Abbie Gale: Mind the band

07.02.2011
Η Πάτρα δεν έχει μόνο τα καρναβάλια αλλά και μπάντες όπως οι Abbie Gale που μπορούν άνετα να κάνουν κάρβουνο κάθε μουσικό καρνάβαλο της ελληνικής trashilas. Μπορεί ο τίτλος του τελευταίου άλμπουν να έχει τον τίτλο "No Inspiration" αλλά όποιος τον ακούσει θα καταλάβει η έμπνευση δεν τους άφησε ούτε δευτερόλεπτο και στο live που θα γίνει σε λίγες μέρες στο Gagarin θα διαπιστώσεις ότι η φωνή της Ελβίρας γράφει made from crystal.

Η Πάτρα δεν έχει μόνο τα καρναβάλια αλλά και μπάντες όπως οι Abbie Gale που μπορούν άνετα να κάνουν κάρβουνο κάθε μουσικό καρνάβαλο της ελληνικής trashilas. Μπορεί ο τίτλος του τελευταίου άλμπουν να έχει τον τίτλο "No Inspiration" αλλά όποιος τον ακούσει θα καταλάβει η έμπνευση δεν τους άφησε ούτε δευτερόλεπτο και στο live που θα γίνει σε λίγες μέρες στο Gagarin θα διαπιστώσεις ότι η φωνή της Ελβίρας γράφει made from crystal.

Τι διαφοροποιεί το «No inspiration» από τις προηγούμενες δουλειές σας;
Είναι διαφορετικός ο τρόπος με τον οποίο δουλεύτηκε και ηχογραφήθηκε πρώτ’απ’όλα. Θέλαμε να διατηρήσουμε μια live ατμόσφαιρα στο δίσκο και νομίζουμε πως τα καταφέραμε . Δεν υπήρξαν πολλά overdubs και η τελική μορφή είναι αποτέλεσμα ατελείωτων ωρών πρόβας πάνω στα κομμάτια , για να τα γράψουμε όλοι μαζί. Το “No Inspiration” είναι σαφώς ο πιο «σκοτεινός» μας δίσκος έως τώρα και ίσως και ο πιο δύσκολος , χρειάζεται πιο πολλές ακροάσεις για να τον εμπεδώσεις απ’ ότι π.χ. το «2».Πάντως , θεωρούμε ότι είναι μακράν ο καλύτερος και ο πιο ώριμός μας!

Τις στιγμές που δεν υπάρχει έμπνευση, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας βοηθάει να μην σκέφτεστε αρνητικά;
Δε σκεφτόμαστε αρνητικά , καθώς δεν υπάρχει ούτως ή άλλως λόγος να γράψεις όταν δεν έχεις έμπνευση , δε θα πιεζόμασταν ποτέ για να το κάνουμε. Μια σκέψη που φαντάζομαι πως θα βοηθούσε ,πάντως , είναι πως δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία ανέμπνευστη στιγμή που ζεις / θα ζήσεις , άλλωστε χωρίς τις ανέμπνευστες δε θα υπήρχαν κι οι εμπνευσμένες , θα ήταν όλες το ίδιο!

Ανήκετε πλέον στην Inner Ear. Θεωρείτε ότι οι πιο μικρές εταιρίες πλέον μπορούν να αναδείξουν με καλύτερη ποιότητα τους μουσικούς μέσα στην «μπουζουκοκατάσταση» που επικρατεί και τη μανία με τα talent shows;
(Χμμ , μια μικρή διόρθωση , με εξαίρεση τον πρώτο μας δίσκο που κυκλοφόρησε στη Vacant Records τόσο ο δεύτερος «2» όσο και ο τρίτος «No Inspiration» κυκλοφόρησαν στην Inner Ear! To «2» μάλιστα ήταν η παρθενική της κυκλοφορία!) Θεωρούμε ότι οι πιο «μικρές» εταιρίες δεν επηρεάζονται τόσο από τις καταστάσεις που αναφέρετε , αφού δεν είναι μέσα σ’αυτό το σύστημα κι επομένως κάνουν πιο στοχευμένη δουλειά πάνω στη διαφορετικότητα κάθε album που κυκλοφορούν , ανεπηρέαστες . Κάτι που συμβαίνει πάρα πολύ στην Inner Ear , γιαυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο που πασίγνωστοι και αξιολογότατοι καλλιτέχνες όπως η Λένα Πλάτωνος , ο Φοίβος Δεληβοριάς , ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου ανήκουν – πλέον – στο δυναμικό της!

Σε μία ξένη κριτική είχαν γράψει για εσάς πως θα πρέπει να εμφανιστείτε στις σκηνές μεγάλων φεστιβάλ και να γίνετε εξώφυλλο στα καλύτερα ροκ περιοδικά. Τι είναι που σας κρατάει στην Ελλάδα, ειδικά αυτή την περίοδο με την οικονομική κρίση;
Θα σας απαντήσουμε μετά χαράς σε 6 μήνες ! Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε σκεφτεί την προοπτική – ίσως γιατί δεν υπάρχει – να πάμε στο εξωτερικό για το συγκρότημα . Είναι κάτι πολύ σύνθετο , που προϋποθέτει μια μακροχρόνια προετοιμασία , άλλωστε.Πάντως , είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τα πράγματα που έχουμε ήδη κάνει στην Ελλάδα και – φυσικά – θέλουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα προτού εξετάσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο!

Θα επεμβαίνατε ποτέ άμεσα μέσω της μουσικής σας στα πολιτικά πράγματα;
Δε νομίζω ότι θα κάναμε κάτι που θα αφορούσε σε μια άμεση πολιτική πράξη.Πάντως , τα πάντα που κάνουμε είναι «πολιτική» με την αυθεντική έννοια του όρου . Δε χρειάζεται να βγάλεις αφίσες ή να βροντοφωνάξεις ένα σύνθημα για να κάνεις «πολιτική» , δε νομίζω ότι είναι ο μόνος τρόπος . Τα μεγαλύτερα «πολιτικά» διδάγματα στη ζωή μου τα έχω πάρει από ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με το χώρο , άλλωστε ...

Τα βίντεο κλιπ σας χαρακτηρίζονται από την ωραία αισθητική και την πολύ καλή παραγωγή τους. Ποια είναι για σας τα πέντε καλύτερα βίντεο κλιπ (και ξένα και ελληνικά) όσον αφορά αισθητική και το κόνσεπτ τους;
Ωραία ερώτηση . Και δύσκολη...Είναι πολλές διαφορετικές πεντάδες που θα μπορούσαμε να δώσουμε!Μια πρόχειρη θα μπορούσε να είναι η παρακάτω :

  • Radiohead - "Rabbit In Your Headlights (With Unkle)" ...απλά ανατριχιαστικό
  • Justice - "D.A.N.C.E"...πολύ ωραίο σαν ιδέα και υλοποίηση
  • Vampire Weekend - "A-Punk"...πολύ όμορφο , όπως κι όλος εκείνος ο δίσκος τους
  • Moloko – "Forever More"...η Roisin Murphy στα καλύτερά της
  • Raining Pleasure – "Love Me"...μάλλον το καλύτερο ελληνικό βίντεο κλιπ

Αν υπήρχε αντίστοιχο Wikileaks για τη μουσική, τι θα θέλατε ν’ αποκαλύψει;
Όλα τα demos των Radiohead από το "Kid A" και μετά!

Η μπάντα έχει ως βάση την Πάτρα. Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να ζει και να δημιουργεί κάποιος σε μια πόλη εκτός Αθήνας;
Από τη μία είναι πιο εύκολο καθώς οι αποστάσεις είναι πιο μικρές , με αποτέλεσμα να είναι περισσότερη εύκολη και άμεση η επικοινωνία μεταξύ μας. Επίσης , οι σαφώς πιο χαλαροί ρυθμοί μας βοηθούν σε πολλούς τομείς. Η δυσκολία έγκειται στο ότι για το παραμικρό θα πρέπει να ταξιδέψουμε , κυρίως στην Αθήνα , εννοείται , κι αυτό είναι οπωσδήποτε ένα μειονέκτημα μερικές φορές. Αλλά νομίζω πως ακόμη δουλεύει μια χαρά αλλιώς θα το είχαμε αλλάξει ήδη!

*Ψάξε, ψάξε και θα τους βρεις:

Στα επίσημα τους

Στο myspace τους

Στη σκηνή του Gagarin μαζί με την Μαριέττα Φαφούτη την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου

Κική Παπαδοπούλου