... Σηκώθηκα και προχωρούσα παραπατώντας κι όλο πέφτοντας, κι έσερνα πάντα πίσω μου τα δύο μουλάρια, που όλο μου τα δύο μουλάρια, που όλο μου τεντώνανε απότομα το σκοινί κι ήτανε σα να μη θέλουν να προχωρήσουνε. Δεν έβλεπα τίποτα, μα απολύτως τίποτα μπροστά μου. Πολλές φορές έπιανα κι αγκάλιαζα τους λαιμούς των μουλαριών και τους χάιδευα για να τα ηρεμήσω. Κάτω από τη λεία τρίχα τους ήτανε κι αυτά στουπί στον ίδρωτα. "Πόσοι είμαστε;" φώναξα. "Μην προχωρείτε! Είμαστε όλοι εν τάξει;" Είμαστε σκόρπιοι, αραιοί. Ο λοχίας κι ο στρατιώτης του φαίνεται πως είχαν πια περάσει το πυκνότερο μέρος του δάσους κι η φωνή τους ακουγόταν από κάποιο από πάνω μας ύψωμα. Οι ημιονηγοί άρχισαν να φωνάζουν ο ένας τον άλλο: "Νίκοοοοοο! Βαγγεεεεέλη! Γιάααάννη! Είμαστε όλοι εδώ; Εντεκα;" Εντεκα φωνές απαντούσαν. (απόσπασμα από το βιβλίο)
Ο στρατός περνάει στην Νεοελληνική Λογοτεχνία από τον 19ο αιώνα έως σήμερα. Ο στρατός σε όλες του τις στιγμές, τις απάνθρωπες του πολέμου, τις σκληρότατες του καψονιού και της φυλακής, αλλά και τις αξέχαστα συντροφικές. Η Έλενα Χουζούρη ανθολογεί τις λογοτεχνικές στρατιωτικές σελίδες 72 Ελλήνων πεζογράφων και ποιητών (Ανδρέας Καρκαβίτσας, Στρατής Μυριβήλης, Γιάννης Ρίτσος, Θανάσης Βαλτινός, Κώστας Καρυωτάκης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Μπεράτης, Γιώργος Θεοτοκάς, Αγγελος Ταρζάκης, Στρατής Τσιρκάς, Δημήτρης Χατζής, Μένης Κουμανταρέας, Αλέξανδρος Κοτζιάς, Μάριος Χάκκας, Γιώργος Ιωάννου, Κώστας Μουρσελάς, Η.Χ Παπαδημητρακόπουλος, Βασίλης βασιλικός, Θανάσης Χατζόπουλος, Χ.Α. Χωμενίδης κ.α)
"Οι χακί σελίδες ή ένστολες", όπως τις χαρακτηρίζει η ανθολόγος, καταλαμβάνουν έναν μεγάλο όγκο στη νεοελληνική γραμματεία τόσο ώστε να μιλάμε για ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της, στο οποίο μάλιστα καθρεφτίζονται η εξέλιξη και η ιστορία του νεοελληνικού κράτους, όπως κανένα ιστορικό εγχειρίδιο δεν θα μπορούσε να αποτυπώσει.
Το βιβλίο που περιλαμβάνει αποσπάσματα (κυρίως πεζά, αλλά και ποιήματα) από λογοτεχνικά κείμενα τα οποία σχετίζονται με τη στρατιωτική ζωή από τον 19ο αιώνα έως τις μέρες μας, χωρίζεται σε δέκα μέρη καθένα από τα οποία καλύπτει μία ιστορική περίοδο. Τα κείμενα εντάσσονται στα αντίστοιχα μέρη, ανάλογα με το σε ποια περίοδο αναφέρεται το περιεχόμενο τους και όχι πότε έχουν γραφεί ή εκδοθεί, και διανθίζονται από φωτογραφικό υλικό που προέρχεται από το Πολεμικό Μουσείο. Η έκδοση περιέχει ακόμα εισαγωγή της Ελένας Χουζουρη και ολοκληρώνεται με μικρά σημειώματα για τους ανθολογούμενους.
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Τίτλος: "Στρατός περνούσε..." στη νεοελληνική λογοτεχνία
Συγγραφέας: Ελενα Χουζούρη (εισαγωγή, επιλογή κειμένων)
Σελίδες: 432
ISBN: 960-375-441-2
Ο στρατός περνάει στην Νεοελληνική Λογοτεχνία από τον 19ο αιώνα έως σήμερα. Ο στρατός σε όλες του τις στιγμές, τις απάνθρωπες του πολέμου, τις σκληρότατες του καψονιού και της φυλακής, αλλά και τις αξέχαστα συντροφικές. Η Έλενα Χουζούρη ανθολογεί τις λογοτεχνικές στρατιωτικές σελίδες 72 Ελλήνων πεζογράφων και ποιητών.