Δύο διαφορετικές χορογραφίες παρουσιάζονται σε μια ενιαία παράσταση από το Χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της ομάδας χορού Λάθος Κίνηση, σε χορογραφίες Κωνσταντίνου Μίχου και Αντώνη Φωνιαδάκη.
Την ημέρα των γενεθλίων μου πήρα το τρένο για τη Θεσσαλονίκη.
Αφορμή: Ένα ταξίδι με τρένο την ημέρα των γενεθλίων μας.
Διαδρομή: Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Συνεπιβάτες: φοιτητές, στρατιώτες, επιχειρηματίες, αγρότες από το Κιλελέρ, αλλοδαποί εργάτες, η γυναίκα του σταθμάρχη που αποκοιμήθηκε, ... οι επιθυμίες μας.
Αποσκευές: ιστορίες γενεθλίων, ιστορίες των τόπων που διασχίζει το τρένο, μουσικές που φέρνει το ραδιόφωνο, συζητήσεις για δουλειές στα Βαλκάνια, βλέμματα που ανταλλάσσονται πριν αποδράσουν έξω από το παράθυρο, μέσα στις μνήμες μας.
Ένα ταξίδι στον χώρο και στο χρόνο, ένα road dance προς τη Θεσσαλονίκη, με αυτούς που ονειρεύονται να φύγουν κι αυτούς που όλο γυρνάνε πίσω.
Συμπληρώνονται τρεις μήνες αφότου οι έξη χορευτές της ομάδας χορού Λάθος Κίνηση μετακόμισαν κυριολεκτικά από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες του έργου "Την ημέρα των γενεθλίων μου πήρα το τρένο για τη Θεσσαλονίκη" σε χορογραφία του ιδρυτή της ομάδας Κωνσταντίνου Μίχου.
Ταξίδεψαν μάλιστα με το τρένο, αφού το έργο θα βασιστεί στη δημιουργική συμμετοχή των χορευτών μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες σε αυτά τα ταξίδια συλλέγοντας ιστορίες από τους επιβάτες, τους εργαζόμενους των τρένων, αλλά και τους τόπους που διέσχισαν.
Ο ερχομός τους έχει σαν στόχο τη συνεργασία με τους χορευτές του Χοροθεάτρου του Κ.Θ.Β.Ε. και την απόπειρα να τους παρασύρουν σε ένα έργο καθαρά αυτοσχεδιαστικό κατά τη διάρκεια της παράστασης.
Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός είναι ότι στην παράσταση χορεύει ο Κωνσταντίνος Ρήγος. Η συνάντηση δυο τόσο διαφορετικών δημιουργών στην ακμή της καριέρας τους δημιουργεί την αναμονή για ένα απρόσμενο αποτέλεσμα.
Handle with care.
Οι χορευτές της παράστασης προσεγγίζουν την ιδέα της θραύσης και της διαφάνειας επιχειρώντας μια κατάδυση στο εσωτερικό αυτής της αίσθησης. Κάτι που είναι διάφανο και εύθραυστο μπορεί ταυτόχρονα να αποδειχθεί αιχμηρό και επικίνδυνο.
Τα αντικείμενα λειτιυργούν ως σύμβολα, αναδεικνύοντας τις αντιθέσεις και την πολυμορφία των καταστάσεων. Μέσα από μια ποιητική ατμόσφαιρα ο θεατής αφήνεται ελεύθερος να ταξιδέψει και να δώσει τις δικές του ερμηνείες.
Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, χορογράφος της παράστασης λέει χαρακτηριστικά: ".... Δεν έχω πάρει στην κυριολεξία αυτό που σημαίνει "Handle with care", που είναι αυτό που γράφουν στα κουτιά, όπως το "Εύθραυστο" στα ελληνικά, ή το "Fragile" στα γαλλικά. Έχω κρατήσει αυτήν την αίσθηση του εύθραστου που μουέδωσε κάποιες ιδέες για το πώς θα κινηθώ με τους χορευτές, με ποια διάθεση, αλλά και για την ίδια τη χορογραφία.
...Στην παράσταση χρησιμοποιώ πολύ τα ποτήρια, όχι μόνο ως αντικείμενα, αλλά και ως σύμβολα. Το ποτήρι είναι ένα σύμβολο ... γίνεται μια προέκταση του κορμιού, ένας αγωγός ενεργειών και αισθήσεων μεταξύ των χορευτών. Το αντικείμενο είναι μόνο μια λεπτομέρεια. Ο σκοπός είναι χρησιμοποιώντας την ιδέα του εύθραυστου να εκφράσω με μια ποιητική διάθεση το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η ιδέα για το κορμί, για ένα αντικείμενο, για τη σχέση του κορμιού και αυτού του αντικειμένου μέσα στο χώρο, χωρίς να θέλω να γίνω περιγραφικός..."
Συντελεστές:
Χορογραφία : Κωνσταντίνος Μίχος, Αντώνης Φωνιαδάκης
Σκηνικά : Κέννυ ΜακΛέλλαν
Κοστούμια : Νατάσσα Δημητρίου
Μουσική : Κώστας Βόμβολος, Michael Floyd
Φωτισμοί : Svante Grogan
Φωτογράφος : Κώστας Αμοιρίδης
Χορευτές : Μαρλέν Βερσιούρεν, Ρούλα Κουτρουμπέλη, Γιάννης Μάρτος, Σπύρος Μπερτσάτος, Κωνσταντίνος Ρήγος, Ηλίας Τσάκωνας, Πένυ Χριστοπούλου, Τίτη Αντωνοπούλου, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Κατερίνα Μπέλλα, Γιάννης Ντανάκος, Κωνσταντίνος Τσιούκας, Νατάσσα Φρατζή, Δήμητρα Χαραλάμπους
Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν από 22 Δεκεμβρίου μέχρι 12 Ιανουαρίου στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: από Τετάρτη ως Κυριακή στις 21.00 μ.μ. και επιπλέον και την Τρίτη 7 Ιανουαρίου στις 21.00 μ.μ..
Τιμές εισιτηρίων: 15, 9 ευρώ.
Δύο διαφορετικές χορογραφίες παρουσιάζονται από τις 22 Δεκεμβρίου σε μια ενιαία παράσταση από το Χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της ομάδας χορού Λάθος Κίνηση, σε χορογραφία Κωνσταντίνου Μίχου και Αντώνη Φωνιαδάκη.