Πρέσπεια με Κάλλας, Τσιτσάνη, Καζαντζίδη!

25.06.2008
Στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας, του Βασίλη Τσιτσάνη και του Στέλιου Καζαντζίδη, είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις "Πρέσπες 08", που θα πραγματοποιηθούν από 29 έως 31 Αυγούστου στη Φλώρινα και στο γραφικό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου.

«Η προσπάθεια που γίνεται στις Πρέσπες αποδεικνύει τη δύναμη της Τέχνης να ενώνει. Να αναδεικνύει τη λάμψη και όχι το σκοτάδι της ανθρώπινης ύπαρξης. Μέσω της Τέχνης μια ακριτική περιοχή της χώρας, μεταμορφώθηκε σε κέντρο πολιτισμού για όλα τα Βαλκάνια», σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης στην παρουσίαση του Φεστιβάλ «Πρέσπες 2008», που γιορτάζει φέτος τα 20 χρόνια του στην πολιτιστική σκηνή της χώρας.

Στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας, του Βασίλη Τσιτσάνη και του Στέλιου Καζαντζίδη, είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις "Πρέσπες 08", που θα πραγματοποιηθούν από 29 έως 31 Αυγούστου στη Φλώρινα και στο γραφικό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου.

Στις 29 Αυγούστου, τη Μαρία Κάλλας θα τιμήσουν - μεταξύ άλλων - ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, η Ελένη Καραΐνδρου, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο κλαρινετίστας, βραβευμένος στον πρόσφατο ευρωπαϊκό διαγωνισμό νέων Διονύσης Γραμμένος, η Νένα Βενετσάνου και ο Αλέξανδρος Μυράτ που θα διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας. Τη βραδιά θα ανοίξει συμβολικά η Μαρία Χορς, χορογράφος των τελετών της αφής της ολυμπιακής φλόγας και συνεργάτιδα της Κάλλας στην ιστορική παράσταση "Μήδεια" του Κερουμπίνι στην Επίδαυρο.

Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς και η μπάντα του θα εκπροσωπήσουν τη Σερβία, ενώ θα κάνουν επίσης την εμφάνισή τους συγκροτήματα από την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία και οι φιλαρμονικές της Κέρκυρας και της Φλώρινας. Τη σκηνοθεσία και τις χορογραφίες υπογράφει η Σοφία Σπυράτου, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, ενώ το μνημείο θα φωτίσει η Ελευθερία Ντεκώ.

Στις 30 Αυγούστου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας ο κ. Παπούλιας θα εγκαινιάσει την έκθεση για τη Μαρία Κάλλας, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Βουλή και την επιμέλεια του Γιάννη Μετζικώφ. Η έκθεση περιλαμβάνει σπάνια αντικείμενα που θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο κοινό, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων παραχώρησε πορτρέτα της σοπράνο από τους καλλιτέχνες: Πέτρο Ζουμπουλάκη, Δημήτρη Μυταρά, Δήμο Σκουλάκη, Σωτήρη Σορόγκα, Νίκο Στεφάνου, Παναγιώτη Τέτση και Αλέκο Φασιανό.
Το ίδιο βράδυ, στην πλατεία της Φλώρινας ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Γιώργος Νταλάρας θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη - 25 χρόνια από το θάνατό του.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με το αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη. Στο γήπεδο της Φλώρινας θα τραγουδήσουν ο Γιώργος Νταλάρας και η Γλυκερία συνοδεία του Θανάση Πολυκανδριώτη και της πολυμελούς ορχήστρας μπουζουκιών του.

Είσοδος Ελεύθερη.