Η ζωή και το έργο του γλύπτη Κώστα Πολυχρονόπουλου σε βιβλίο

21.05.2008
Το βιβλίο που εκδόθηκε πάνω στη ζωή και το έργο του γλύπτη Κώστα Πολυχρονόπουλου παρουσιάζεται την Τετάρτη 21 Μαΐου 2008 στις 7 το απόγευμα στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, Κουμπάρη 1 Κολωνάκι.

Το βιβλίο που εκδόθηκε πάνω στη ζωή και το έργο του γλύπτη Κώστα Πολυχρονόπουλου παρουσιάζεται την Τετάρτη 21 Μαΐου 2008 στις 7 το απόγευμα στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, Κουμπάρη 1 Κολωνάκι.
Θα μιλήσουν:
Ο Ακαδημαϊκός Χρύσανθος Χρήστου, Ομότιμος Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης, συγγραφέας του βιβλίου,
Ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, Ιστορικός Τέχνης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Ο Alberto Pivi, Δημοσιογράφος και Εκδότης
Η Μάρι Πολυχρονοπούλου, Πρόεδρος του Ιδρύματος

Το βιβλίο αυτό των Εκδόσεων Σκιρώνειο, είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη πάνω στο έργο και τη ζωή του Κώστα Πολυχρονόπουλου, που έφυγε πρόωρα σε ηλικία 44 χρόνων από αιφνίδιο θάνατο στην Αθήνα, μέσα στα γεγονότα της Μεταπολίτευσης, στις 21 Μαΐου 1975, ημέρα της γιορτής του.

Σ’ όλη τη δεκαετία του εξήντα, το καλλιτεχνικό του έργο έχει γίνει κυρίως στο εργαστήρι που σχεδιάζει και χτίζει στο 50ο χιλιόμετρο της Παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου, περιοχή γνωστή από την αρχαιότητα ως «Σκιρωνίδες Πέτρες», απ’ όπου προέρχεται και η ονομασία του, «Σκιρώνειο».

Εκεί, στη διάρκεια της δικτατορίας, ο Πολυχρονόπουλος πικραμένος απομονώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη δεκαετία του εβδομήντα θα δουλέψει κυρίως στο Μιλάνο, απ’ όπου παίρνει μέρος σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις.

Οι βασικές ατομικές του εκθέσεις παρουσιάζονται στο Λονδίνο και το Μιλάνο και τον καθιερώνουν σαν έναν από τους σημαντικούς γλύπτες της γενιάς του.

Για το αξιόλογο και πολύπλευρο έργο που άφησε ο γλύπτης, γράφει στον πρόλογό του ο Ακαδημαϊκός καθηγητής Χρύσανθος Χρήστου: «Δημιουργός ακούραστος, ερευνητής και μελετητής της τέχνης ο Κώστας Πολυχρονόπουλος, δεν περιορίστηκε σε μία μόνο καλλιτεχνική κατηγορία. Ενδιαφέρθηκε, σπούδασε κα εργάστηκε για τη ζωγραφική, τη γλυπτική και την αρχιτεκτονική με τη βαθιά πίστη, ότι όλες οι τέχνες έχουν την ίδια ρίζα και αποβλέπουν στον ίδιο στόχο. Έχουν σαν ρίζα και αφετηρία τους την ίδια τη ζωή και στόχο τους την αλήθεια, με την μορφοποίηση των εσωτερικών της χαρακτηριστικών. Στις περισσότερες άλλωστε και πιο χαρακτηριστικές προσπάθειες του, δεν ξεχωρίζουν τέχνη και ζωή, γιατί η τέχνη δίνει τα πρόσωπα της ζωής και η ζωή δίνει εσωτερικό περιεχόμενο στην Τέχνη?»

Μία δεύτερη εκδήλωση αφιερωμένη στο γλύπτη Κώστα Πολυχρονόπουλο, με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του, θα πραγματοποιηθεί στο Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου, το Σάββατο 7 Ιουνίου 2008 από τις 4μ.μ. έως τις 10μ.μ.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ολόκληρο σχεδόν το έργο του γλύπτη είναι συγκεντρωμένο σε ένα χώρο, το Σκιρώνειο, που διαμόρφωσε και έχτισε ο ίδιος. Όσοι επισκεφτούν το Σκιρώνειο για πρώτη φορά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το γλυπτικό, ζωγραφικό και χαρακτικό έργο του Πολυχρονόπουλου.

Στο ανοιχτό αμφιθέατρο του Μουσείου θα προβληθούν video με δρώμενα και μουσική, που αφιέρωσαν στο γλύπτη 4 σύγχρονοι συνθέτες:
ο Ιάκωβος Δακουτρός, ο Σάββας Ζάννας, ο Αλέξανδρος Καλογεράς, ο Μιχάλης Μεσσήνης και παρουσίασαν το 1992, υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Αντωνίου. Εδώ, παλιοί και νέοι φίλοι θα απολαύσουν το καλοκαιρινό τοπίο και τη θάλασσα.

Το ίδρυμα «Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου» από το 1977 οργανώνει διεθνείς εκθέσεις, συμπόσια γλυπτικής, συμπόσια κριτικών τέχνης, εκδηλώσεις μουσικής και ποίησης, εκθέσεις εικαστικών, με ζωγραφική, γλυπτική και παρεμβάσεις στο χώρο, τόσο στην έδρα του, κοντά στη θάλασσα όσο και στο παράρτημα του, το «Σκιρώνειο Κέντρο Κηφισιάς» Γεωργίου Λύρα 73 , 145 64, Κηφισιά.

Στις 5 μ.μ. της 7ης Ιουνίου θα ξεκινήσουν
Kρατήσεις: τηλ. 210 6206437
από την Αθήνα πούλμαν για το Σκιρώνειο
e-mail: [email protected]
50ο χιλ. Παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου
www.skironio.gr