Ποσειδώνας: πώς μεταφράζεται η θέση του στα 12 ζώδια

17.09.2015
Ο κυβερνήτης του ζωδίου των Ιχθύων, αν και έχει κάποια αντικειμενικά χαρακτηριστικά, είναι από τη φύση του ένας πλανήτης που δεν μπαίνει σε αυστηρά πλαίσια, καθώς η εκδήλωση της επιρροής του εξαρτάται έντονα από την προσωπικότητα του καθένα από εμάς. Τι σημαίνει η θέση του στα δώδεκα ζώδια;

"Ποσειδώνας" θα μπορούσε να ονομαστεί εκείνο το στοιχείο στον άνθρωπο που βελτιώνει τη σκληρή πλευρά της πραγματικότητας. Βουτηγμένοι μέσα στη συχνά βασανιστική καθημερινότητα, προσπερνάμε τις λεπτές αποχρώσεις των συναισθημάτων, τις συγκινήσεις που προέρχονται από ρομαντικές ιδέες και πράξεις. Το μυαλό μας δουλεύει διαρκώς, κάνοντας σχέδια και συνθέσεις, προσθέτοντας και αφαιρώντας παραμέτρους που θα μας επιτρέψουν να γίνουμε πιο ισχυροί, και να κερδίσουμε από υλικής άποψης όσο μπορούμε περισσότερα.

Ο Ποσειδώνας είναι η δύναμη, η εικόνα και η πράξη που δεν αντιτίθενται μεν στα παραπάνω, αλλά στοχεύουν κυρίως στην εξύψωση και στον εξευγενισμό. Ο Ποσειδώνας είναι ένα καθαρά συγκινησιακό στοιχείο, αυτό που εκπορεύεται από την ψυχή και σχετίζεται περισσότερο με το ασυνείδητο του ανθρώπου. Μέχρι τον Κρόνο το άτομο καταγίνεται περισσότερο με την προσωπική του εικόνα, ενώ από τον Ουρανό και μετά όλα γίνονται κάπως πιο απρόσωπα, αλλά περισσότερο ανθρωπιστικά και συλλογικά. Η ποσειδώνια αγάπη δεν έχει όρια και έχει ένα υπερβατικό στοιχείο μέσα της. Οταν κάποιος λέει «Λατρεύω τον Θεό» θα έπρεπε να έχει κατανοήσει ότι τον Θεό τον λατρεύει επειδή μιλάει στην ψυχή του, στο είναι του, και όχι βέβαια να κάνει σκέψεις του στιλ «Σου ανάβω λαμπάδα, κάνε μου και τη χάρη που σου ζητάω».

Η ευεργετική πλευρά του Ποσειδώνα παραπέμπει σε μια μορφή μεσσιανική, κάποιου που μπορεί να φτάσει έως και τη θυσία ακόμα για ένα ιδεώδες ή μια πράξη που μπορεί να σημάνει τη «σωτηρία» των άλλων. Συμπόνια, ευσπλαχνία, ανθρωπιά και αγάπη που εκπορεύονται όχι μέσα από λογικές διαδικασίες αλλά από μια πιο... συμπαντική παρότρυνση. Η δημιουργικότητα, η ευαισθησία, η φαντασία, η υψηλή αισθητική, ο ιδεαλισμός, η θρησκευτική αφοσίωση, η καλλιτεχνική έκφραση, ο μυστικισμός και η απέχθεια απέναντι σε κάθε μορφή βίας είναι Ποσειδώνας. Το άτομο με έναν αρμονικό Ποσειδώνα στο ωροσκόπιό του πάντα το απασχολεί η ανάγκη για την ψυχική και πνευματική υπέρβαση. Εμπνευση, διαίσθηση και όραμα είναι κομμάτι της φύσης του. Βέβαια, όλα αυτά μπορεί να γίνουν θρύψαλα όταν ο Ποσειδώνας βρίσκεται σε κακή θέση όσον αφορά το ζώδιο ή δέχεται δυσαρμονικές όψεις άλλων πλανητών. Τότε, αγνοώντας παντελώς την πραγματικότητα ή προσπαθώντας να δραπετεύσει από αυτή, το άτομο μπορεί να δημιουργήσει τους προσωπικούς του καταστροφικούς παραδείσους. Αυταπάτες, δόλος, αλκοόλ, ναρκωτικά, βίτσια είναι μερικά από τα... υλικά τους.

Βρες τον Ποσειδώνα σου

24.12.1955 (18:19:25): Σκορπιός
12.03.1956 (4:56:00): Ζυγός
19.10.1956 (12:26:13): Σκορπιός
15.06.1957 (23:11:25): Ζυγός
6.08.1957 (11:20:57): Σκορπιός

2.05.1970 (9:31:00): Σκορπιός (ανάδρομος)
6.11.1970 (19:30:52): Τοξότης
19.01.1984 (5:54:32): Αιγόκερως

22.06.1984 (9:10:00): Τοξότης (ανάδρομος)
23.06.1984 (4:10:25): Τοξότης
21.11.1984 (16:20:29): Αιγόκερως
29.01.1998 (5:51:48): Υδροχόος

22.08.1998 (8:13:00): Αιγόκερως (ανάδρομος)
4.04.2011 (16:50:41): Ιχθύες
5.08.2011 (5:53:04): Υδροχόος
3.02.2012 (22:03:14): Ιχθύες

Ο Ποσειδώνας στα 12 ζώδια

Κριός: Επειδή ο Ποσειδώνας παραμένει 14 χρόνια περίπου στο κάθε ζώδιο, η επίδρασή του αφορά γενιές ανθρώπων, εκτός αν σχηματίζει σύνοδο με τον Ηλιο ή τον ωροσκόπο μας, το μεσουράνημα ή τον έβδομο οίκο. Οταν βρίσκεται στον Κριό, το άτομο είναι έτοιμο να πολεμήσει για τα ιδανικά του, που έχουν ως βάση την επιθυμία ο κόσμος να γίνει καλύτερος. Ο Ποσειδώνας στον Κριό υπερτονίζει τη φαντασία, αλλά τα προϊόντα της είναι υγιή και συχνά προετοιμάζουν δημιουργικά σχέδια. Πολιτική, θρησκεία, συγγραφή, αν βοηθάει και ο Ερμής, μπορεί να εξυπηρετηθούν σωστά με αυτόν τον Ποσειδώνα.

Σε δύσκολες όψεις δηλώνει: εγωισμό, αδιαλλαξία, φανατισμό, εξαπάτηση.

Ταύρος: Ο οραματισμός μπαίνει σε πιο συγκεκριμένα και πρακτικά πλαίσια με τον Ποσειδώνα σ’ αυτό το ζώδιο. Η αξιοποίηση των ικανοτήτων και των καλλιτεχνικών ταλέντων μπορεί να προσφέρουν οικονομική επιτυχία, επομένως και τη διακαώς ζητούμενη ασφάλεια. Η επιθυμία επίσης για ένα όμορφο περιβάλλον και μια όσο γίνεται ειρηνική ζωή φρενάρει κάθε διάθεση για ρίσκο ή περιπέτεια. Η ενασχόληση με την αρχιτεκτονική, τη γλυπτική, τη μουσική αλλά και την ανθοκομία ευνοείται. Τέλος, κέρδη μπορεί να προκύψουν μέσα από κερδοσκοπικές δραστηριότητες ή οργανισμούς.

Σε δύσκολες όψεις δηλώνει: απάθεια, νωχέλεια, διάφορες καταχρήσεις (ποτό, φαγητό), στενοκεφαλιά, οικονομικές απώλειες.

Διδύμοι: Εξυπνάδα, διαίσθηση και φαντασία συνδυάζονται και δίνουν καλά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς της ζωής. Ο Ποσειδώνας εδώ σημαίνει αναπτυγμένη πνευματική περιέργεια, που αποτελεί τη βάση για την εξερεύνηση, τη μάθηση και την πρόοδο. Μπορεί οι ιδέες και το όραμα να χάνουν λίγο από την άποψη του υπερβατικού, αλλά κερδίζουν στην πιο πρακτική μεταμόρφωσή τους και, βέβαια, στην εφαρμογή. Η αντίληψη διευρύνεται και η διάθεση για το άνοιγμα «κλειστών» τομέων μπορεί να βοηθήσει να βγουν στο φως νέες αξίες αλλά και γνώση.

Σε δύσκολες όψεις δηλώνει: μονοδιάστατο τρόπο σκέψης, άσκοπη πολυπραγμοσύνη, ψέματα και εξαπάτηση.

Καρκίνος: Το ευαίσθητο και συναισθηματικό περιβάλλον του Καρκίνου μπορεί να γίνει το κατάλληλο για να εκφράσει ο Ποσειδώνας τα θετικά χαρακτηριστικά του. Αναμφίβολα, στο ζώδιο αυτό δεν γίνεται επαναστάτης προκειμένου να βελτιώσει τον κόσμο -όπως στον Κριό, για παράδειγμα-, αλλά θα προσπαθήσει να εξευγενίσει κάπως τις οικογενειακές και κοινωνικές αξίες, χωρίς όμως να διακινδυνεύσει την τάξη και την ασφάλεια. Ακόμα, ο Ποσειδώνας σ’ αυτή τη θέση διογκώνει το ρομαντισμό, ενώ θα ήθελε να κινούνται όλα στους δικούς του ρυθμούς.

Σε δύσκολες όψεις δηλώνει: συναισθηματική καταπίεση προς τους άλλους, διαψεύσεις ονείρων, αρρωστημένη φαντασία, έφεση στο ποτό.

Λέων: Ο Ποσειδώνας εδώ βρίσκεται σε έξαρση, και αυτό σημαίνει ότι δεν θα εκφράσει τα κάπως μεγαλεπήβολα αλλά όχι ουτοπικά σχέδιά του. Η ικανότητα της μεταμόρφωσης προς το καλύτερο και το ομορφότερο όσων «αγγίζει» ο Ποσειδώνας εδώ είναι τεράστια, γιατί χαρίζει ενθουσιασμό, αισιοδοξία, ιπποτισμό και δυναμισμό, προκειμένου να μετουσιωθούν οι ευγενείς προθέσεις σε πράξεις. Αυτός λέγεται ότι είναι ο Ποσειδώνας του καλλιτέχνη αλλά και του ατόμου που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μπορεί να ασκεί μαγευτική επίδραση σε ό,τι αγγίζει.

Σε δύσκολες όψεις δηλώνει: πνευματική σκληρότητα, διάψευση μεγαλεπήβολων σχεδίων, ίντριγκες, αυτοκαταστροφικές τάσεις, έπαρση, απογοητεύσεις.

Παρθένος: Ο Ποσειδώνας στο ζώδιο αυτό βρίσκεται σε θέση αδυναμίας, οπότε περιορίζονται αρκετά ο οραματισμός, ο ρομαντισμός και η εξιδανίκευση προσώπων και καταστάσεων. Το άτομο με αυτόν τον Ποσειδώνα προσεγγίζει τα πράγματα επιλεκτικά και πρακτικά. Θα κρατήσει τις αξίες, τους τρόπους και τα μέσα που ευαγγελίζεται ο πλανήτης και θα κοιτάξει να δει πώς θα τα εφαρμόσει στην καθημερινότητά του. «Υλοποίηση» λοιπόν είναι η μαγική λέξη, και όχι τόσο οι υπερβατικές θεωρίες και οι συμπαντικές αναζητήσεις. Ακόμα κι αν σχηματίζει ευνοϊκές όψεις, διατηρεί έναν κάποιο πεσιμισμό.

Σε δύσκολες όψεις δηλώνει: έμμονες ιδέες, ψυχοσωματικά προβλήματα, κίνδυνο από δηλητηριάσεις και αλλεργίες.

Ζυγός: Κοινωνικότητα, συντροφικό και συλλογικό πνεύμα, εξευγενισμένα αισθήματα και επιθυμία να κάνει τον κόσμο πιο όμορφο, πιο δίκαιο έχει ο Ποσειδώνας στον Ζυγό. Ο άνθρωπος με αυτόν τον Ποσειδώνα είναι κατά κάποιο τρόπο ταμένος σ’ αυτόν το σκοπό. Αν δεν προσέξει, όμως, μπορεί να γίνει ο καταπιεστής ή το κορόιδο. Πιθανόν να χρειάζονται λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις. Πάντως, υπάρχει προθυμία για αναμόρφωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων. Πλούσια φαντασία, υψηλή αισθητική αντίληψη, καλλιτεχνικές τάσεις σημαίνει ο Πλούτωνας στον Ζυγό.

Σε δύσκολες όψεις δηλώνει: σύγχυση ιδανικών, φυγή από την πραγματικότητα, ερωτικά σκάνδαλα.

Σκορπιός: Αυτή είναι μια γόνιμη και αποτελεσματική θέση για τον Ποσειδώνα. Το όραμα και ο ιδεαλισμός υποστηρίζονται από δύναμη, αποφασιστικότητα και τόλμη. Υπάρχει μεγάλη έλξη για οτιδήποτε κρυφό, αθέατο, απόκρυφο και μυστικιστικό. Αυτό μπορεί να διευρύνει τους πνευματικούς και ψυχικούς ορίζοντες. Η εξυπνάδα είναι διαισθητική, και αν το άτομο δεν μπερδευτεί σε συναισθηματικούς και ερωτικούς δαιδάλους, μπορεί να καταφέρει πολλά, και σε διάφορους τομείς.

Σε δύσκολες όψεις δηλώνει: ψυχολογικά ή σεξουαλικά προβλήματα, ίντριγκες, βιαιότητα, άνομα κέρδη, σεξουαλικές παρεκκλίσεις.

Τοξότης: Εδώ ο Ποσειδώνας δηλώνει υπερτονισμένη φαντασία, δημιουργικότητα και επινοητικότητα, ενώ έχει ισχυρή και την ικανότητα να μετουσιώνει παλιές και νέες αξίες και μορφές. Από αυτή τη θέση κάνει έντονη την ανάγκη για εξερεύνηση χαρακτήρων, κρατών, πολιτισμών, ιδεολογιών και θρησκειών. Απεχθάνεται τη συμβατικότητα, είναι ανάγκη όμως να προκαθορίζονται οι στόχοι και να πραγματοποιούνται. Από αυτό το ζώδιο ο Ποσειδώνας δίνει τη δυνατότητα συνένωσης ατόμων μέσα από τη θρησκεία, την πολιτική, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.

Σε δύσκολες όψεις δηλώνει: ψευδοπροφητείες, έλλειψη ιδανικών, προβλήματα με τη δικαιοσύνη ή τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Αιγόκερως: Ο ιδεαλισμός, η ευαισθησία, η διαίσθηση και ο οραματισμός περιορίζονται σημαντικά χάρη στο πρακτικό πνεύμα αλλά και τη σκοπιμότητα του ζωδίου. Με υπομονή, προσήλωση στο στόχο και σχέδιο, το άτομο με τον Ποσειδώνα στον Αιγόκερω θα εξαντλήσει όλα τα ατού του προκειμένου να πετύχει επαγγελματικά, οικονομικά και κοινωνικά. Ασφαλώς, δεν αρέσκεται σε ριζικές αλλαγές, που θα έθεταν σε κίνδυνο συστήματα δοκιμασμένα και αξίες σφυρηλατημένες και αποδεκτές. Ωστόσο, ίσως να προσπαθήσει να κάνει πιο λειτουργικές κάποιες πλευρές τους.

Σε δύσκολες όψεις δηλώνει: άκρατο υλισμό, οικονομικά ή πολιτικά σκάνδαλα, μελαγχολία, έλλειψη ικανοποίησης.

Υδροχόος: Το περιβάλλον του Υδροχόου -αντισυμβατικό, πρωτότυπο και ανθρωπιστικό- προσφέρεται για να μπορέσει ο Ποσειδώνας να κινηθεί ριζοσπαστικά και να υλοποιήσει κάποια από τα οράματά του. Οι επαναστατικές τάσεις του Υδροχόου παίρνουν πιο ανθρωπιστική χροιά και μπορούν να συμβάλουν σε μια ουσιαστική εξέλιξη. Οι αρχές του Ουρανού (κυβερνήτης του Υδροχόου) και του Ποσειδώνα μπορεί να γεννήσουν πιο διορατικά άτομα, με αξίες και ευαισθησίες. Ερευνες και θαυμαστά αποτελέσματα στον τομέα της επιστήμης προμηνύει αυτή η θέση του Ποσειδώνα.

Σε δύσκολες όψεις δηλώνει: ουτοπικά σχέδια και επακόλουθες διαψεύσεις, φανατισμό, αντιδραστικότητα.

Ιχθύες: Ο Ποσειδώνας είναι κυβερνήτης των Ιχθύων, και αυτό σημαίνει ότι έχει το περιβάλλον και τις εγγυήσεις για να εκφράσει τις αρχές του. Ο οραματισμός, ο ιδεαλισμός και ο ανθρωπισμός υπηρετούνται με αυταπάρνηση και μπορεί να οδηγήσουν ως την αυτοθυσία. Η τέχνη, κάθε μορφή έρευνας, οι συλλογικές δραστηριότητες με σκοπό τη βοήθεια και την προστασία ατόμων και περιβάλλοντος μπορεί να δώσουν διέξοδο στις ανησυχίες αλλά και τις ικανότητες του ατόμου με Ποσειδώνα στους Ιχθύς, αλλά και ευσπλαχνία και ευρύτητα σκέψης.

Σε δύσκολες όψεις δηλώνει: θυματοποίηση, χιμαιρικά σχέδια, λήψη ψυχοφαρμάκων, αλκοόλ, φυγοπονία, απόσταση από την πραγματικότητα.

Από τη Βίκη Παγιατάκη

Επιμέλεια: Ελένη Αναστασάκη