Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε παράξενα πράγματα;

19.03.2003
Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε παράξενα πράγματα; Σ' αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει ο συγγραφέας- ιστορικός της επιστήμης και επικεφαλής μιας από τις κορυφαίες αμερικανικές οργανώσεις σκεπτικιστών- ερευνώντας τους λόγους για τους οποίους αλλόκοσμα φαινόμενα (τηλεπάθεια, μάγοι, προηγούμενοι ζωή, απαγωγή, από εξωγήινους, φαντάσματα) και αιρέσεις έλκουν τους ανθρώπους
Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε παράξενα πράγματα;
Σ' αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει ο Michael Shermer, συγγραφέας- ιστορικός της επιστήμης και επικεφαλής μιας από τις κορυφαίες αμερικανικές οργανώσεις σκεπτικιστών- ερευνώντας τους λόγους για τους οποίους αλλόκοσμα φαινόμενα (τηλεπάθεια, μάγοι, προηγούμενη ζωή, απαγωγή, από εξωγήινους, φαντάσματα) και αιρέσεις έλκουν τους ανθρώπους.
Ο συγγραφέας προσφέρει λογικές αναλύσεις που αποκαλύπτουν την αλήθεια για τις τόσες απάτες και πλάνες που βρίσκουν απήχηση στη σημερινή κοινωνία. Μιλάει για τη διάκριση μεταξύ επιστήμης και ψευδοεπιστήμης, ιστορίας και ψευδοϊστορίας, αποκαλύπτει τη γοητεία των παραψυχολογικών δυνάμεων και της εξωαισθητηριακής αντίληψης και των UFO, των απαγωγών από εξωγήινους, των φαντασμάτων και των στοιχειωμένων σπιτιών. Πέρα απ' όλα αυτά, ασχολείται με αμφιλεγόμενα θέματα, όπως με την αποκαλούμενη επιστήμη του δημιουργισμού και την κατά λέξη ερμηνεία της Βίβλου, με την άρνηση του Ολοκαυτώματος και την ελευθερία του λόγου, με τη φυλή και τον δείκτη ευφυίας, με τον πολιτικό εξτρεμισμό και την ακροδεξιά, με τις σύγχρονες "μαγισσοφοβίες" που τροφοδοτούνται από ηθικολόγους πανικούς και μυθικές υστερίες.

"... Tο βιβλίο είναι ένας πανηγυρικός για το πνεύμα της επιστήμης και για τη χαρά που κρύβει η εξερεύνηση των μεγάλων μυστηρίων του κόσμου, ακόμα κι όταν οι οριστικές απαντήσεις μοιάζουν μακρινές" -σημειώνει ο συγγραφέας. "Η πνευματική περιπέτεια είναι που μετράει όχι ο προορισμός. Ζούμε στην εποχή της επιστήμης. Αυτός είναι ο λόγος που οι ψευδοεπιστήμες ακμάζουν- όσοι ασχολούνται μ' αυτές ξέρουν ότι οι ιδέες τους πρέπει τουλάχιστόν να φαίνονται επιστημονικές, δεδομένου ότι ο θεμέλιος λίθος της αλήθειας στον πολιτισμό μας είναι η επιστήμη".


Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Τίτλος: Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε παράξενα πράγματα, Ψευδοεπιστήμη, προλήψεις και άλλες πλάνες του καιρού μας
Συγγραφέας: Michael Shermer
Απόδοση στα ελληνικά: Μιχάλης Παναγιωτάκης
Σελίδες: 341
ISBN: 960-524-153-6