Τίποτα δεν έχει τελειώσει...

01.03.2013
Η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα καθώς και η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού αποτελούν την πιο τρανή απόδειξη για το πόσο εύθραυστο είναι τελικά το «μίσθιο» Γη.

Ο Klaus Staeck γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1938 στη γερμανική πόλη Pulsnitz. Μεγάλωσε στο Bitterfeld ενώ στη συνέχεια μετακόμισε στη Χαϊδελβέργη, όπου και σπούδασε νομικά. Με την τέχνη ασχολήθηκε αρχικά ως αυτοδίδακτος. Σήμερα στο έργο του συμπεριλαμβάνονται περίπου 300 αφίσες και πολυάριθμες φωτογραφίες, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από 3.000 εκθέσεις.

Ευρύτερα γνωστός άρχισε να γίνεται από τη δεκαετία του 1970 λόγω της ενασχόλησής του με την πολιτική. Φρόντιζε για σκάνδαλα, εκφράζοντας τις κοινωνικοπολιτικές απόψεις του με τα καλλιτεχνικά μέσα της σάτιρας και του μοντάζ κειμένου-εικόνας. Θεωρείται πλέον ως ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες στο χώρο της τέχνης της αφίσας.

Στο Goethe-Institut παρουσιάζονται τώρα σαράντα πρωτότυπες αφίσες με θέμα το περιβάλλον – ντοκουμέντα της ανένδοτης πίστης του στην κριτική σκέψη και στον διαφωτιστικό ρόλο της τέχνης. Ήδη πολύ πριν από την ίδρυση της παράταξης των Οικολόγων-Πράσινων στη Γερμανία, ο Klaus Staeck επιχειρούσε να επιστήσει την προσοχή με αφυπνιστικά μοτίβα και σλόγκαν σε θέματα σχετικά με την κλιματολογική αλλαγή, τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, την αύξηση του όγκου των απορριμμάτων, το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων και τη μόλυνση των ωκεανών.

Ωστόσο, εντυπωσιακό και παράλληλα εξαιρετικά απογοητευτικό παραμένει το γεγονός, ότι ορισμένες από τις αφίσες της έκθεσης – αν και συγκαταλέγονται στις παλαιότερες αφίσες με θέμα το περιβάλλον - μοιάζουν να είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα καθώς και η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού αποτελούν την πιο τρανή απόδειξη για το πόσο εύθραυστο είναι τελικά το «μίσθιο» Γη. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε η συγκεκριμένη έκθεση φέρει και τον τίτλο: ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ.

Info:

Klaus Staeck
Η Τέχνη της Αφίσας – Έργο σαράντα χρόνων

Πέμπτη 7 Μαρτίου έως Τετάρτη 10 Απριλίου
στο Goethe-Institut,
Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-19:00, Σάββατο 9:00-13:00
www.staeck.de
Είσοδος ελεύθερη