Με ένα αφιέρωμα στην Eλληνική Λογοτεχνία του Φανταστικού και μια αναφορά στους νεότερους Ελληνες συγγραφείς κυκλοφόρησε η μηνιαία αγγλόφωνη Περιοδική Εκδοση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Ιthaca.
Είναι αντιφατικό το γεγονός ότι πολλά λογοτεχνικά έργα Ελλήνων συγγραφέων εντάσσονται σήμερα ανεπιφύλακτα σχεδόν στο λογοτεχνικό είδος του φανταστικού. Μόνο τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για σχηματοποίηση αυτού του συγκεκριμένου θεματικού είδους. Ο όρος επιτρέπει πολλές ερμηνείες και συνεπώς ανταποκρίνεται σε μία ευρεία κατηγορία βιβλίων. Μολονότι είναι λίγοι οι Έλληνες συγγραφείς, οι σύγχρονοι κυρίως, που ασκούν με συνέπεια αυτό το είδος της γραφής, υπάρχουν οπωσδήποτε αρκετά αξιοπρόσεκτα και σοβαρά έργα στην κατηγορία αυτή. Αν και οι μελετητές αναγνωρίζουν πια ως πρώτα δείγματα ελληνικής φανταστικής λογοτεχνίας τα μυθιστορήματα του Λουκιανού από τα Σαμόσατα και του Ψευδοκαλλισθένη, το είδος αποτελεί δημιούργημα κυρίως του 20ου αιώνα με την έκρηξη των τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων.
Σελίδες του Ithaca Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένες σε μια συνοπτική αναφορά των πιο χαρακτηριστικών έργων φαντασίας από την παλαιότερη αλλά και την πλέον πρόσφατη ελληνική γραμματεία, έργα που θίγουν τις εκάστοτε κοινωνικοπολιτικές διακυμάνσεις και εικάζουν μελλοντικές συνθήκες υπό την οπτική του απίθανου , του παράξενου, του ανέφικτου και του θαυμαστού. Για τη λογοτεχνία επιστημονική φαντασία στην ελλάδα γράφει ο συγγραφέας Μάκης Πανώριος.
Το πορτρέτο του Παντελή Πρεβελάκη μας μεταφέρει σε άλλα είδη γραφής, συγκεκριμένα στο χρονικό και ιστορικό μυθιστ΄ροημα στα οποία κυρίως επιδόθηκε. Από τους μεσοπολεμικούς συγγραφείς που ξεχωρίζουν ο Π. Πρεβελάκης μας κληροδότησε ένα πλούσιο έργο που περιλαμβάνει πέρα από μυθιστορήματα, μελέτες, δοκίμια, ποιητικά, βιβλία, θεατρικά. Με βλέμμα στραμμένο σταθερά στα προβλήματα και τα καίρια ζητήματα της εποχής του και ένα βαρύ αίσθημα ευθύνης ο συγγραφέας πολύ νωρίς διέκρινε την ανάγκη διαφύλαξης του ελληνικού πολιτισμού, προπαντών μέσω της τέχνης. Για τον Παντελή Πρεβελάκη γράφει η Ελισάβετ Κοτζιά.
Στο ίδιο τεύχος φιλοξενείται η πεζογράφος Ιωάννα Καρυστιάνη, η οποία μετά από μία σύντομη αλλά σημαντική λογοτεχνική πορεία και κυρίως μετά δύο τελευταία βραβευμένα μυθιστορήματα της, κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση αναγνωστών και εκτός των πατρίων εδαφών. Η συγγραφέας μιλάει για την προσωπική της περιπέτεια με τη γραφή, για τις αγωνίες και τα υπόγεια μηνύματα του έργου της, για τους προσφιλείς της ομοτέχνους και την ενδιαφέρουσα συνεργασία της ως σεναριογράφος με τον Μάρτιν Σκορτσέζε. Την συνέντευξη υπογράφει ο Ηλίας Μαγκλίνης.
Οι νεότεροι Ελληνες πεζογράφοι, γεννημένοι οι περισσότεροι στα τέλη της δεκαετίας του 1960, οι οποίοι ήδη από το πρώτο τους βιβλίο έτυχαν της προσοχής τόσο του κοινού όσο και της κριτικής, έχουν κι αυτοί τη θέση τους στην ύλη του περιοδικού.
Στη μόνιμη στήλη του Ithaca "Πόλεις του κόσμου" ο πλέον αρμόδιος για να ξεναγήσει στο Δουβλίνο της περιπλάνησης και της γραφής ερίναι ο πεζογράφος Αρης Μαραγκόπουλος, ένας κατεξοχήν τζουσικό συγγραφέας.
Με ένα αφιέρωμα στην Eλληνική Λογοτεχνία του Φανταστικού και μια αναφορά στους νεότερους Ελληνες συγγραφείς κυκλοφόρησε η μηνιαία αγγλόφωνη Περιοδική Εκδοση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.