Τι: Ο Καρτέσιος ζωντανεύει στη σκηνή του Megaron Plus
Δραματοποιημένη διάλεξη για τον Γάλλο φιλόσοφο Καρτέσιο
Πότε: Πέμπτη 15 Μαΐου 2008
Ώρα έναρξης 7 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 6μ.μ. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα
Πιστό στο ραντεβού του με τους σημαντικότερους φιλοσόφους της παγκόσμιας ιστορίας, το Megaron Plus καλεί το κοινό να παρακολουθήσει μια δραματοποιημένη διάλεξη με θέμα τη ζωή, τη δράση και τις ιδέες του πατέρα της Νεώτερης Φιλοσοφίας Καρτέσιου.
Η ιδιαίτερη αυτή συνάντηση με βασικό πρωταγωνιστή τον καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της σειράς των γνωστών πια δραματοποιημένων διαλέξεων που φέρουν τον τίτλο «Η φιλοσοφία στη σκηνή». Μάλιστα, με τη διάλεξη αυτή για τον Καρτέσιο αρχίζει ο δεύτερος κύκλος των δραματοποιημένων διαλέξεων, στη διάρκεια του οποίου πρόκειται να παρουσιαστούν οι κορυφαίοι φιλόσοφοι της νεώτερης και σύγχρονης εποχής.
Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, σε συνεργασία με μια ομάδα επαγγελματιών ηθοποιών που αποτελείται από τους Εμμανουήλ Ανάργυρο, Δημήτρη Πλειόνη, Αλέξανδρο Κομπόγιωργα και Νεκταρία Γιαννουδάκη και υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιώργου Νανούρη, έχει σκοπό να φέρει τον θεατή σε επαφή με τον τρόπο σκέψης του Γάλλου φιλοσόφου του 17ου αιώνα, Καρτέσιου. Οι ηθοποιοί αναπαριστούν, αλλά δεν εκλαϊκεύουν και, μέσα από δρώμενα και εκπλήξεις, παρέχουν στο κοινό τα κατάλληλα ερεθίσματα, ώστε να κατανοήσουν τη σκέψη του φιλοσόφου.
«Η Φιλοσοφία στη σκηνή» είναι μία δραματοποιημένη μορφή διάλεξης που αναπαριστά τη φιλοσοφική πράξη στα όρια του θεάτρου και των φιλοσοφικών διαλόγων.
Όπως γράφει και στο τελευταίο του βιβλίο «Φιλοσοφία επί σκηνής» ο εμπνευστής της ιδέας και παρουσιαστής της εκδήλωσης καθηγητής της φιλοσοφίας, κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης «κάτι που παραμένει σταθερό είναι η ανάγκη των ανθρώπων να φιλοσοφούν, έστω και αν διατείνονται ορισμένοι πως η φιλοσοφία είναι στρυφνή. Αν παρουσιάζεται έτσι στα μάτια μας η φιλοσοφία, να ξέρετε ότι φταίει εκείνος που ανέλαβε να μας καθοδηγήσει σε αυτήν -ενδεχομένως και εμείς οι ίδιοι που τον πιστέψαμε. Όχι, πάντως, η Φιλοσοφία! Στην πραγματικότητα, η τελευταία αυτή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, γοητευτική, όμορφη και χρήσιμη, μιας και έχει να κάνει με τον τρόπο που πρέπει να ζούμε και να σκεφτόμαστε. Είναι ακόμη η φιλοσοφία από τη φύση της μια λαϊκή ενασχόληση, αφού ασκείται από όλους μας -ναι, από όλους μας- είτε το αντιλαμβανόμαστε αυτό είτε όχι». Αρκεί βέβαια αυτό να γίνεται με έναν εύληπτο και ψυχαγωγικό τρόπο προσέγγισης έτσι ώστε το κοινό, ανεξαρτήτως της παιδείας που διαθέτει, να πλησιάζει με ευχαρίστηση τη φιλοσοφία.
Ο Ρενέ Ντεκάρτ ή Καρτέσιος, όπως είναι εκλατινισμένο το όνομά του, ήταν Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός που έζησε τον 17ο αιώνα και είναι γνωστός για τη φράση του «cogito, ergo sum»(σκέφτομαι, άρα υπάρχω). Γεννήθηκε το 1596 στη Λα Χάιγ Αν Τουρέν της Γαλλίας. Όταν ήταν ενός έτους, η μητέρα του πέθανε από φυματίωση. Ο πατέρας του, δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν αφιέρωνε πολύ χρόνο στην οικογένειά του. Σε ηλικία δέκα ετών, ο Καρτέσιος εισήλθε σε Ιησουιτικό Κολλέγιο στη Λα Φλες, όπου φαίνεται ότι ήλθε σε επαφή με τον μυστικισμό, αλλά αργότερα τον εγκατέλειψε για χάρη της ορθολογικής έρευνας. Έπειτα, σπούδασε Νομική στο πανεπιστήμιο του Πουατιέ, σύμφωνα με την επιθυμία του πατέρα του.
Πιστό στο ραντεβού του με τους σημαντικότερους φιλοσόφους της παγκόσμιας ιστορίας, το Megaron Plus καλεί το κοινό να παρακολουθήσει μια δραματοποιημένη διάλεξη με θέμα τη ζωή, τη δράση και τις ιδέες του πατέρα της Νεώτερης Φιλοσοφίας Καρτέσιου.