Από το ξεκίνημά της, η Στέγη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική του σήμερα. Έργα ιστορικών μορφών όπως ο Ιάννης Ξενάκης και ο Ανέστης Λογοθέτης, σημαντικοί σύγχρονοι δημιουργοί όπως ο Γιώργος Απέργης και ο Γιώργος Κουμεντάκης, εξαιρετικά σύνολα όπως το Klangforum Wien, το dissonART και το στούντιο ηλεκτροακουστικής μουσικής του IRCAM και άλλοι πολλοί μετέφεραν στο κοινό με αμεσότητα και δύναμη τους συναρπαστικούς ήχους της εποχής μας.
Την καλλιτεχνική περίοδο 2012-2013 η σύγχρονη μουσική έχει ακόμη εντονότερη παρουσία στο πρόγραμμά μας και αποκτά το δικό της φεστιβάλ, που πλαισιώνει τα αντίστοιχα αφιερώματα Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ και Borderline.
Στην πρώτη αυτή έκδοση του φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής θα παρουσιάσουμε από τις 6 μέχρι 20 Φεβρουαρίου ένα ευρύτατο φάσμα σημερινών τάσεων στην ευρωπαϊκή μουσική από το εκλεκτικό και σχεδόν ροκ πρόγραμμα του νέου και δυναμικού ελληνικού συνόλου ARTéfacts, τους ηλεκτρο-πιανιστικούς πειραματισμούς των Μηνά Μπορμπουδάκη και Felix Dreher μέχρι το φασματικό σύμπαν που θα μας οδηγήσει ο Pierre Roullier και το σύνολο 2e2m, ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης.
Το φεστιβάλ έρχεται να συμπληρώσει μια συναυλία-αφιέρωμα στο συνθέτη Μιχάλη Αδάμη που έφυγε από τη ζωή πρόσφατα, καθώς και η προβολή της ταινίας Γυμνά χέρια του Γιώργου Σκευά για τον Δημήτρη Μητρόπουλο με τον Λευτέρη Βογιατζή στο ρόλο του μεγάλου αρχιμουσικού.
----------------------------------------------------------------------
Artéfacts ensemble
Freak out!
14 Φεβρουαρίου 2013
Από τον Φρανκ Ζάππα μέχρι τον Στηβ Ράιχ. Μια συναυλία με εναλλαγές, από ένα μουσικό σχήμα με ενέργεια.
Το ARTéfacts ensemble είναι ένα ελληνικό σύνολο σύγχρονης μουσικής που δεν διστάζει να ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Επιδιώκει να ανακαλύπτει και να ερμηνεύει το σύγχρονο ρεπερτόριο, προσφέροντας παράλληλα μια νέα οπτική στην παρουσίασή του, διευρύνοντας την έννοια της μουσικής συναυλίας και εξερευνώντας τις εκφραστικές δυνατότητες της σημερινής multimedia παράστασης. Από την ίδρυσή του, το 2007, πραγματοποιεί συναυλίες και παραστάσεις με πολυμέσα σε διάφορες αθηναϊκές αίθουσες, αλλά και στην περιφέρεια, ενώ συχνά συνεργάζεται με καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους (όπως τον σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλο ή τον συνθέτη Χαράλαμπο Γωγιό).
Στη συγκεκριμένη συναυλία, παρουσιάζει έργα συνθετών, οι οποίοι μέσω της διάδρασης ακουστικών οργάνων και ηλεκτρονικών μέσων προβάλλουν ποικίλες προοπτικές των θεμάτων τους στο χάρτη του σύγχρονου μουσικού φάσματος. Η αρχιτεκτονική των μουσικών κατασκευών βασίζεται σε διαφορετικές αισθητικές προσεγγίσεις, ενώ το σύνολο εξερευνά πτυχές του περιεχομένου των έργων με την προσθήκη βιντεοπροβολής καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας.
Μετά τη συναυλία θα ακολουθήσει συζήτηση ανάμεσα στους συντελεστές και το κοινό.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Pierre Jodlowski: Coliseum
Tristan Murail: Bois flotté
Steve Reich: New York Counterpoint
Jacob Ter Veldhuis: Grab It!
Frank Zappa: G-Spot Tornadο (ενορχήστρωση: Μάνος Βεντούρας)
Alejandro Viἥao: Tumblers
Philippe Hurel: Localized corrosion
ARTéfacts ensemble
Λουίζος Ασλανίδης: βίντεο, σκηνοθετική επιμέλεια
Σπύρος Τζέκος: κλαρινέτο
Guido De Flaviis: σαξόφωνο
Λαέρτης Κοκολάνης: βιολί
Μάριος Δαπέργολας: βιόλα
Θοδωρής Βαζάκας: κρουστά
Κώστας Σερεμέτης: κρουστά
Νίκος Τσουκαλάς: κοντραμπάσο
Δημήτρης Τραυλός: βιολοντσέλο
Βαγγέλης Σταθουλόπουλος: φλάουτο
Ai Motohashi-Σιδέρη: πιάνο
Ανδρέας Ρολάνδος Θεοδώρου: τρομπόνι
Αλέξανδρος Δρυμωνίτης: ηλεκτρική κιθάρα, live electronics
Μηνάς Μπορμπουδάκης & Felix Dreher
Plugged!!!
16 Φεβρουαρίου 2013
Δύο χαρισματικοί μουσικοί, καλώδια, μείκτες, υπολογιστές, φίλτρα, μικρόφωνα, controllers και στη σκηνή ένα πιάνο που παράγει νέους ήχους και μουσικά σχήματα.
Το πρόγραμμα Plugged!!! είναι μια σύμπραξη δύο μουσικών, ενός Έλληνα πιανίστα και ενός Γερμανού ερμηνευτή ηλεκτρονικών μέσων. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την απλή ιδέα της επέκτασης του ήχου ενός κλασικού οργάνου που παρουσιάζεται στο συμβατικό του περιβάλλον και ρεπερτόριο.
Η ιδέα της επέκτασης του ήχου του πιάνου αναπτύσσεται και ωριμάζει με έργα γραμμένα για πιάνο και προηχογραφημένο υλικό (Harvey, Κόκορας, Μπορμπουδάκης) ή με έργα ελεύθερης μορφής (Riley), κατά τα οποία η επεξεργασία και η ανάπλαση του ήχου γίνονται ζωντανά.
Τα κύματα του Σαρωνικού συναντούν τα φασματικά επεξεργασμένα ηχοκύματα του ηχείου του πιάνου (Κόκορας), η ρέουσα μορφή και ο ηλεκτρονικά επεξεργασμένος ήχος συνδυάζονται με τη φιλοσοφία του Ηράκλειτου (Μπορμπουδάκης), ενώ οι χαρακτηριστικές αρμονίες του Ολιβιέ Μεσσιέν αναβιώνουν μέσω των ηλεκτρονικών (Harvey) και o μινιμαλιστικός ήχος ξεδιπλώνεται δίνοντας την αίσθηση ενός πολυδιάστατου χώρου (Riley).
Ο Μηνάς Μπορμπουδάκης, που γεννήθηκε το 1974 στο Ηράκλειο Κρήτης, έχει πραγματοποιήσει σπουδές πιάνου και σύνθεσης στις ακαδημίες του Μονάχου και Αμβούργου. Το 2007 παρουσιάστηκε η πρώτη του όπερα, παραγγελία της όπερας του Μονάχου στα πλαίσια του θερινού φεστιβάλ υπό τη διεύθυνση του Kent Nagano. Κεντρικό ρόλο στη μουσική του παίζουν μικροτονικά στοιχεία, πολύπλοκες ρυθμικές και ηχοχρωματικές δομές και η χρήση ηλεκτρονικών. Βασική πηγή έμπνευσής του αποτελούν φιλοσοφικά, μυθολογικά και φιλολογικά θέματα της αρχαίας Ελλάδας καθώς και σύγχρονες κοσμολογικές και μεταφυσικές θεωρίες.
Ο Felix Dreher γεννήθηκε το 1978 στο Emmendingen, μια μικρή πόλη βόρεια του Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Σπούδασε ηχογράφηση και ηλεκτρονική μουσική και υπήρξε υπότροφος της διεθνούς ακαδημίας του Ensemble Modern για σκηνοθεσία ήχου. Από το 2006 είναι παραγωγός στην εταιρεία ηχογραφήσεων Studio05 Medienproduktion και ηχογραφεί για εταιρείες όπως οι Wergo, Neos, Ars Musici, Naxos, Brillant Classics.Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται ως σκηνοθέτης ήχου με κορυφαία σύνολα και ιδρύματα όπως το Musikfabrik, η όπερα της Φρανκφούρτης, το ensemble Kaleidoskop, η Holst-Sinfonietta Freiburg, το φεστιβάλ klangwerktage hamburg και το ultraschall berlin. Είναι μόνιμος συνεργάτης του ensemble modern.
Μετά τη συναυλία θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση των έργων από τους συντελεστές και συζήτηση με το κοινό.
Μηνάς Μπορμπουδάκης: πιάνο & ηλεκτρονικά
Felix Dreher: ηλεκτρονικά & σκηνοθεσία ήχου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παναγιώτης Κόκορας (γενν. 1974)
Breakwater για πιάνο και μαγνητοταινία
Jonathan Harvey (1939-2012)
Tombeau de Messiaen για πιάνο και μαγνητοταινία
Μηνάς Μπορμπουδάκης (γενν. 1974)
Ροαί III (Dataflow) για πιάνο, συνθετικούς και ηλεκτροακουστικούς ήχους
Terry Riley (γενν. 1935)
In C για πιάνο και loop machine
Ensemble 2e2m
Μουσική διεύθυνση: Pierre Roullier
17 Φεβρουαρίου 2013
Ένα πρόγραμμα φασματικής μουσικής ή, αλλιώς, ένα συναρπαστικό ταξίδι στο κέντρο του ήχου.
Η φασματική μουσική (γαλλ. musique spectrale) ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70, σχεδόν ταυτόχρονα, στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία. Αντιδρώντας στην εξέλιξη του σειραϊσμού, συνθέτες όπως οι Hugues Dufourt, Gérard Grisey και Tristan Murail θέλησαν να επιστρέψουν στον ήχο ως ματιέρα και να εξορύξουν δυναμικά στοιχεία από τη δομή, το ηχόχρωμα και την ακουστική συμπεριφορά του. Το αποτέλεσμα ήταν συνθέσεις μεγάλου ακουστικού πλούτου, αισθησιακής λεπτότητας και καινοτόμου τεχνικής. Ωστόσο, η φασματική μουσική δεν αποτελεί «σχολή» με την αυστηρή έννοια, αλλά συνθετική στάση και μήτρα ορισμένων από των πλέον συναρπαστικών έργων των τελευταίων δεκαετιών.
Το σύνολο 2e2m, που κλείνει φέτος 40 χρόνια αφοσίωσης στη σύγχρονη δημιουργία, και ο διευθυντής του, Πιερ Ρουλλιέ, κεντρική μορφή της νέας μουσικής στην Ευρώπη, θα επισκεφθούν για πρώτη φορά την Αθήνα προβάλλοντας τον κεντρικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει Γάλλοι συνθέτες στο ρεύμα της φασματικής μουσικής, αλλά και τη σημασία που συνεχίζουν να έχουν και σήμερα. Έτσι, στη συναυλία θα ακουστούν έργα πρωτοπόρων αλλά και νεότερων συνθετών.
Πριν από τη συναυλία θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση των έργων από τους συντελεστές και συζήτηση με το κοινό.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Franck Bedrossian (γενν. 1971)
It
Francesco Filidei (γενν. 1973)
Concertino d’autumno
Laurent Martin (γενν. 1959)
Séraï
Gérard Grisey (1946-1998)
Périodes
Tristan Murail (γενν. 1947)
Paludes
Μιχάλης Αδάμης
Ηλεκτροακουστικά έργα: 1964-1977
18 Φεβρουαρίου 2013
Γεννημένος το Μάιο του 1929 στον Πειραιά, ο Μιχάλης Αδάμης σπούδασε Ευρωπαϊκή και Βυζαντινή Μουσική καθώς και Θεολογία ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρονική μουσική και στη Βυζαντινή παλαιογραφία στο πανεπιστήμιο Brandeis της Βοστώνης.
Το 1965 ιδρύει το πρώτο ηλεκτρονικό μουσικό εργαστήρι στην Ελλάδα και θεωρείται ως ο πρωτοπόρος συνθέτης της πρώτης περιόδου της σύγχρονης ηλεκτροακουστικής μουσικής (1964-1980) και ένας από τους βασικούς παράγοντες που κινητοποίησαν την καθιέρωση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Ο Αδάμης αποτελεί μια παραδειγματική φιγούρα στην ελληνική σύγχρονη μουσική για πάνω από σαράντα χρόνια και είναι αυτός που συστηματικά κατάφερε να γεφυρώσει την καινοτομία με την παράδοση.
Ο κατάλογος των έργων του περιλαμβάνει, έως σήμερα, περισσότερα από 300 έργα για ορχήστρα, μικρά μουσικά σύνολα, όργανα σόλο, χορωδία, πολλαπλά μέσα και μουσική για την εκκλησία, το θέατρο και την τηλεόραση καθώς και έργα ηλεκτρονικής μουσικής. Ο Μιχάλης Αδάμης απεβίωσε στις 22 Ιανουαρίου 2013.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Update θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η συλλογή Michael Adamis – Electroacoustic Works /1964-1977 και θα εκτελεστούν ζωντανά ορισμένα από τα πρώτα ηλεκτρονικά έργα του συνθέτη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Μινυρισμός (1966), για μαγνητοταινία
Γλάρος II (1977/2006), για φλάουτο και στερεοφωνική μαγνητοταινία
Μυρτώ Κορκοκίου: φλάουτο
Μοιρολόι (1970), για δύο ψάλτες, δύο ισοκράτες, κρουστά και μαγνητοταινία
Αχιλλέας Χαλδαιάκης: α’ ψάλτης
Γρηγόριος Αναστασίου: β’ ψάλτης
Χάρης Τρασάνης: ισοκράτης
Γιώργος Κτίστης: ισοκράτης
Μπάμπης Ταλιαδούρος: κρουστά
Μουσική διεύθυνση: Θοδωρής Καραθόδωρος
Προσχήματα (1964), για μαγνητοταινία
Ένδον (2001) [βασισμένο στο έργο "Μεταλλικά γλυπτά" (1972)], για άλτο σαξόφωνο και ηλεκτροακουστική μουσική
Αλέξανδρος Θεοδωρακόπουλος: άλτο σαξόφωνο
Κράτημα (1971), για ψάλτη, όμποε, τούμπα και ηλεκτροακουστική μουσική
Γιώργος Αδάμης: vocalist
Σπύρος Κοντός: όμποε
Σάκης Μυρώνης: τούμπα
Γυμνά χέρια
Μια ταινία-ντοκυμανταίρ για τον Δημήτρη Μητρόπουλο
19 - 20 Φεβρουαρίου 2013
Ο Λευτέρης Βογιατζής ζωντανεύει στην οθόνη τον θρυλικό διεθνούς φήμης μαέστρο Δημήτρη Μητρόπουλο.
Ο Δημήτρης Μητρόπουλος διηύθυνε τις ορχήστρες του χωρίς μπαγκέτα, με γυμνά χέρια. Στο ντοκυμανταίρ του Γιώργου Σκεύα, ο Λευτέρης Βογιατζής «συναντά» τον Δημήτρη Μητρόπουλο. Με οδηγό τις επιστολές του Έλληνα μαέστρου προς την επιστήθια φίλη του Καίτη Κατσογιάννη καθώς και σπάνιο αρχειακό υλικό, το φιλμ διατρέχει τα χρόνια που ο Μητρόπουλος έζησε στην Αμερική ως διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Μιννεάπολης και αργότερα της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης, μέχρι τον τραγικό θάνατό του στη Σκάλα του Μιλάνου το 1960, διευθύνοντας την 3η Συμφωνία του Μάλερ.
Σκηνοθεσία–σενάριο: Γιώργος Σκεύας
Με τον: Λευτέρη Βογιατζή
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Σκηνικά-κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Έρευνα & επιλογή μουσικής: Σήμη Τσιλαλή
Μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς
Ηχοληψία: Σπύρος Αραβοσιτάς
Μιξάζ: Κώστας Βαρυπομπιώτης
Executive producer: Ελένη Μπερντέ
Εκτέλεση παραγωγής: Town Film
14 - 20 Φεβρουαρίου 2013
Ένα φεστιβάλ με επίκεντρο τη σύνθεση σύγχρονης μουσικής.
Συναυλίες, διεθνείς συνεργασίες και προβολή της ταινίας «Γυμνά χέρια».
Οι συναυλίες και η προβολή της ταινίας πραγματοποιούνται στη Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 21:00
Εισιτήρια για την κάθε συναυλία: 18 € | Μειωμ. 10 €
Εισιτήρια για την προβολή της ταινίας Γυμνά Χέρια: 5 €
Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)
Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.
Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.
Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00