Με πολύ καλά σχόλια στις αποσκευές του επέστρεψε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος από τη Βιλλερμπάν της Λυών όπου πήρε μέρος στο 11ο Φεστιβάλ της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης / Νοέμβριος 2002.
"Η Φυγή" του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς, η παράσταση που επελέγη για να εκπροσωπήσει το Κ.Θ.Β.Ε., χαιρετίστηκε ως μία από τις πιο σημαντικότερες ξένες παραγωγές που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια στη Λυών, μια πόλη με σημαντική διεθνή θεατρική δραστηριότητα.
Οικοδεσπότης του Φεστιβάλ το Εθνικό Λαϊκό Θέατρο (Τεάτρ Νασιονάλ Ποπυλαίρ - Τ.Ν.Ρ.), ένας από τους σπουδαιότερους θεσμούς του ευρωπαϊκού θεάτρου, που εφέτος γιόρτασε τα τριάντα του χρόνια παρουσίας και δημιουργίας στη Βιλλερμπάν. "Η Φυγή" παίχτηκε δύο φορές στο ιστορικό θέατρο Τ.Ν.Ρ., σε μια κατάμεστη αίθουσα, όπου και οι δύο βραδιές έκλεισαν με ρυθμικά χειροκροτήματα και επευφημίες διαρκείας από το κοινό του Φεστιβάλ.
Το Κ.Θ.Β.Ε. συμμετείχε στο φετινό φεστιβάλ της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης (της οποίας είναι μέλος από το 1996) με μια εντυπωσιακή και πολυπρόσωπη παραγωγή, δίνοντας με επιτυχία, και για πρώτη φορά στην καρδιά της κεντρικής Ευρώπης, το στίγμα ενός μεγάλου ευρωπαϊκού θιάσου ρεπερτορίου.
"Η Φυγή" ξεχώρισε ανάμεσα σε μερικές από τις καλύτερες παραστάσεις του ευρωπαϊκού θεάτρου, που εντάχθηκαν στο πλαίσιο αυτού του μεγάλου ευρωπαϊκού φεστιβάλ : "Ο θάνατος του Δαντόν" σε σκηνοθεσία Ζωρζ Λαβωντάν από το θέατρο Οντεόν του Παρισιού, μια τριλογία έργων Ζενέ από το θέατρο Γκαριμπάλντι του Παλέρμο, η παγκόσμια πρώτη του "Σείεται και κορδώνεται" του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, σε σκηνοθεσία Ροζέ Πλανσόν, το "Μήδειας Υλικό" σε σκηνοθεσία του ρώσου Ανατόλι Βασίλιεφ, το "Μemonic" του αγγλικού Theatre de Complicite, οι "Σπεσιαλίστες" του Κρίστοφ Μαρτάλερ από το θέατρο της Ζυρίχης, "Ο Άγιος Γεώργιος και ο Δράκος" σε σκηνοθεσία Γκάμπορ Ζαμπέκι από τον ουγγρικό θίασο Κάτονα Γιόζεφ κ.ά.
Παράλληλα, μεταξύ των δραστηριοτήτων του Κ.Θ.Β.Ε. στο εξωτερικό, αξίζει να γίνει μνεία στο πρωτόκολλο συνεργασίας που από τον Οκτώβριο του 2002 έχει υπογραφεί ανάμεσα στο Κ.Θ.Β.Ε. και τη Διεύθυνση των Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας.
Τα δύο μέρη συμφώνησαν να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των θεάτρων που εκπροσωπούν, συμμετέχοντας σε προγράμματα που προβάλλουν τις κοινές πτυχές των δύο πολιτισμών Ελλάδας και Τουρκίας με στόχο την ανάδειξη μιας κοινής ταυτότητας. Για το σκοπό αυτό κρίνεται αναγκαία η ανταλλαγή έργων και σκηνοθετών από την τρέχουσα θεατρική περίοδο.
Για τη περίοδο 2003-2004 έχει συμφωνηθεί η διοργάνωση από κοινού ενός φεστιβάλ καθώς και η εδραίωση άλλων προγραμμάτων συνεργασίας.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα δύο μέρη θα ξεκινήσουν προετοιμασία προκειμένου να γίνει εφικτή μια δίγλωσση κοινή παραγωγή κατά τη θερινή θεατρική περίοδο 2003, η οποία θα παρουσιαστεί σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους των δύο χωρών. Οικονομικοί πόροι για την πραγματοποίηση της συμπαραγωγής αυτής θα αναζητηθούν από κοινού από χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με θριαμβευτικά σχόλια στις αποσκευές του επέστρεψε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος από τη Βιλλερμπάν της Λυών όπου πήρε μέρος στο 11ο Φεστιβάλ της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης. "Η Φυγή" του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς, η παράσταση που επελέγη για να εκπροσωπήσει το Κ.Θ.Β.Ε., χαιρετίστηκε ως μία από τις πιο σημαντικότερες ξένες παραγωγές που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια στη Λυών, μια πόλη με σημαντική διεθνή θεατρική δραστηριότητα.