Μια επίσκεψη στο νοσοκομείο, όποιο σκοπό και να έχει (νοσηλεία, εξετάσεις, επέμβαση, προληπτικό έλεγχος, συντροφιά σε κάποιον άλλο ασθενή) ποτέ δεν είναι κάτι που κάνεις ευχάριστα και κεφάτα. Το θέμα είναι ότι τις περισσότερες φορές που επισκέπτεσαι το νοσοκομείο (και εφόσον δεν παίρνεις τις απαραίτητες προφυλάξεις) καταλήγεις κρυωμένη ή παίρνεις σαν σουβενίρ κάποιο ιό! Αξίζει απλά να σημειωθεί ότι από το 2003 μέχρι το 2007, μολύνσεις από τον ξεχασμένο βακτήριο e- coli, αυξήθηκαν κατά 335, φτάνοντας τις 22.000 υποθέσεις.
Αν λοιπόν ετοιμάζεσαι να περάσεις τις πόρτες ενός νοσοκομείου, καλό είναι να γνωρίζεις τα μυστικά που θα εξασφαλίσουν ότι θα βγεις πιο υγιής από πριν!
Πιες πολύ νερό:
Η ενυδάτωση βοηθά στην αποθεραπεία. Για να βοηθήσεις το σώμα να γιατρευτεί, πιες πολύ νερό που θα δώσει στα κύτταρα την απαραίτητη ποσότητα νερού, προκειμένου να αναγεννηθούν. Αν είσαι αφυδατωμένη, κινδυνεύεις από νέες μολύνσεις, ανισορροπία των ηλεκτρολυτών στο αίμα που θα μεγαλώσουν το αίσθημα ναυτίας που νιώθεις και θα εξασθενήσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Κατανάλωσε 2 λίτρα υγρών (κατά προτίμηση νερού) δύο εβδομάδες πριν μπεις στο νοσοκομείο και διατήρησε την ημερήσια κατανάλωση νερού σε αυτά τα επίπεδα ή και σε υψηλότερα.
Ζήτα από το γιατρό να απολυμάνει το στηθοσκόπιο:
Όσο ο γιατρός σου εξετάζει τους παλμούς της καρδιάς, δεκάδες βακτήρια εισέρχονται στο σώμα σου. Αν δεν έχει τη δυνατότητα να απολυμάνει άμεσα το στηθοσκόπιο που χρησιμοποιεί, ζήτα να εφαρμόσει σε αυτό ένα γάντι από λάτεξ που δεν θα αφήσει τα μικρόβια να έρθουν σε επαφή με το σώμα σου και δεν θα επηρεάσει και την εξέταση. Ταυτόχρονα, ζήτα από τους νοσηλευτές που θα σε πλησιάσουν (από το να σου βάλουν το θερμόμετρο, μέχρι να σου αλλάξουν τον ορό) να απολυμάνουν τα χέρια τους πριν σε πλησιάσουν, έστω με λίγο οινόπνευμα. Δυστυχώς, οι περισσότεροι νοσηλευτές πλένουν τα χέρια τους, μόνο τη στιγμή που θα λερωθούν!
Τρώγε καλά:
Μην αμελείς τη σωστή σου διατροφή μέσα στο νοσοκομείο Ειδικά όσο νοσηλεύεσαι, πρέπει να λαμβάνεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θερμίδες που θα σε βοηθήσουν να αναρρώσεις γρηγορότερα. Το σώμα σου, χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να καταπολεμήσει ιούς και μολύνσεις. Πιες μπόλικο γάλα και κατανάλωσε βούτυρο και τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως τα ζυμαρικά. Για τους άντρες ασθενείς, 2500 θερμίδες καθημερινά είναι μια καλή ποσότητα, ενώ για τις γυναίκες 2000 αρκούν. Στόχευσε σε 3 γεύματα καθημερινά και ενδιάμεσα σνακ και ροφήματα. Αν πρέπει να ακολουθήσεις ειδική διατροφή βάσει του προβλήματος σου, συμβουλέψου το γιατρό ή έναν διατροφολόγο.
Κάνε την κατάλληλη προετοιμασία:
Πριν προβείς σε κάποια επέμβαση, μάθε τα στοιχεία θνησιμότητας της επέμβασης αλλά και του νοσοκομείου που επέλεξες ειδικότερα. Η γνώση τους αποτελεί δικαίωμά που έχεις ενώ καλό είναι να γνωρίζεις όλες τις πιθανότητες για να φτιάξεις όλα τα σενάρια του πλάνου της μετέπειτα ζωής σου.
Κόψε το κάπνισμα:
Το κάπνισμα μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που φτάνει στο αίμα, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα, όχι μόνο να αναρρώνεις δυσκολότερα αλλά και να μένεις παραπάνω καιρό στο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα, το ανοσοποιητικό σου σύστημα πέφτει εξαιτίας του τσιγάρου και έτσι γίνεσαι ευάλωτη σε ιούς, μολύνσεις και βακτήρια μέσα στο νοσοκομείο.
Τι θα βάλεις στη βαλίτσα:
Προετοιμάζοντας σωστά την βαλίτσα για την διαμονή στο νοσοκομείο, αυτόματα μειώνεις τον καιρό που θα περάσεις εκεί. Βάλε στο σάκο μια αλλαξιά ρούχα, καθαρά εσώρουχα, 2 σετ πιτζάμας ενώ φρόντισε να έχεις μαζί μια πλαστική τσάντα στην οποία θα τοποθετήσεις τα άπλυτα. Επιπλέον, έχε μαζί 2 οδοντόβουρτσες (μία για χρήση πριν την όποια επέμβαση και μία για μετά) και πολλά φρέσκα φρου΄τα που θα σου εξασφαλίσουν την ενέργεια που χρειάζεσαι.
Κ.Π