Γυμνά αρσενικά κατακλύζουν το... Μουσείο

27.09.2013
Ενώ τα αφιερώματα στο γυναικείο γυμνό είναι κάτι το εντελώς φυσιολογικό και συνηθισμένο, τα αντίστοιχα ανδρικά δεν τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης, καθώς τις περισσότερες φορές κατακρίνονται ως «εκρήξεις» ομοφυλοφιλίας. Παράδοξο μεν, αλλά το ανδρικό γυμνό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα θεωρείτο η βάση της παραδοσιακής ακαδημαϊκής άσκηση και το «κλειδί» στην Δυτική Τέχνη. Το Μουσείο Ορσέ (musée d'Orsay) στο Παρίσι αυτήν την περίοδο κάνει την ανατροπή και φιλοξενεί μία έκθεση- ύμνο στο ανδρικό γυμνό. Η έκθεση τιτλοφορείται «Masculine / Masculine» και τα εκθέματά της προέρχονται αφενός μεν από τις πλούσιες συλλογές του ίδιου του μουσείου αφετέρου δε από άλλες δημόσιες γαλλικές συλλογές. Μάλιστα σ΄αυτή εμπερικλείεται ένα ευρύ φάσμα τεχνικών, όπως ζωγραφική, γλυπτική, γραφικές τέχνες και φυσικά… φωτογραφία. Στόχος της έκθεσης είναι μία κοινωνική, φιλοσοφική, ερμηνευτική, αλλά και παιχνιδιάρικη προσέγγιση όλων των όψεων και των εννοιών του ανδρικού γυμνού στην τέχνη. Η έκθεση ξεκίνησε στις 24 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 2 Ιανουαρίου 2014. Γεωργία Οικονόμου

Ενώ τα αφιερώματα στο γυναικείο γυμνό είναι κάτι το εντελώς φυσιολογικό και συνηθισμένο, τα αντίστοιχα ανδρικά δεν τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης, καθώς τις περισσότερες φορές κατακρίνονται ως «εκρήξεις» ομοφυλοφιλίας. Παράδοξο μεν, αλλά το ανδρικό γυμνό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα θεωρείτο η βάση της παραδοσιακής ακαδημαϊκής άσκηση και το «κλειδί» στην Δυτική Τέχνη.

Το Μουσείο Ορσέ (musée d'Orsay) στο Παρίσι αυτήν την περίοδο κάνει την ανατροπή και φιλοξενεί μία έκθεση- ύμνο στο ανδρικό γυμνό. Η έκθεση τιτλοφορείται «Masculine / Masculine» και τα εκθέματά της προέρχονται αφενός μεν από τις πλούσιες συλλογές του ίδιου του μουσείου αφετέρου δε από άλλες δημόσιες γαλλικές συλλογές. Μάλιστα σ΄αυτή εμπερικλείεται ένα ευρύ φάσμα τεχνικών, όπως ζωγραφική, γλυπτική, γραφικές τέχνες και φυσικά… φωτογραφία.

Στόχος της έκθεσης είναι μία κοινωνική, φιλοσοφική, ερμηνευτική, αλλά και παιχνιδιάρικη προσέγγιση όλων των όψεων και των εννοιών του ανδρικού γυμνού στην τέχνη.

Η έκθεση ξεκίνησε στις 24 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 2 Ιανουαρίου 2014.

Γεωργία Οικονόμου