Σούπερ γιατροσόφια κόντρα στον πονοκέφαλο

12.10.2010
Υπάρχουν πολλά είδη πονοκέφαλου, αλλά ο συνηθέστερος οφείλεται στην ένταση. Ο πονοκέφαλος αυτού του είδους μπορεί να οφείλεται σε κούραση των ματιών, σε δυνατό θόρυβο ή σε πολύωρη εργασία, όπως επίσης και στο στρες.

Υπάρχουν πολλά είδη πονοκέφαλου, αλλά ο συνηθέστερος οφείλεται στην ένταση. Εμφανίζεται αργά και εκδηλώνεται με πίεση στο μέτωπο, τους κροτάφους και τον αυχένα. Ο πονοκέφαλος αυτού του είδους μπορεί να οφείλεται σε κούραση των ματιών, σε δυνατό θόρυβο ή σε πολύωρη εργασία, όπως επίσης και στο στρες.

Τι μπορείς να κάνεις: οι φυσικές συνταγές

Α. Ευτυχώς υπάρχουν πολλά αιθέρια έλαια που μπορούν ν' ανακουφίσουν τον πονοκέφαλο, όπως ο βασιλικός, το περγαμόντο, το χαμομήλι, το φασκόμηλο, το γεράνι, η λεβάντα, η μαντζουράνα και το ιλάνγκ-ιλάνγκ. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις με ένα έλαιο βάσης για να κάνεις μασάζ, κομπρέσες ή εισπνοές.

Β. Από τον κόσμο των βοτάνων, το χαμομήλι, το δεντρολίβανο και η βαλεριάνα έχουν αναλγητική δράση και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε κάψουλες ή βάμμα.

Γ. Ενας εύκολος και ευχάριστος τρόπος για να απαλλαγείς από τον πονοκέφαλο είναι κάνοντας ένα κρύο ποδόλουτρο με αιθέρια έλαια. Το κρύο νερό θα ανακουφίσει αμέσως την πίεση που νιώθετε στο κεφάλι σας. Συνταγούλα: Σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό, ρίξε 2 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι, 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας. Άφησε τα πόδια σου μέσα στη λεκάνη για είκοσι λεπτά, ενώ κάνεις βαθιές εισπνοές.

Τσάι αντί για παυσίπονα
Ενα ζεστό αφέψημα με τζίντζερ ανακουφίζει άμεσα όλους τους τύπους πονοκέφαλου. Το τζίντζερ τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενώ μειώνει την ένταση και τη φλεγμονή. Τους ζεστούς μήνες μπορείς να το πιεις κρύο.

Περιχύνεις με 4 φλιτζάνια ζεστό νερό 1 έως 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκια ρίζα τζίντζερ ψιλοκομμένη και το αφήνεις για 10 λεπτά. Σουρώνεις και προσθέτεις λίγο μέλι.

Ζεστές ή κρύες κομπρέσες

Οι δροσερές ή ζεστές κομπρέσες μπορούν επίσης να ανακουφίσουν αποτελεσματικά τον πονοκέφαλο. Αν ο πονοκέφαλος είναι επικεντρωμένος στο μέτωπο, προσθέτεις μερικές σταγόνες λεβάντα σε μια γαβάθα με κρύο νερό, βουτάς μέσα ένα κομμάτι ύφασμα, το στύβεις καλά και το αφήνεις στο μέτωπό σου για 15 λεπτά, ενόσω μένεις ξαπλωμένη. Αν ο πονοκέφαλος είναι επικεντρωμένος στον αυχένα, μια ζεστή κομπρέσα θα δώσει καλύτερα αποτελέσματα.

Μασάζ κόντρα στο στρες

Για τον πονοκέφαλο που οφείλεται σε στρες, το μασάζ είναι η καλύτερη μέθοδος. Συνταγούλα: Ανάμειξε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας, 1 κουταλιά της σούπας φυτικό έλαιο και 1 κάψουλα βιταμίνη Ε.

Τοποθέτησε το μείγμα σε ένα καθαρό σκουρόχρωμο μπουκάλι και βούτηξέ το για μερικά λεπτά σε ζεστό νερό. Χρησιμοποιώντας μια μικρή ποσότητα στην άκρη των δαχτύλων κάντε ελαφρές, κυκλικές κινήσεις στους κροτάφους και στη ρίζα των μαλλιών για μερικά λεπτά. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εισπνεύσεις το άρωμα από τα αιθέρια έλαια με αργές αναπνοές.