Μπορείς να μας δανείσεις τον άντρα σου;

07.03.2003
Το "Μπορείς να μας δανείσεις τον άντρα σου;" του Γκράχαμ Γκρην είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και διασκεδαστικό βιβλίο. Δεν κουράζει καθώς αποτελείται από 12 δώδεκα ιστορίες πολύ έξυπνα γραμμένες που τις διαπερνά μία λεπτή και ωραία ειρωνεία.
Αγαπητή Τζούλια,

Δεν φαντάζομαι να σε πειράζει που σε λέω Τζούλια, ε; Νιώθω πως έχουμε πολλά κοινά μεταξύ μας, αφού αγαπήσαμε τον ίδιο άντρα. Σήμερα έκανε τέτοια παγωνιά που σας σκεφτόμουν εσάς τους δύο που θα γυρίζατε από τον ήλιο και τη ζέστη και θα μπαίνατε σ' ένα παγωμένο διαμέρισμα. Κάθε χρόνο όταν γυρίζαμε από τη Νότιο Γαλλία, εγώ άρπαζα κρυολόγημα). Ετσι έκανα μια πολύ τολμηρή κίνηση. Μπήκα μέσα και άναψα τα καλοριφέρ, αλλά για να σας δείξω ότι δεν πρόκειται να ξανακάνω ποτέ πάλι τέτοιο πράγμα, έκρυψα το κλειδί μου κάτω από το χαλάκι της εξώπορτας. Και το έκανα αυτό, μήπως το αεροπλάνο σας καθυστερήσει στη Ρώμη ή κάπου αλλού. Θα τηλεφωνήσω στο αεροδρόμιο κι αν τυχόν -πράγμα απίθανο- δεν έχετε έρθει, θα γυρίσω και θα σβήσω τα καλοριφέρ για λόγους ασφαλείας (και οικονομίας!). Σας εύχομαι μια πολύ ζεστή βραδιά στο καινούριο σας σπίτι.

Με αγάπη
Τζοζεφίν

Υ.Γ. Είδα ότι το κουτί του καφέ ήταν άδειο και σας άφησα ένα πακέτο Μπλου Μαουντεν στην κουζίνα. Είναι ο μοναδικός καφές που αρέσει πραγματικά στον Φιλίπ.
(απόσπασμα από το βιβλίο)


Το "Μπορείς να μας δανείσεις τον άντρα σου;" του Γκράχαμ Γκρην είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και διασκεδαστικό βιβλίο. Δεν κουράζει καθώς αποτελείται από 12 δώδεκα ιστορίες πολύ έξυπνα γραμμένες που τις διαπερνά μία λεπτή και ωραία ειρωνεία. Αυτή ακριβώς η ειρωνεία -συχνά κοφτερή σαν νυστέρι- ανατέμνει τις συμπεριφορές των ανθρώπων στην αναζήτηση αγάπης, συντροφιάς, επικοινωνίας. Οι συμπεριφορές, όμως, αυτές είναι συχνά αλλοπρόσαλλες και αντιφατικές. Οι άνθρωποι συναντιούνται, αλλά δεν βρίσκονται. Άλλοτε οι προσπάθειες στρεβλώνονται αγγίζοντας το γελοίο κι άλλοτε μένουν συγκινητικά μετέωρες.
Το οξύ, διαπεραστικό βλέμμα του συγγραφέα παρατηρεί τους συνανθρώπους του από ικανή απόσταση χωρίς, όμως, ποτέ να χάνει την ανθρωπιά του.
Το βλέμμα αυτό είναι ανατρεπτικό και η επιλογή των καταστάσεων, που συχνά φαντάζουν σουρεαλιστικές εξυπηρετεί άριστα αυτήν την επιθυμία ανατροπής.

Εκδόσεις Μεταίχμιο
Τίτλος: Μπορείς να μας δανείσεις τον άνδρα σου
Συγγραφέας: Γκράχαμ Γκρην
Μετάφραση: Τερέζα Βεκιαρέλλη
Σελίδες: 247
ISBN: 960-375-514-1