Τι θέλει να σου πει η περίοδος σου (Νο2)

22.02.2010
Μήπως σε ταλαιπωρεί η περίοδος που έρχεται όποτε θέλει; Μήπως δεν μπορείς να κανονίσεις ούτε τις διακοπές σου, αφού άλλη ημερομηνία πιστεύεις ότι θα αδιαθετήσεις και άλλη καταλήγεις να κυκλοφορείς με τα σερβιετάκια; Ποιά είναι τα σημάδια που δίνει η περίοδός σου και τι θέλουν να να σου πουν;

Μήπως σε ταλαιπωρεί η περίοδος που έρχεται όποτε θέλει; Μήπως δεν μπορείς να κανονίσεις ούτε τις διακοπές σου, αφού άλλη ημερομηνία πιστεύεις ότι θα αδιαθετήσεις και άλλη καταλήγεις να κυκλοφορείς με τα σερβιετάκια; Ποιά είναι τα σημάδια που δίνει η περίοδός σου και τι θέλουν να να σου πουν;

Τα συχνά προβλήματα και τι θέλουν να σου πουν:

Αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους: μικρές κουκκίδες αίματος ή μεγαλύτερη ποσότητα αίματος ανάμεσα στις περιόδους, αποτελεί ένδειξη ενός μικρού ή μεγαλύτερου προβλήματος που μπορεί και να μην σχετίζεται άμεσα με τον έμμηνο κύκλο σου.

Η ελαφριά αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους, μπορεί να είναι ένδειξη χαμηλών επιπέδων προγεστερόνης στο σώμα σου. Αν παίρνεις αντισυλληπτικά, τότε η αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους μπορεί να οφείλεται στην παράλειψή σου να παίρνεις το Χάπι καθημερινά. Άλλες πιθανές αιτίες που συνδέονται με κολπική αιμορραγία περιλαμβάνουν: υπεράλθηση, προβλήματα εγκυμοσύνης, ορμονικές διαταραχές, διαβήτη, ωορρηξία και προβλήματα του θυροειδή,

Βαριά αιμορραγία κατά την περίοδο ή περίοδος που διαρκεί πολλές ημέρες:

κάθε γυναίκα έχει την δική της άποψη και εκτίμηση για το τι θεωρεί βαριά περίοδο. Αυτό που για μια γυναίκα μπορεί να θεωρείται περίοδος με αυξημένη ροή αίματος, για κάποια άλλη μπορεί να είναι πλήρως φυσιολογικό.

Αν η περίοδός σου έχει όλο και μεγαλύτερη ροή αίματος με τους μήνες, φρόντισε να κάνεις μια εξέταση αίματος, για να δεις που βρίσκεται ο αιματοκρίτης σου και φυσικά αν υποφέρεις από ελαφριά αναιμία. Αν υπάρχουν διακυμάνσεις στο πόσο βαριά ή ελαφριά είναι η περίοδός σου, δεν χρειάζεται να ανησυχείς, αρκεί να κάνεις τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο και ΠΑΠ τεστ που θα απαιτείται, εφόσον έχεις ξεκινήσει τη σεξουαλική σου ζωή. Ο γιατρός θα σου προτείνει και σωστούς τρόπους για να αποφύγεις την αναιμία.

Βέβαια, οι γιατροί επιμένουν πως πολλές γυναίκες διαμαρτύρονται για αυξημένη αιμορραγία τη στιγμή που χάνουν λιγότερα από 60 μιλιλίτρα αίματος σε κάθε περίοδο. Αν αλλάζεις ταμπόν ή σερβιετάκι κάθε ώρα (ειδικά αν δεν μιλάμε για τις πρώτες ημέρες που είσαι αδιάθετη) το γεγονός θα πρέπει να σε ανησυχήσει.

Πιθανά αίτια για την πολύ βαριά περίοδο είναι: η παχυσαρκία, Ινομυώματα μήτρας, καρκίνος της μήτρας, αναπαραγωγικά προβλήματα όπως η ενδομητρίωση, ορμονικές διαταραχές ή διαταραχή του θηροειδή ή επιπτώσεις της αντισυλληπτικής μεθόδου που ακολουθείς.

Αφόρητοι πόνοι κατά την περίοδο ή πριν: οι κράμπες στη διάρκεια της περιόδου είναι ένα από τα συνοδευτικά της που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Τουλάχιστον 40% των ενήλικων γυναικών υποφέρουν από πόνους της περιόδου και 10% έχουν τόσο αφόρητους πόνους στη διάρκεια της περιόδου, που αναγκάζονται να λείψουν και από τη δουλειά τους.

Είναι αρκετά φυσιολογικό να νιώθεις πόνους χαμηλά στην κοιλιά λίγες ημέρες πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου (ειδικά τις 2 με 3 πρώτες μέρες). Οι πόνοι αυτοί οφείλονται στις συσπάσεις της μήτρας, που προσπαθεί να αποβάλλει το ωάριο που δεν γονιμοποιήθηκε.

Παρόλα αυτά, ο αφόρητος και αβάσταχτος πόνος κατά την περίοδο, μπορεί να συνδέεται και με τα παρακάτω προβλήματα: ενδομητρίωση, φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, Ινομυώματα της μήτρας και πολύποδες μήτρας ή λανθασμένη χρήση του διαφράγματος.

Οι πόνοι της περιόδου, θα πρέπει να σε ανησυχήσουν περισσότερο, εφόσον αρχίσουν να επηρεάζουν την καθημερινή σου ζωή. Φυσικά και η εκτεταμένη χρήση παυσίπονων μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα πρόβλημα και όχι λύση.

Από την Κατερίνα Πατούλια