Διεστραμμένος φωτογράφος εκθέτει τη... μάνα του

10.10.2013
Μία μεσήλικη γυναίκα ποζάρει ολόγυμνη σε ακραίες πόζες στο φωτογραφικό φακό ενός προβοκατόρικου –αν όχι διεστραμμένου φωτογράφου- ενώ σε άλλες κάνει σεξ με τον κατά πολύ νεότερο εραστή της. Και λέμε διεστραμμένου γιατί ο φωτογράφος της γυναίκας αυτής είναι ο ίδιος ο γιος της. Ο νεοϋορκέζος φωτογράφος Λι Λιντάρ (Leigh Ledare) επέλεξε να απαθανατίσει την σεξουαλικότητα της ίδιας τους της μάνας και να την παρουσιάσει σε μία προκλητική έκθεση φωτογραφίας. Στην ερώτηση που του έχουν κάνει πολλοί «γιατί το έκανε» ο Λιντάρ απαντά πως «έχω μία τρομερά ανοιχτή και βαθιά σχέση με τη μητέρα μου. Αυτή έχει κατά ένα μεγάλο ποσοστό χτιστεί μέσα από την ίδια μου τη δουλειά που σχολιάζει τη σύγχυση που υπάρχει ανάμεσα σ΄αυτά τα σεξουαλικά όρια μητέρας και γιου. Η μητέρα μου εκθέτοντας τον εαυτό της σε μένα, με καλούσε να συμμετέχω ενεργά στην σεξουαλικότητά της. Εγώ είδα την σεξουαλικότητά της σαν ένα τρόπο να ανταγωνιστεί τον πατέρα της και να διαψεύσει όλες τις προσδοκίες που είχε από αυτήν αναφορικά με την συμπεριφορά της ως μητέρα, κόρη και μία γυναίκα της ηλικίας της». Εμείς απλώς να σχολιάσουμε πως μερικές φορές τα όρια του τι είναι τέχνη και τι όχι είναι πραγματικά δυσδιάκριτα, αλλά επειδή ο συγκεκριμένος φωτογράφος έχει μεγάλο κοινό (ακόμη και ο δημοσιογράφος της Guardian που παρουσιάζει την έκθεση αυτή δηλώνει γοητευμένος), το αφήνουμε πάνω σας να αποφασίσετε για το αν αυτό που βλέπετε είναι τέχνη ή αποκύημα ενός ψυχικά διαταραγμένου ανθρώπου που ταλαιπωρείται από Οιδιπόδεια συμπλέγματα. Οι φωτογραφίες αυτές του Λι Λιντάρ αποτελούν μέρος της έκθεσης με τίτλο «Home Truths: Photography, Motherhood and Identit» που φιλοξενείται στην The Photographers’ Gallery στο Λονδίνο από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου του 2014. Γ.Οικονόμου

Μία μεσήλικη γυναίκα ποζάρει ολόγυμνη σε ακραίες πόζες στο φωτογραφικό φακό ενός προβοκατόρικου –αν όχι διεστραμμένου φωτογράφου- ενώ σε άλλες κάνει σεξ με τον κατά πολύ νεότερο εραστή της.
Και λέμε διεστραμμένου γιατί ο φωτογράφος της γυναίκας αυτής είναι ο ίδιος ο γιος της. Ο νεοϋορκέζος φωτογράφος Λι Λιντάρ (Leigh Ledare) επέλεξε να απαθανατίσει την σεξουαλικότητα της ίδιας τους της μάνας και να την παρουσιάσει σε μία προκλητική έκθεση φωτογραφίας.

Στην ερώτηση που του έχουν κάνει πολλοί «γιατί το έκανε» ο Λιντάρ απαντά πως «έχω μία τρομερά ανοιχτή και βαθιά σχέση με τη μητέρα μου. Αυτή έχει κατά ένα μεγάλο ποσοστό χτιστεί μέσα από την ίδια μου τη δουλειά που σχολιάζει τη σύγχυση που υπάρχει ανάμεσα σ΄αυτά τα σεξουαλικά όρια μητέρας και γιου. Η μητέρα μου εκθέτοντας τον εαυτό της σε μένα, με καλούσε να συμμετέχω ενεργά στην σεξουαλικότητά της. Εγώ είδα την σεξουαλικότητά της σαν ένα τρόπο να ανταγωνιστεί τον πατέρα της και να διαψεύσει όλες τις προσδοκίες που είχε από αυτήν αναφορικά με την συμπεριφορά της ως μητέρα, κόρη και μία γυναίκα της ηλικίας της».

Εμείς απλώς να σχολιάσουμε, πως μερικές φορές τα όρια του τι είναι τέχνη και τι όχι, είναι πραγματικά δυσδιάκριτα, αλλά επειδή ο συγκεκριμένος φωτογράφος έχει μεγάλο κοινό (ακόμη και ο δημοσιογράφος της Guardian που παρουσιάζει την έκθεση αυτή δηλώνει γοητευμένος), το αφήνουμε πάνω σας να αποφασίσετε για το αν αυτό που βλέπετε είναι τέχνη ή αποκύημα ενός ψυχικά διαταραγμένου ανθρώπου που ταλαιπωρείται από Οιδιπόδεια συμπλέγματα.

Οι φωτογραφίες αυτές του Λι Λιντάρ αποτελούν μέρος της έκθεσης με τίτλο «Home Truths: Photography, Motherhood and Identit» που φιλοξενείται στην The Photographers’ Gallery στο Λονδίνο από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου του 2014.

Γ.Οικονόμου