«Μεταμορφώνεται» η Εθνική Πινακοθήκη

26.02.2013
Τα Χριστούγεννα του 2015 η Εθνική Πινακοθήκη θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό πολιτιστικό συγκρότημα από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Τα Χριστούγεννα του 2015 η Εθνική Πινακοθήκη θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό πολιτιστικό συγκρότημα από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Ενας ειδικός φωτισμός θα δίνει το βράδυ στο κτίριο μια άλλη εικόνα, εξωστρεφή, κάνοντάς το να συνομιλεί με το αστικό περιβάλλον και προσκαλώντας τον Αθηναίο στο εσωτερικό του. Στο τελευταίο θα συνηγορεί και μια τεράστια οθόνη απ' όπου θα προβάλλεται ό,τι θα συμβαίνει στους υπερδιπλάσιους πλέον εκθεσιακούς χώρους.

Το όραμα για μια μεγαλύτερη, σύγχρονη και αξιοπρεπή Εθνική Πινακοθήκη, που θα προβάλλει τους θησαυρούς της και δεν θα κλείνει στις αποθήκες τα 17.000 έργα των μονίμων συλλογών της, γίνεται τώρα πραγματικότητα.

«Είναι μια μεγάλη στιγμή», ανέφερε χθες η διευθύντρια Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, οικοδέσποινα μιας εκδήλωσης, κατά την οποία παρουσιάστηκε από την ίδια, από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΑΙΘΠΑ, Κώστα Τζαβάρα, και τη γενική γραμματέα Λίνα Μενδώνη, καθώς και από τους υπευθύνους των αρχιτεκτονικών γραφείων μελετών («Αρχιτεκτονική ΕΠΕ Γραμματόπουλος-Πανουσάκης» και «Δ. Βασιλόπουλος &Συνεργάτες ΕΕ»), το έργο της επέκτασης.

Στις 4 Μαρτίου το μουσείο που ξέραμε κλείνει οριστικά. Εντός του Μαρτίου θα υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία (ΤΟΜΗ ΑΕ) που προέκυψε από τη δημοπράτηση του έργου σε διεθνή διαγωνισμό τον Νοέμβριο του 2012. Μέσα στον Απρίλιο θα εγκατασταθεί το εργοτάξιο και θα ξεκινήσουν αμέσως οι εργασίες επέκτασης.

Το έργο, προϋπολογισμού 45 εκατομμυρίων ευρώ, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, με 32 εκατ. ευρώ, και με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τα υπόλοιπα 13 εκατ. ευρώ, πρέπει να υλοποιηθεί, όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη, σε 850 ημέρες, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015.

Η υπάρχουσα επιφάνεια των 9.720 τ.μ. θα υπερδιπλασιαστεί με 11.040 τ.μ., φτάνοντας τα 20.760 τ.μ. Τα 5.000 τ.μ. είναι υπέργειοι χώροι, περιλαμβάνοντας και έναν όροφο που θα προστεθεί στο κτίριο προς τη Μιχαλακοπούλου, και τα 6.000 τ.μ. είναι υπόγειοι, κάτω από την υπάρχουσα αυλή.

Οι χώροι για τις μόνιμες συλλογές (στο κτίριο προς τη Μιχαλακοπούλου) αυξάνονται από 2.700 τ.μ. σε 4.000 τ.μ., ενώ των περιοδικών εκθέσεων από 1.600 τ.μ. σε 2.600 τ.μ.. Για τη Βιβλιοθήκη θα διατεθούν 600 τ.μ. Η ουσιαστική επέμβαση στο κτίριο δεν αφορά μόνο την προσαύξηση των χώρων αλλά και την πλήρη αλλαγή της οργάνωσης και της πρόσβασης.

Ενα εντυπωσιακό γυάλινο πέτασμα ανάμεσα στα δύο κτίρια, από την πλευρά της εσωτερικής αυλής, που θα περικλείει το κλιμακοστάσιο, με πρόσβαση στην υπόγεια αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων και στους υπόλοιπους υπόγειους χώρους, εισάγει μια νέα αντίληψη στη σύνδεση του εξωτερικού και του εσωτερικού χώρου.

Ο επισκέπτης μέσα από αυτό θα έχει θέα προς την πόλη και τον Λυκαβηττό, όπως και περπατώντας στην εξωτερική κεκλιμένη μπάρα που θα τοποθετηθεί στο κτίριο των μόνιμων συλλογών και θα οδηγεί από το ισόγειο στους ορόφους, σαν ένας υπαίθριος πεζόδρομος, ο οποίος θα καλύπτεται με ένα κάθετο υαλοστάσιο.

Ενδιαφέρουσα η λύση με μια σχισμή στο έδαφος που θα δίνει φυσικό φως στην υπόγεια αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων.

Εστιατόριο

Στο μπροστινό κτίριο δεν θα γίνουν πολλές αλλαγές, καθώς είναι διατηρητέο. Η λεγόμενη μαρμάρινη αίθουσα θα μετατραπεί σε αίθουσα υποδοχής, εκδοτήριο και πωλητήριο, ενώ στην κάτω ξύλινη αίθουσα θα δημιουργηθεί αμφιθέατρο 430 θέσεων.

Οσο για το εστιατόριο στην ταράτσα του κτιρίου των μόνιμων συλλογών, αναμένεται να είναι από τα ωραιότερα της Αθήνας, με εξαιρετική θέα, και θα λειτουργεί με ανεξάρτητη είσοδο και λειτουργία.

Περιφέρεια και εξωτερικό

Η Εθνική Πινακοθήκη δεν θα μείνει αδρανής κατά τη διάρκεια των εργασιών για την επέκταση. Ενώ οι μόνιμες συλλογές θα μεταφερθούν και θα εγκατασταθούν σε ασφαλείς χώρους στη Μαγούλα Αττικής (χορηγία Εθνικής Τράπεζας), στο Β' κτίριο της Εθνικής Γλυπτοθήκης στο Γουδή θα παρουσιάζονται 120 έργα και θα εναλλάσσονται. Στο Γουδή θα εγκατασταθούν η Βιβλιοθήκη και οι διοικητικές υπηρεσίες. Παράλληλα θα υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα εξωστρέφειας του ιδρύματος, με εκθέσεις στην περιφέρεια, όπου υπάρχει υποδομή, αλλά και στο εξωτερικό, με χορηγούς, «φτάνει να μην επιβαρύνεται το Δημόσιο», προειδοποίησε ο Τζαβάρας. Γίνονται συζητήσεις για Ρώμη, Γαλλία, Ισπανία και ΗΠΑ.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ