Υπό τη Σελήνη

31.07.2013
Κάθε μήνα έχουμε νέα Σελήνη και πανσέληνο, κάθε μία με ένα μοναδικό καλειδοσκόπιο ενεργειών. Ο Αύγουστος έχει πολλά βολτ συναισθηματισμού, έμπνευσης και αποκάλυψης.

Από τον Γιώργο Πανόπουλο
(fb/www.cosmictelegram.gr)

Νέα Σελήνη
Στις 14°35΄ του Λέοντα (7/8, 00:52)

Πολλές φορές είμαστε τόσο απορροφημένοι από το ταξίδι, από όσα βλέπουμε γύρω μας, από την προσδοκία του προορισμού, από τις σκέψεις και τα όνειρά μας, από τη μάχη να τα καταφέρουμε, από τον αγώνα να υπερπηδήσουμε εμπόδια και να αποφύγουμε υφάλους, που, κάποια στιγμή, γυρνώντας δίπλα, διαπιστώνουμε έκπληκτοι ότι δεν υπάρχει κανείς. Δίπλα μας ένα κενό. Μια άδεια θέση. Κανείς. Δεν χρειάζεται να συμβεί αυτό. Χρειάζεται να είμαστε ο εαυτός μας, να είμαστε αυθεντικοί, μοναδικοί, αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε μόνοι.

Ναι, ο καθένας μας είναι τα μάτια και τα χέρια του Θεού. Ο καθένας μας είναι μια ανεπανάληπτη δημιουργία. Για ποιο λόγο γεννήθηκες, λοιπόν; Τι υπάρχει πίσω από τη δουλειά που κάνεις ή τα πράγματα που έχεις; Τι είσαι βαθιά στην ψυχή σου; Ποιος ο στόχος σου σε αυτή τη ζωή; Τι ονειρεύεσαι για σένα και τον κόσμο; Αυτή τη στιγμή χρειάζεσαι τη φωνή σου, το ταλέντο σου, το πάθος σου. Να τα συνειδητοποιήσεις, να τα καλλιεργήσεις ή να τα ξαναεφεύρεις.

Ο Λέων είναι ένα σταθερό ζώδιο της Φωτιάς - ενδιαφέρον παράδοξο: σταθερή Φωτιά. Ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψεις ένα σταθερό πύρινο ζώδιο είναι μέσα από τον κυβερνήτη του - ο Ήλιος είναι η συνεχής και προβλέψιμη πηγή της ζωής και του φωτός στο κέντρο του πλανητικού συστήματος γύρω από το οποίο περιστρέφονται όλοι οι πλανήτες. Ο Λέων συνδέεται με το χρυσό και την άφθαρτη αιώνια ζωή. Οι πλανήτες λειτουργούν καλύτερα στον Λέοντα όταν εκπέμπουν τη μοναδική δύναμη ζωής προς όφελος όλων. Ο Ήλιος έχει τεράστια θερμότητα, την ικανότητα να λάμπει, και απίστευτη γενναιοδωρία. Θυμήσου ότι τα πύρινα ζώδια είναι υποκειμενικά, με οξυμμένη φαντασία - ο Λέων ζει στο κέντρο του μύθου που έχει φτιάξει ο ίδιος για τον εαυτό του. Έχει ανάγκη να είναι μοναδικός. Έχει ανάγκη να είναι ο ήρωάς του. Χρειάζεται θάρρος για να είναι κάποιος ο εαυτός του χωρίς ούτε να κρύβεται ούτε να υποκρίνεται.

Χρειάζεται μεγάλη θέληση, αυτοπειθαρχία, υπομονή και επιμονή για να προχωρήσεις στο δικό σου δρόμο όταν γονείς, δάσκαλοι, κοινωνία και μίντια σου επιβάλλουν άλλους δρόμους από αυτόν που σε ενδιαφέρει, δρόμους που δεν σου ταιριάζουν, δεν σε περιέχουν, δεν είναι ο δικός σου, που ανταποκρίνεται στις προσωπικές επιθυμίες σου, στα δικά σου «θέλω», στη δική σου καρδιά. Αν κοιτάμε τους άλλους για να μας πουν πώς να συμπεριφερθούμε, τι να φορέσουμε, τι να ονειρευτούμε, ποιοι να είμαστε στον κόσμο, ποτέ δεν θα μάθουμε τι θέλουμε και πού πάμε. Η νέα Σελήνη στον Λέοντα υπενθυμίζει ότι ο καθένας μας είναι μια σπίθα του ιερού που εκφράζεται μοναδικά σε συγκεκριμένο χώρο και τόπο.

Αυτή η νέα Σελήνη υπενθυμίζει ότι όση σημασία έχει να ακολουθείς καρδιά και νου άλλο τόσο έχει να περικλείεις ισότιμα και τους άλλους στη ζωή σου. Από το 1950 το ποσοστό των ανθρώπων που ενδιαφέρονται και αξιολογούν ως προτεραιότητά τους την προσωπική εξέλιξη, τις σχέσεις, νοιάζονται για την προστασία της Γης και εναντιώνονται στην εξωφρενική εκμετάλλευσή της έχει πολλαπλασιαστεί. Ο κοινωνιολόγος Paul Ray ονομάζει αυτή την ομάδα The Cultural Creatives, και στο βιβλίο του με τον ίδιο τίτλο περιγράφει αυτό το σημαντικό αλλά ελάχιστα δημοσιοποιημένο φαινόμενο. Οι Πολιτισμικά Δημιουργικοί εκτιμούν εξαιρετικά τις αξίες της αυτοπραγμάτωσης, της κοινωνικής ευθύνης και του αλτρουισμού, θεωρώντας τες πυλώνες της ανθρώπινης εξέλιξης. Μέχρι πριν από το 1960 λιγότερο από το 4% των ανθρώπων στις ΗΠΑ ανήκαν σε αυτή την κατηγορία. Το 1999 οι Δημιουργικοί έφτασαν το 26%, ή τα 50 εκατ. ενήλικες, ενώ το 2008 έφτασαν το 35%, ή τα 80 εκατ. ενήλικες. Παρόμοια ποσοστά μπορούν να βρεθούν παντού στον κόσμο, υποστηρίζοντας τη διαπολιτισμικότητα και την παγκόσμια κοινότητα.

Ο Ουρανός, ο μοντέρνος κυβερνήτης του Υδροχόου, τριγωνίζει τον Ήλιο κατά τη διάρκεια της νέας Σελήνης, δημιουργεί αισιοδοξία, αυξάνει την ευφυΐα, δημιουργεί εναλλακτικές προοπτικές. Αναζήτησε, παρατήρησε, πρόσεξε τα μηνύματα που εμφανίζονται αυτή την περίοδο. Μην παραβλέπεις τα σημάδια που σου υποδεικνύουν τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνεις στη ζωή σου. Είναι καιρός για κάτι εντελώς διαφορετικό. Δοκίμασε μια άλλη οπτική, πράξη, ιδέα, συμπεριφορά. Δημιούργησε ένα καινούργιο κομμάτι στον κόσμο σου, διόρθωσε με τέτοιο τρόπο το δρόμο σου ώστε να σου δημιουργεί χαρά. Προσπάθησε να γίνεις αυτό που θέλεις να είσαι.

Πανσέληνος
Στις 28°11΄ του Υδροχόου (21/8, 04:46)

Ένας από τους πρωταρχικούς δείκτες των αλλαγών σε παγκόσμιο και προσωπικό επίπεδο είναι τα συνεχιζόμενα τετράγωνα μεταξύ Πλούτωνα στον Αιγόκερω και Ουρανού στον Κριό. Η νέα Σελήνη και αυτή η πανσέληνος εντείνουν τις μεταμορφωτικές τάσεις. Η ανθρωπότητα βρίσκεται στην αρχή μιας αλλαγής συνειδητότητας. Έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Συμμετέχουμε στη γέννηση της εποχής του Υδροχόου: Στη μετάβαση από την ιεραρχία στην ισότητα, από τον ανταγωνισμό στη συνεργασία, από την αντίθεση στη σύνθεση. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε πρόσωπο συνεισφέρει με τα δικά του μέσα, ταλέντα, ιδέες. Όταν αυτό συμβαίνει, το όλον γίνεται ισχυρότερο από τα κομμάτια που το απαρτίζουν.

Τα τετράγωνα σηματοδοτούν μια κρίσιμη καμπή και σχετίζονται με τις προηγούμενες συνόδους. Ο Ουρανός και ο Πλούτωνας συναντήθηκαν τρεις φορές τη διετία 1965-66 και απείχαν μεταξύ τους 10° στο μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1960, που είχε κοινωνική ένταση και ανατροπές, διεκδίκηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φεμινισμό, χίπις, την αρχή του διαδικτύου, την προσγείωση στη Σελήνη, το γαλλικό Μάη, την Πολιτιστική Επανάσταση της Κίνας, τις διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ. Το 1986-87, που ο Ουρανός ήταν σε ημιτετράγωνο με τον Πλούτωνα, είδαμε τα Hands Across America ?δηλαδή τη δημιουργία μιας ανθρώπινης αλυσίδας 7 εκατ. ανθρώπων κατά μήκος της Αμερικής με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων (35 εκατ. δολάρια) για αστέγους και φτωχούς?, ενώ ξεκίνησε η μεταρρύθμιση Γκορμπατσόφ στη Σοβιετική Ένωση, ο δικτάτορας Μάρκος των Φιλιππίνων διέφευγε από τις Φιλιππίνες, είχαμε την καταστροφή του Τσερνόμπιλ και τη Μαύρη Δευτέρα των χρηματιστηρίων. Τώρα, με το τετράγωνο Πλούτωνα - Ουρανού, είναι καιρός να εκδηλωθούν τα υδροχοϊκά ιδανικά της ισότητας, της ειρήνης και της ευημερίας για όλους.

Εξέλιξη σημαίνει να προχωρήσουμε στο άγνωστο, στο χάος, σε αυτό που δεν ξέρουμε. Η αρχαία αιγυπτιακή και βιβλική κυριολεξία της λέξης «χάος» ήταν «το κενό στην αρχή της δημιουργίας». Η θεωρία του χάους, που αναπτύχθηκε το 1960 από τον Edward Lorenz, μας λέει ότι μια απειροελάχιστη αλλαγή στην αρχή μπορεί να αλλάξει τη μακροχρόνια συμπεριφορά ενός συστήματος. Μια λέξη, ένα πρόσωπο, μια σκέψη μπορεί να κάνει τη σημαντική διαφορά.

Κάθε πανσέληνος αποκαλύπτει πόσο μακριά έχουμε φτάσει και πόσο μας μένει ακόμα. Σε αυτή την αντίθεση Σελήνης - Ήλιου έχουμε τα αρχέτυπα του Υδροχόου και του Λέοντα - η ικανότητά μας να δημιουργήσουμε, να συμμετάσχουμε, η στάση μας στην αυθεντικότητα και τη διαφορετικότητα, το θάρρος και ο αλτρουισμός. Πολλοί έχουμε αισθανθεί πολλές φορές ή κάποιες φορές σαν μαύρο πρόβατο σε ένα κοπάδι από λευκά, και ίσως δεν συνειδητοποιούμε πόσοι, πόσα μαύρα πρόβατα είμαστε όσοι βλέπουμε διαφορετικά τον κόσμο. Και μην ξεχνάς ότι καθετί πρωτοποριακό και περίεργο και παράξενο στην αρχή μετά από λίγο γίνεται κοινός τόπος, κι αναρωτιέσαι τι ήταν αυτό που ξένισε αρχικά.

Ταυτόχρονα, ο Δίας, των υψηλών ιδανικών και του νοήματος, της πίστης και της αλήθειας, βρίσκεται στον Καρκίνο, στην καλύτερη θέση του. Εδώ εκτιμάει τη συναισθηματική ασφάλεια, τη φροντίδα, το συναισθηματικό βάθος, τους οικογενειακούς δεσμούς, το σπίτι, την τροφή, την εγγύτητα, την πατρίδα. Καλούμαστε δηλαδή να διευρύνουμε τις απόψεις μας σε έννοιες όπως «θηλυκό», «οικογένεια», «φύση» και να συντονιστούμε, να εξισορροπήσουμε, να βελτιώσουμε, να εξελίξουμε. Φύση και γυναίκες θα ανέβουν στις προτεραιότητες της παγκόσμιας κοινής γνώμης, με τις γυναίκες να κάνουν άλλο ένα βήμα μπροστά σε δικαιώματα, εντείνοντας τη δημόσια παρουσία τους με ηγετικές θέσεις, και τις κυβερνήσεις να ασχολούνται πολύ πιο έντονα με θέματα περιβάλλοντος. Επίσης, θα υπάρξει έντονη επιστροφή στην οικογένεια και επέκταση της προστασίας των παιδιών. Ας έχουμε ωστόσο κατά νου ότι ο Δίας, που εκφράζει την ηθική και την επέκταση, έχει στη σκοτεινή πλευρά του δογματισμό, αυταρέσκεια και υπερβολή. Ο Δίας «φουσκώνει» ό,τι αγγίζει. Άρα, ανάμεσα στις αρνητικές του εκδοχές, στον Καρκίνο αυτό είναι η συναισθηματική υπερβολή, η κυκλοθυμία, ο ανεξέλεγκτος συναισθηματισμός, και σε κοινωνικό επίπεδο ο ακραίος εθνικισμός -πατρίς, θρησκεία, οικογένεια-, η εχθρότητα και η απαρέσκεια προς τον «ξένο», τον «άλλο», τον «διαφορετικό». Δίπλα στην επιθυμία να κατανοήσουμε και να ζήσουμε μαζί με τον άλλο, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και ιδεών, παραμονεύει η αντιπάθεια προς οποιονδήποτε δεν ανήκει στην «οικογένειά» μας, δεν είναι «δικός μας», «αίμα μας».

Αυτή η πανσέληνος μας θυμίζει ότι είμαστε ζωντανοί σε ένα κομβικό σημείο για τον πλανήτη. Όλο και περισσότερο αντιλαμβανόμαστε ότι η Γη είναι το σπίτι όλων μας, ότι οτιδήποτε συμβαίνει μας επηρεάζει άμεσα όλους και ότι το μαζί δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. Χωρίς να χάνουμε την ταυτότητά μας, επείγει να συνεργαστούμε με εκείνους με τους οποίους μοιραζόμαστε οράματα, κοινές προοπτικές, κοινή αντίληψη. Θυμήσου: Δεν χρειάζεται να ξέρεις επακριβώς τι συμβαίνει ή πού πηγαίνει το πράγμα. Αυτό που έχει σημασία είναι να αναγνωρίσεις τις ευκαιρίες που σου προσφέρονται και να τις αγκαλιάσεις με θάρρος, πίστη και ελπίδα.