Μηνύουν τον Jesus Christ Super Star!

25.06.2008
Ποια είναι τα όρια της τέχνης; Εχει τη «δυνατότητα» να προσβάλλει αξίες, ήθη και έθιμα; Τα υπαρξιακά αυτά ερωτήματα που αιώνες τώρα περιστρέφονται γύρω από την έννοια της τέχνης θα απαντηθούν όταν το Δ Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εκδικάσει τη μήνυση κατά του παραγωγού της παράστασης «Jesus Christ Super Star» (που ανέβηκε στο «Θέατρο Μπάντμιντον» την περασμένη άνοιξη) Μιχάλη Αδάμ, με αφορμή τους προσβλητικούς για την «Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού» (όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά) διαλόγους του θεατρικού μιούζικαλ.
Ποια είναι τα όρια της τέχνης; Εχει τη «δυνατότητα» να προσβάλλει αξίες, ήθη και έθιμα;
Τα υπαρξιακά αυτά ερωτήματα που αιώνες τώρα περιστρέφονται γύρω από την έννοια της τέχνης θα απαντηθούν όταν το Δ Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εκδικάσει τη μήνυση κατά του παραγωγού της παράστασης «Jesus Christ Super Star» (που ανέβηκε στο «Θέατρο Μπάντμιντον» την περασμένη άνοιξη) Μιχάλη Αδάμ, με αφορμή τους προσβλητικούς για την «Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού» (όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά) διαλόγους του θεατρικού μιούζικαλ.

Οι αφορμές της μήνυσης, όπως έχουν καταγραφεί στη μηνυτήρια αναφορά, έχουν ως εξής:
Στο συγκεκριμένο έργο η Μαρία Μαγδαληνή εμφανίζεται στην παράσταση να βοηθά τον Ιησού Χριστό να χαλαρώσει κάνοντάς του μασάζ, με αλοιφή, όπως επίσης εμφανίζεται αυτή να είναι ερωτική σύντροφος του Ιησού Χριστού ούσα παλλακίδα.
Εμφανίζεται ο Ιησούς Χριστός να μέμφεται τους Αγίους Αποστόλους ότι είναι επιπόλαιοι, ρηχοί και χονδροκέφαλοι. Εμφανίζεται ο Σίμων (Ζηλωτής) να προτείνει στον Ιησού Χριστό να οδηγήσει τον όχλο σε πόλεμο με τη Ρώμη, για να αποκτήσει έτσι απόλυτη εξουσία. Και, τέλος, παρουσιαζόταν η σταύρωση και η ταφή του Ιησού Χριστού με τρόπο παραποιημένο απ ό,τι περιγράφονται στα Ιερά Ευαγγέλια.

Ο Μιχάλης Αδάμ, παραγωγός της παράστασης, δηλώνει για το γεγονός: «Κατά τη γνώμη μου η συγκεκριμένη παράσταση, που παίζεται σε όλο τον κόσμο από το 1971, περισσότερο δυναμώνει τη θρησκευτική πίστη των ανθρώπων παρά την προσβάλλει. Και τελικά πώς ορίζεται η προσβολή στην τέχνη; Κοιτάξτε, το σενάριο του έργου πραγματεύεται τη ζωή του Χριστού την τελευταία εβδομάδα της ζωής του. Το κάνει προβάλλοντας την ανθρώπινη πλευρά του θεανθρώπου. Πραγματικά δεν μπορώ να βρω κάτι κακό σε αυτό».