Η Δανία φιγουράρει ως το απόλυτο φαβορί

13.05.2013
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τον 58ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, με τις χώρες που συμμετέχουν φέτος να βρίσκονται εδώ και μέρες στο Malmo της Σουηδίας.

Τα προγνωστικά αλλαζουν διαρκώς αλλά κάποιες συμμετοχές έχουν ήδη ξεχωρίσει. Και αυτή τη χρονιά φαίνεται πως η νίκη θα είναι γυναικεία υπόθεση!

Η συμμετοχή που έχει ξεχωρίσει από την αρχη είναι αυτή της Δανίας, με την Emmelie de Forest να δίνει τον καλύτερο της εαυτό στη σκηνή του Μάλμο, υπό τους ήχους των ντραμς και φλάουτο, ενώ η σκηνή θα γεμίζει με κομφετί και φλόγες! Η εκπρόσωπος της Δανίας, είναι το απόλυτο φαβορί και αξίζει να σημειώσουμε πως και η περσινή μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού, η Loreen με το Euphoria, βρισκόταν στην κορυφή των προγνωστικών των πρακτορείων στοιχημάτων από την αρχή του διαγωνισμού μέχρι και το τέλος.

Στις πρώτες θέσεις φέτος εν τω μεταξύ έχουν σκαρφαλώσει η Ρωσία με την Dina Garipova και το What If, η Νορβηγία με την Margaret Berger και το I feed you my love, η Γερμανία με τους Cascada και το Glorious, η Ουκρανία με την Zlata Ognevich στο Gravity, ενώ έδαφος κερδίζει σιγά σιγά και η Ολλανδία με την Anouk και το Birds.

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα με τους Koza Mostra και τον Αγάθωνα Ιακωβίδη βρίσκεται στη 12η θέση, ενώ η Κύπρος με τη Δέσποινα Ολυμπίου και το τραγούδι «Αν με θυμάσαι» στην 23η.

Στην ένατη θέση θα εμφανιστεί η ελληνική συμμετοχή με το “Alcohol is Free” που ερμηνεύουν οι Koza Mostra και ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, τη βραδιά του Β’ Ημιτελικού στο Μάλμε, την Πέμπτη 16 Μαΐου, ενώ την Τρίτη 14 Μαϊου η Κύπρος εμφανίζεται 14η.

Αναλυτικά, η σειρά εμφάνισης στους δύο Ημιτελικούς, έχει ως εξής:

1ος ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ, ΤΡΙΤΗ 14 ΜΑΪΟΥ

1.Αυστρία
2.Εσθονία
3.Σλοβενία
4.Κροατία
5.Δανία
6.Ρωσία
7.Ουκρανία
8.Ολλανδία
9.Μαυροβούνιο
10.Λιθουανία
11.Λευκορωσία
12.Μολδαβία
13.Ιρλανδία
14.Κύπρος
15.Βέλγιο
16.Σερβία

2ος ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ, ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΪΟΥ

1.Λετονία
2.Άγιος Μαρίνος
3.Π.Γ.Δ.Μ.
4.Αζερμπαϊτζάν
5.Φινλανδία
6.Μάλτα
7.Βουλγαρία
8.Ισλανδία
9.Ελλάδα
10.Ισραήλ
11.Αρμενία
12.Ουγγαρία
13.Νορβηγία
14.Αλβανία
15.Γεωργία
16.Ελβετία
17.Ρουμανία

Στον Τελικό της 18ης Μαΐου θα συμμετάσχουν συνολικά 26 χώρες, εκ των οποίων οι είκοσι από τους Ημιτελικούς – δέκα από κάθε βραδιά, ενώ υπόλοιπες έξι, δηλαδή οι “Big Five” (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ην. Βασίλειο) και η διοργανώτρια Σουηδία, θα συμμετάσχουν απευθείας στον Τελικό. Η σειρά εμφάνισης στον Τελικό θα ανακοινωθεί από τους διοργανωτές το αργότερο μέχρι τις 17 Μαΐου.

Για τους δύο Ημιτελικούς, κάθε χώρα έχει δικαίωμα ψήφου μόνο στον ημιτελικό που διαγωνίζεται το τραγούδι της. Στον Α’ Ημιτελικό έχουν επίσης δικαίωμα ψήφου το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Σουηδία, ενώ στον Δεύτερο η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία. Στον Τελικό ψηφίζουν όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό της Eurovision, ανεξάρτητα από το αν έχουν προκριθεί ή όχι.

Η βαθμολογία κάθε χώρας προκύπτει από την τηλεψηφοφορία του κοινού και από Κριτική Επιτροπή, σε ποσοστό 50-50. Οι τηλεθεατές έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όποιο τραγούδι επιθυμούν, εκτός από τη συμμετοχή της χώρας τους. Οι Έλληνες φίλοι του Διαγωνισμού έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στον Β’ Ημιτελικό και τον Τελικό, όχι όμως και στον Α’ Ημιτελικό.

Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, o διαγωνισμός της Eurovision θα καλυφθεί ζωντανά από το www.e-go.gr, λεπτό προς λεπτό.

E.Σ.