Μια πραγματική όαση εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας είναι το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου και αν δεν το έχετε επισκεφθεί ακόμα είναι καιρός να σπεύσετε!
Πρόκειται για το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ψηφιακό πλανητάριο στον κόσμο, που άνοιξε τις πύλες του το Νοέμβριο του 2003. Ένα πραγματικό αριστούργημα νέας τεχνολογίας και σύγχρονης αισθητικής.
Το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου αποτελεί ένα προηγμένο κέντρο οπτικοακουστικών μέσων και υπόδειγμα καινοτόμου υποδομής, που έχει ως στόχο να συνδυάσει την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Η υποβλητική αίθουσα προβολών, εμβαδού 1420 τ.μ., περιλαμβάνει 278 ειδικά σχεδιασμένα καθίσματα, που στρέφονται προς έναν γιγάντιο θόλο-οθόνη διαμέτρου 25 μέτρων και επιφάνειας 950 τ.μ.
Ενημερωθείτε για το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ των παραστάσεων ΕΔΩ...
Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες από τις ψηφιακές παραστάσεις - εικαστικά αριστουργήματα για τα μάτια των μικρών παιδιών:
Ο Ζωντανός Πλανήτης
Πού οφείλεται η αέναη μετατόπιση των τεκτονικών πλακών η οποία μεταβάλλει σε βάθος χρόνου την επιφάνεια του πλανήτη μας; Πώς προκαλούνται οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις; Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν και επηρεάζουν το γήινο κλίμα και πώς σχετίζονται με το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου; Η ψηφιακή παράσταση του Ευγενιδείου Πλανηταρίου με τίτλο «Ο Ζωντανός Πλανήτης», προσφέρει εμπεριστατωμένα και θεαματικά τις απαντήσεις σε αυτά και σε αρκετά άλλα ερωτήματα, που σχετίζονται με τον βομβαρδισμό του πλανήτη μας από αστεροειδείς και κομήτες, όπως επίσης και με τις ηφαιστειακές εκρήξεις σε άλλους κόσμους του Ηλιακού μας συστήματος. Στην διάρκεια της παράστασης οι θεατές θα συνειδητοποιήσουν ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους η Γη μας εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά σε σχέση με τους γειτονικούς της πλανήτες Αφροδίτη και Άρη.
Ο Ουρανός των Αρχαίων
Η παράσταση αυτή μας μεταφέρει σ’ ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, για να ανακαλύψουμε μαζί ποια είναι η πραγματική ιστορία για τις ιδέες και τις γνώσεις που είχαν οι Αρχαίοι για τον Ουρανό. Η πρώτη ενότητα επικεντρώνεται στον «Ουρανό της Αρχαίας Αιγύπτου» και στα διάφορα κτίσματα των Αιγυπτίων που βασίζονταν στην αντίληψή τους για τον νυχτερινό ουρανό. Η δεύτερη ενότητα είναι αφιερωμένη στους Μινωίτες ναυτικούς και στον πολιτισμό που ανέπτυξαν στη Θήρα και την Κνωσό, ενώ στην τρίτη ενότητα επιστρέφουμε στην Ελληνιστική Αίγυπτο και στα επιτεύγματα της Αλεξανδρινής επιστήμης, την περίφημη Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, τον Φάρο της Αλεξάνδρειας, ενώ η παράσταση κλείνει με τις τελευταίες εντυπωσιακές ανακαλύψεις για τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων».
«Eξέλιξη»
Με θέμα και τίτλο την «Εξέλιξη», η παράσταση αυτή ταξιδεύει τους θεατές σ‘ ολόκληρο το Σύμπαν. Πρόκειται για μία σπονδυλωτή 40-λεπτη παράσταση με πέντε ενότητες που αφηγούνται την συναρπαστική ιστορία του Σύμπαντος, των Άστρων, του Πλανήτη μας, των Έμβιων οργανισμών που φιλοξενεί, αλλά και του Ανθρώπινου Πολιτισμού μας. Στην διάρκεια της παράστασης οι θεατές θα διαπιστώσουν ότι το Σύμπαν, αλλά και όλα όσα εμπεριέχει, δεν είναι σταθερό, αιώνιο και αμετάβλητο. Αντίθετα εξελίσσεται συνεχώς από τότε που «γεννήθηκε» , πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, με αποτέλεσμα την δημιουργία νέων άστρων, νέων πλανητών και νέων ειδών ζωής, που στην περίπτωση του δικού μας πλανήτη οδήγησε στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου και του πολιτισμού του.
(Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου, Eyelead Software, 2011)
Διαστημικά Σκουπίδια
Τα «Διαστημικά Σκουπίδια» είναι η πρώτη ταινία θόλου που μελετά την εκθετική αύξηση του δακτυλίου των διαστημικών σκουπιδιών, τα οποία απειλούν την ασφάλεια της τροχιάς του πλανήτη μας. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα τα διαστημικά σκουπίδια; Πώς έφτασαν ως εκεί; Και εν τέλει πόσο μεγάλο και πόσο σοβαρό είναι αυτό το πρόβλημα; Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό εικονικό ταξίδι ως τη δημιουργία του Ηλιακού μας Συστήματος, το οποίο θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε, ακόμη καλύτερα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε για να προστατεύσουμε στο μέλλον την τροχιά του πλανήτη μας. Σημειώνεται ότι η παράσταση απέσπασε το “Grand Prix Dimension 3 Festival Paris-France, 2012” και έχει καθηλώσει το κοινό στα 20 από τα σημαντικότερα επιστημονικά κέντρα του κόσμου, όπου προβάλλεται σχεδόν ταυτόχρονα.
(Παραγωγή: Melrae Pictures, in association with Red Barn Productions, 2012)
Επιμ. Χρ. Τσατσαράγκου