Σου έτυχε ποτέ να ξυπνήσεις με πονεμένο, δύσκαμπτο σαγόνι; Ή έχεις πιάσει τον εαυτό σου να σφίγγει το σαγόνι σου κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ κάνεις διάφορα πράγματα; Αν ναι, ξέρεις ότι είναι δυσάρεστο - και επιπλέον, μπορεί να αλλάξει το σχήμα του προσώπου σου.
Έτσι, αυτές οι συνήθειες δεν είναι μόνο ενοχλητικές -και δυνητικά επώδυνες- με την πάροδο του χρόνου, μπορούν επίσης να προκαλέσουν κάποιες άλλες σοβαρές συνέπειες, όπως η αλλαγή ολόκληρου του σχήματος του προσώπου σου.
Πώς το τρίξιμο των δοντιών και το σφίξιμο της γνάθου αλλάζουν το πρόσωπό σου
Το τρίξιμο και το σφίξιμο της γνάθου μπορεί να αλλάξει ολόκληρο το σχήμα του προσώπου σου, σύμφωνα με τον οδοντίατρο Chris Salierno. «Τα δόντια σου καθορίζουν το ύψος του κάτω μισού του προσώπου σας, οπότε όταν είναι πιο κοντά [λόγω τριξίματος] ή λείπουν, η μύτη και το πηγούνι σας θα έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους», εξηγεί. Αν και πιο σπάνιο, σημειώνει επίσης ότι η υπερβολική μυϊκή δραστηριότητα μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση της γραμμής της γνάθου, κάνοντάς την να φαίνεται πιο στρογγυλή και ογκώδης.
Πολύ πριν παρατηρήσεις οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόσωπο, ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αρνητικές επιπτώσεις αυτής της ενοχλητικής συνήθειας. Αρχικά, υπάρχει η ταλαιπωρία. Ο Salierno λέει ότι μετά από μια νύχτα τριξίματος των δοντιών και σφίξιμο της γνάθου, πιθανότατα θα ξυπνήσεις με ενόχληση στους μύες και στα δόντια, η οποία μπορεί να διαρκέσει όλη την ημέρα. Μερικοί άνθρωποι, προσθέτει, μπορεί ακόμη και να υποφέρουν από πόνο στις αρθρώσεις στην περιοχή.
Επιπλέον, το τρίξιμο των δοντιών βλάπτει τα δόντια σου. Ο Salierno λέει ότι μπορεί να εμφανίσεις σκάσιμο, σπάσιμο ή ισοπέδωση των δοντιών, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ενόχληση, ευαισθησία και αισθητικά προβλήματα.
Τα καλά νέα είναι ότι οι αλλαγές στο σχήμα του προσώπου που προκαλούνται από το τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών μπορούν να βελτιωθούν. Ωστόσο, ο Salierno λέει ότι απαιτεί πολλή οδοντιατρική εργασία. «Εάν τα δόντια σου μπορούν να σωθούν, τότε ένας οδοντίατρος μπορεί να αποκαταστήσει το ύψος τους με αποκαταστάσεις όπως στεφάνες», λέει. "Τα δόντια που λείπουν ή που είναι πολύ κατεστραμμένα μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα μέσα, όπως οδοντικά εμφυτεύματα. Η πρόκληση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι συχνά ολόκληρο το στόμα πρέπει να αποκατασταθεί." Με άλλα λόγια, δεν είναι ιδανικό σενάριο, αλλά μπορεί να γίνει.
Πώς να αποτρέψετε το τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών
Το τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Το κλειδί είναι να προσέχεις τι κάνει το στόμα σου όλη την ημέρα. «Όταν είσαι σε ηρεμία και το στόμα σου είναι κλειστό, τα δόντια σου δεν πρέπει να αγγίζουν», λέει ο Salierno. «Αν αγγίζουν, μπορεί υποσυνείδητα να αρχίσεις να σφίγγεις ή να τρίβεις».
Για το τρίψιμο και το σφίξιμο τη νύχτα, υπάρχουν δύο επιλογές πρόληψης: Ο Salierno συνιστά να φοράς νυχτερινό φύλακα κάθε βράδυ. Δεν είναι η πιο σέξι εμφάνιση, σίγουρα, αλλά το πρόσωπό σου αξίζει τον κόπο. «Ένας νυχτερινός φύλακας θα βοηθήσει στην προστασία των δοντιών σου και μπορεί να μειώσει σημαντικά τη μυϊκή δραστηριότητα», λέει, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό ο οδοντίατρος να σχεδιάσει ένα για εσένα.
Το Botox είναι μια άλλη επιλογή, καθώς βοηθά στη χαλάρωση των μυών της γνάθου. «Μερικοί ασθενείς ωφελούνται από τις ενέσεις στους μεγαλύτερους μασητικούς μύες τους», λέει ο Salierno. «Δεν είναι μόνιμο αποτέλεσμα, αλλά μπορεί να δώσει μεγάλη ανακούφιση για μήνες».