα πρώτα μεγάλης κλίμακας φωτογραφικά έργα του. Ο Τιούνικ έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι το ενδιαφέρον του για το γυμνό σώμα προέκυψε πολύ νωρίς στην καριέρα του και πειραματίστηκε με φόντο πάντοτε την πόλη. Μια μέρα ζήτησε από 20 άτομα να εμφανιστούν ξαφνικά, όλα μαζί, μπροστά από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στο Μανχάταν. Και αυτό ήταν η αρχή. Σήμερα κάποια από τα έργα του έχουν συντεθεί από χιλιάδες γυμνούς εθελοντές. Η τέχνη του όπως λέει έχει να κάνει με το αίσθημα της απελευθέρωσης ενός ατόμου ή με την υπέρβαση του παρελθόντος ή των όποιων προκαταλήψεων σχετικά με την ηθική και τους κοινωνικούς κανόνες. Για εκείνον το γυμνό κορμί αντιπροσωπεύει την καθαρότητα και την ομορφιά. Αυτές τις ημέρες συμμετέχει στην έκθεση http://www.vanishing-ice.org στην Ουάσινγκτον. Περισσότερα στο www.spencertunick.com Επιμέλεια Χ. Τ.

Ο 46χρονος Αμερικανός φωτογράφος Σπένσερ Τιούνικ (Spenser Tunick) έχει γίνει γνωστός για τους ολόγυμνους πρωταγωνιστές των έργων του και για τον τεράστιο κόπο που επενδύουν προκειμένου να βγει η κάθε φωτογραφία του. Ο Τιούνικ έγινε διάσημος για τις μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις του με γυμνά ανθρώπινα πλήθη και έχει ως σήμερα «υπογράψει» περισσότερα από 75 ανάλογα «ζωντανά» έργα σε διάφορα μέρη του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Νεκρά Θάλασσα, στο Ισραήλ, η Όπερα του Σίδνεϊ, ο παγετώνας Aletsch στην Ελβετία κ.αλ.

Ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της τέχνης του στην Ευρώπη υπήρξε ο μεγάλος Έλληνας συλλέκτης Δάκης Ιωάννου, ο οποίος απέκτησε κάποια από τα πρώτα μεγάλης κλίμακας φωτογραφικά έργα του. Ο Τιούνικ έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι το ενδιαφέρον του για το γυμνό σώμα προέκυψε πολύ νωρίς στην καριέρα του και πειραματίστηκε με φόντο πάντοτε την πόλη. Μια μέρα ζήτησε από 20 άτομα να εμφανιστούν ξαφνικά, όλα μαζί, μπροστά από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στο Μανχάταν. Και αυτό ήταν η αρχή. Σήμερα κάποια από τα έργα του έχουν συντεθεί από χιλιάδες γυμνούς εθελοντές.

Η τέχνη του όπως λέει έχει να κάνει με το αίσθημα της απελευθέρωσης ενός ατόμου ή με την υπέρβαση του παρελθόντος ή των όποιων προκαταλήψεων σχετικά με την ηθική και τους κοινωνικούς κανόνες. Για εκείνον το γυμνό κορμί αντιπροσωπεύει την καθαρότητα και την ομορφιά.

Αυτές τις ημέρες συμμετέχει στην έκθεση http://www.vanishing-ice.org στην Ουάσινγκτον.
Περισσότερα στο www.spencertunick.com

Επιμέλεια Χ. Τ.