H Λύντια Κασσάτ διαβάζει την πρωινή εφημερίδα

08.11.2002
Mε τα πρώιμα ιμπρεσσιονιστικά έργα της Αμερικανίδας ζωγράφου Μαίρη Κασάτ, μέσω της αδερφής της Λύντια, η οποία υπήρξε μοντέλο σε πολλούς από τους πίνακες και ενέπνευσε τη ζωγράφο, μας φέρνει σε επαφή αυτό το βιβλίο της Χάριετ Σκοτ Τσέσμαν. Η δύναμη αυτού του τρυφερού μυθιστορήματος πηγάζει από την ανάδειξη ενός αδιάκοπου διαλόγου ανάμεσα στην τέχνη που διατηρεί τη λάμψη της στο χρόνο και τον εύθραυστο κόσμο της ανθρώπινης επιθυμίας που αναπόφευκτα αντιμετωπίζει κάποια στιγμή τη σκιά του θανάτου.
&00 "Σπουδαία", λέει η Μαίη τακτοποιώντας τα χρώματά της. Της πέφτει ένα πινέλο και ο Έντγκαρ σκύβει να το μαζέψει. Καθώς της το δίνει αργά, ο αέρας πέφτει και το χορτάρι μοιάζει σα να σιγοψήνεται στη ζέστη. Το χορταριασμένο υψωματάκι πλαισιώνει αυτές τις δυο φιγούρες με χρυσοπράσινους τόνους. Η Μαίη στέκει κοντά στον Έντγκαρ. Η άκρη της μπλε φούστας της σχεδόν αγγίζει το μπαστούνι του. Νιώθω σαν, ξάφνου, να έχασα κάτι, ή σαν να εξαϋλώθηκε η σάρκα μου και να ΄γινα ένα απλό πνεύμα . Παρατηρώ την αδελφή μου, τον Έντγκαρ, γνωρίζοντας πως δεν αποτελώ μέρος της εικόνας. (Απόσπασμα από το βιβλίο)

Mε τα πρώιμα ιμπρεσσιονιστικά έργα της Αμερικανίδας ζωγράφου Μαίρη Κασάτ, μέσω της αδερφής της Λύντια, η οποία υπήρξε μοντέλο της σε πολλούς από τους πίνακες και ενέπνευσε τη ζωγράφο, μας φέρνει σε επαφή αυτό το βιβλίο της Χάριετ Σκοτ Τσέσμαν. Μπροστά στα μάτια του αναγνώστη απεικονίζεται το Παρίσι του 1880, όπου παρελαύνουν καλλιτεχνικές προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Εντγκάρ Ντεγκά.
Η δύναμη αυτού του τρυφερού μυθιστορήματος πηγάζει από την ανάδειξη ενός αδιάκοπου διαλόγου ανάμεσα στην τέχνη που διατηρεί τη λάμψη της στο χρόνο και τον εύθραυστο κόσμο της ανθρώπινης επιθυμίας που αναπόφευκτα αντιμετωπίζει κάποια στιγμή τη σκιά του θανάτου.
Ο θνητός χαρακτήρας της ύπαρξης και η αθανασία της τέχνης διερευνώνται στο βιβλίο της Τσέσμαν μέσα από την αρρώστια της ηρωίδας, μούσας της ζωγράφου αδελφής της, η οποία συνειδητοποιεί ότι το σύμπαν της στενεύει και προσπαθεί να αιστανθεί ζωντανή μέσα από την πίστη ότι η τέχνη έχει τη δύναμη να δημιουργεί μνήμη. Με συγκινητικό τρόπο ξετυλίγεται η σχέση των δυο αδελφών, με παράλληλο επίπεδο τη διασύνδεση της τέχνης με τη ζωή.

Η συγγραφέας: Η Χάριετ Σκοτ Τσέσμαν διδάσκει γραφή στο Yale University και ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του Bread Loaf School of English του Middlebury College. Έχει γράψει ένα βιβλίο για τη Γετρούδη Στάιν, το The Public is Invited to Dance και το μυθιστόρημα Ohio Angels. Ζει με την οικογένειά της στο Connecticut.

Εκδόσεις Άγρα
Συγγραφέας: Χάριετ Σκοτ Τσέσμαν
Τίτλος: H Λυντία Κασσάτ διαβάζει την πρωινή εφημερίδα
Μετάφραση: Παλμύρα Ισμυρίδου
ISΒΝ: 960-325-445-2