Είδαμε το "Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει" (****)

12.12.2013
Προσοχή! Ένας πρίγκιπας λερώνει με τον πιο ευχάριστο και ανατρεπτικό τρόπο!

Προσοχή! Ένας πρίγκιπας λερώνει με τον πιο ευχάριστο και ανατρεπτικό τρόπο! Ο λόγος για τη όπερα «Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει» σε μουσική Νίκου Κυπουργού και ποιητικό κείμενο και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου που παρουσιάζεται στη Λυρική Σκηνή.

Στην ιστορία της παράστασης, που βασίζεται στο διάσημο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Ο πρίγκιπας χοιροβοσκός», ένας ευαίσθητος και ρομαντικός πρίγκιπας ερωτεύεται μία εξόχως αλαζονική πριγκίπισσα και της στέλνει δώρα ένα ρόδο και ένα αηδόνι, αποκαλύπτοντάς της μελωδικά τα συναισθήματά του. Η πριγκίπισσα τον απαρνείται και αυτός μεταμφιέζεται σε χοιροβοσκό προκειμένου να την κατακτήσει. Κατασκευάζει μία μαγική χύτρα που αναδύει αρώματα και μία ροκάνα με… μελωδίες και εξάπτει τόσο πολύ το ενδιαφέρον της που τελικά δέχεται να γίνει γυναίκα του, αφού πρώτα τον πληρώσει με 110 φιλιά. Ωστόσο, ο χοιροβοσκός έχει αλλάξει γνώμη. Η καρδιά του πλέον ανήκει στη μικρή μωβ ακόλουθο της πριγκίπισσας…



Με φόντο τον πρωτότυπο, εξαιρετικά καλαίσθητο και σύγχρονα παραμυθένιο σκηνικό διάκοσμο της Ευαγγελίας Θεριανού, ο λόγος του Θωμά Μοσχόπουλου έφτανε χειμαρρώδης και γάργαρος στα αυτιά μας, υπό τους διακριτικούς ήχους της μουσικής του Νίκου Κυπουργού και άγγιζε μοναδικά και τους ανήλικους θεατές της παράστασης. Έξοχη στάθηκε η σύλληψη των δύο κόσμων του έργου και η σκηνική και μουσική τους αντίθεση: Ο ένας είναι ο «γυάλινος κόσμος» του παλατιού, ένας κόσμος με κρυστάλλινους μελωδικούς ήχους, που μέσα του ζει η όμορφη πριγκίπισσα και οι ακόλουθές της. Ο άλλος κόσμος είναι ο «έξω», ο βρώμικος και ρυπαρός κόσμος της λάσπης και των γουρουνιών, ένας πιο ρυθμικός και βάρβαρος μελωδικά κόσμος, με τον οποίο ο βασιλιάς απαγορεύει επιτακτικά στην κόρη του να έρθει σε επαφή. Τι συμβαίνει, όμως, όταν οι όροι αντιστραφούν; Όταν τα πληθωρικά απολαυστικά τρία γουρουνάκια «θρονιαστούν» στον καναπέ του παλατιού και η πριγκίπισσα κυλιστεί στη λάσπη;

Ο Νίκος Κυπουργός και ο Θωμάς Μοσχόπουλος έστησαν μία μοναδικά ανατρεπτική και «πειραγμένη» παράσταση, όπου τίποτα δεν «είναι» όπως «φαίνεται» στην αρχή. Τελικά αυτό που επικρατεί είναι η άδολη και αγνή αγάπη, η αγάπη «που ανθίζει μόνο με δουλειά και με το χρόνο. Γιατί τότε αντέχει παντοτινά…». Και αυτό είναι κάτι που και που δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν –μικρό ή μεγάλο θεατή- ασυγκίνητο.


Καλύτερη στιγμή της παράστασης; Σίγουρα η σκηνή που από την μαγική ροκάνα του χοιροβοσκού ακούγονται πασίγνωστες κλασικές μελωδίες του Μότσαρτ και του Βιβάλντι και τσιτάτα αποσπάσματα από διάσημες όπερες, ενώ οι ηθοποιοί χορεύουν και τραγουδούν στο ρυθμό των γρήγορων εναλλαγών τους.


Σχόλια της τετράχρονης συνοδού μου στην οποία εδώ και μία εβδομάδα έχει «κολλήσει» το μάτσα μούτσα των γουρουνιών:

- Αυτός δεν μοιάζει με πρίγκιπα, μου αρέσει όμως πολύ η φωνή του.

- Δεν μου αρέσει αυτή η πριγκίπισσα, εγώ αν ήμουν ο πρίγκιπας θα διάλεγα αυτή με το μωβ φόρεμα.

- Ποιος είναι ο Πηδηχτούλης από τα τρία γουρουνάκια, ποιος ο Γνωστικούλης και ποιος ο Σγουρούλης;

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]