Αν σου συμβαίνει συχνά να παραπονιέσαι στον αγαπημένο σου για πόνο κατά τη διάρκεια και όχι μόνο της σεξουαλικής επαφής, πιθανότατα να ανήκεις κι εσύ στο 60% των γυναικών που αντιμετωπίζουν παγκοσμίως σήμερα, προβλήματα επώδυνης ή δυσχερούς συνουσίας.
Ο ιατρικός όρος του φαινομένου είναι η δυσπαρεύνια (δηλαδή, δύσκολη ένωση) και ορίζεται ως ο επίμονος ή επαναλαμβανόμενος πόνος στα γυναικεία γεννητικά όργανα που εμφανίζεται λίγο πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή. Θεωρείται ως ένα από τα κατ' εξοχήν γυναικεία προβλήματα, απασχολεί σεξουαλικά ενεργές γυναίκες όλων των ηλικιών, με διαφορετική ένταση και ποιότητα πόνου από γυναίκα σε γυναίκα.
Τι μπορεί να αισθάνεσαι:
1) Πόνο σε κάθε διείσδυση, ακόμη και όταν προσπαθείς να βάλεις ταμπόν.
2) Πόνο με συγκεκριμένους ερωτικούς παρτενέρ και υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
3) Πόνο μετά από προηγουμένη επαφή χωρίς πόνο.
4) Επιφανειακό πόνο (κατά την είσοδο) του πέους.
5) Βαθύ, έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της επαφής, ο οποίος συχνά περιγράφεται ως πόνος καψίματος ή ανυπόφορος πόνος.
Πιθανές Αιτίες: τα αίτια μιας επώδυνης σεξουαλικής επαφής ταξινομούνται ανάλογα με το συγκεκριμένο σημείο (είσοδος κόλπου, βαθιά στον κόλπο, κλειτορίδα) στο οποίο παρατηρείται ο πόνος.
Κατά την είσοδο
1) Ανεπαρκής λίπανση: είναι συχνά το αποτέλεσμα μιας βεβιασμένης επαφής χωρίς αρκετά προκαταρκτικά. Η ανεπαρκής λίπανση προκαλείται επίσης από πτώση στα επίπεδα οιστρογόνων μετά από την εμμηνόπαυση, μετά από τον τοκετό ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
2) Φαρμακευτικά σκευάσματα: ορισμένα φάρμακα είναι γνωστά για τις αλλαγές που προκαλούν στη σεξουαλική διάθεση ή τη διέγερση της γυναίκας, περιορίζοντας τη φυσική λίπανση και να καθιστώντας το σεξ επίπονο. Τέτοια είναι ορισμένα αντικαταθλιπτικά χάπια, φάρμακα πρόληψης της υψηλής πίεσης, τα ηρεμιστικά, τα αντισταμινικά καθώς και ορισμένα αντισυλληπτικά.
3) Τραύμα: ο τραυματισμός ή η ενόχληση που προκύπτει εξαιτίας κάποιου ατυχήματος, μιας χειρουργικής επέμβασης, μιας αιδοιοτομή ή μια οργανικής ανωμαλίας.
4) Φλεγμονή ή μόλυνση: μια μόλυνση στην ευαίσθητη γυναικεία περιοχή, ένα έκζεμα ή άλλα δερματικά προβλήματα αρκούν για να κάνουν το σεξ μια δυσάρεστη διαδικασία.
5) Αντενδείξεις των αντισυλληπτικών μεθόδων: μια αλλεργική αντίδραση σε αντισυλληπτικά ζελέ, στο λατέξ του προφυλακτικού, ακόμα και ένα διάφραγμα τοποθετημένο λάθος είναι αρκετά για να στερήσουν μια υγιή σεξουαλική ζωή.
6) Αδεξιότητα του εραστή: φυσικά ο σύντροφός σου δεν θα το παραδεχτεί ποτέ, αλλά είναι πολύ πιθανό να μην ξέρει να χειρίζεται με κατάλληλο τρόπο το πέος του κατά τη σεξουαλική επαφή και να σου προκαλεί ακόμα και έντονο πόνο.
Έντονος και διαρκής πόνος
Ο βαθύς πόνος μπορεί να προκύψει με μία βαθιά διείσδυση και σε συγκεκριμένες σεξουαλικές στάσεις. Τα αίτια που τον προκαλούν χωρίζονται στα εξής:
1) Γυναικολογικές σθένειες: η λίστα περιλαμβάνει παθήσεις όπως η ενδομητρίωση, πυελικές φλεγμονές, μητρική πρόπτωση, αναστροφή της μήτρας, κυστίτιδες.
2) Μολύνσεις: μια μόλυνση του τραχήλου ή της μήτρας μπορεί να προκαλέσει το βαθύ και ανυπόφορο πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ.
3) Χειρουργικές επεμβάσεις ή ιατρικές θεραπείες: ουλές από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις γύρω από την πυελική περιοχή , ακόμα και μια θεραπεία για τον καρκίνο, όπως η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία, μπορούν να προκαλέσουν απρόβλεπτες αλλαγές στον οργανισμό σου και να σε κάνουν να αποστρέφεσαι ακόμα και την ιδέα της σεξουαλικής επαφής.
Συναισθηματικοί παράγοντες
Τα συναισθήματα και η ψυχική υγεία εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό με τη σεξουαλική δραστηριότητα και μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και σωματικό πόνο, ειδικά σε μια γυναίκα:
1) Ψυχολογικά προβλήματα: αν αντιμετωπίζεις κάποια μορφή κατάθλιψης, ανησυχίες για την εξωτερική σου εμφάνιση ή βιώνεις μια εξαρτημένη σχέση, όλα τα παραπάνω θα δυσχεράνουν ακόμα περισσότερο το σεξ με το σύντροφό σου.
2) Άγχος: οι πυελικοί μύες είναι πολύ ευαίσθητοι στην πίεση κάθε είδους, ακόμα και αυτής που προκαλεί το στρες. Έτσι η πίεση μπορεί να οδηγήσει στην επίπονη επαφή.
3) Ιστορικό σεξουαλικής βίας: ένα πιθανό ιστορικό σεξουαλικής βίας μπορεί να παίξει το ρόλο του στην μετέπειτα σεξουαλική σου υγεία.
Δεν μπορεί κανείς με σιγουριά να πει αν οι ψυχολογικοί παράγοντες είναι αίτιο ή αποτέλεσμα της επίπονης σεξουαλικής επαφής. Ο συνεχής πόνος πάντως μπορεί να φέρει ακόμα και αποστροφή για το σεξ.
Πότε να ζητήσεις ιατρική συμβουλή;
Αν το πρόβλημα επιμένει περισσότερο από μία φορά, επισκέψου αμέσως το γυναικολόγο σου. Το να θεραπεύσεις τον πόνο θα κάνει θαύματα όχι μόνο στη σεξουαλική και συναισθηματική σου ζωή αλλά και την γυναικεία σου αυτοπεποίθηση.
Τα τέσσερα βήματα κατάκτησης της "ανώδυνης" συνουσίας
- Φρόντισε πρώτα πρώτα τις συνήθειες που αφορούν σε καθημερινά ζητήματα υγιεινής. Απόφυγε τα αρωματισμένα σαπούνια για την ευαίσθητη περιοχή που προκαλούν ξηρότητα.
- Άλλαξε τις σεξουαλικές σου συνήθειες. Μίλησε με το σύντροφό σου για τον πόνο που αντιμετωπίζεις. Πειραματίσου στις σεξουαλικές στάσεις. Φρόντισε να είσαι εσύ από πάνω του για να ελέγχεις το βαθμό και τον τρόπο της διείσδυσης του πέους. Μην πας κατευθείαν στο ψητό. Καθιερώστε με το σύντροφό σου περισσότερα προκαταρκτικά. Χρησιμοποίησε εκτός από την φυσική λίπανση και κάποιο λιπαντικό τζελ που κυκλοφορεί στο εμπόριο.
- Σε κάποιες περιπτώσεις η φαρμακευτική αγωγή κρίνεται απαραίτητη για να διορθωθεί το πρόβλημα της επώδυνης συνουσίας. Ακολούθησε μόνο την αγωγή που θα σου προτείνει ο αρμόδιος γυναικολόγος είτε πρόκειται για αγωγή με οιστρογόνα ή με απλές ασκήσεις Κέγκελ.
- Αν το πρόβλημα οφείλεται σε συναισθηματικούς παράγοντες επισκέψου έναν ψυχολόγο, ίσως μαζί με το σύντροφό σου. Μιλήστε για τα προβλήματα της σχέσης σας και κάντε το σέξ απόλαυση και τους εαυτούς σας ένα ευτυχισμένο ζευγάρι (ψυχή και σώμα) ξανά.