Η κακοσμία του στόματος είναι δυστυχώς κάτι που δεν γίνεται αντιληπτό μόνο από εμάς τις ίδιες όταν την έχουμε, αλλά, και από όλους όσοι βρίσκονται κοντά μας. Για τη δυσάρεστη αυτή αίσθηση οφείλεται η αύξηση της συγκέντρωσης βακτηρίων, η λειτουργία των οποίων δημιουργεί δύσοσμα θειούχα πτητικά παραπροϊόντα.
Δες και αυτό: Η μόνη φορά που δεν πρέπει να πλύνεις τα δόντια σου
Αρχικά εάν έχεις παρατηρήσει πως έχεις κακοσμία, θα πρέπει να επισκεφθείς τον ή την οδοντίατρο σου, για να φανερωθεί τυχόν κάποια πάθηση όπως τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα ή κάτι άλλο. Αν δεν εντοπιστεί κάποιο στοματικαό αίτιο, η διερεύνηση θα πρέπει να προχωρήσει στον στοματοφάρυγγα, στον ρινοφάρυγγα, στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα με τις παραρρίνιες κοιλότητες, στο κατώτερο αναπνευστικό, ή και στο γαστρεντερικό σύστημα.
Το μπούκωμα της μύτης, που συνδέεται με την παραρρινοκολπίτιδα, δημιουργεί ξηροστομία, με αποτέλεσμα την εκδήλωση κακοσμίας. Ένας άλλος παράγοντας που προκαλεί κακοσμία του στόματος είναι οι αμυγδαλές με εβαθιές κρύπτες, που αφήνουν στα υπολείμματα τροφής να αναμειχθούν με νεκρά επιθηλιακά κύτταρα του βλεννογόνου του στόματος και του φάρυγγα αλλά και μια χρόνια φλεγμονή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Για να προλάβεις την κακοσμία, θα πρέπει να βουυρτσίζεις τακτικά τα δόντια και τη γλώσσα σου, να κάνεις ξέπλυμα με αντισηπτικά και να χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα. Κάποιες επιλογές που επίσης βοηθούν, είναι η διακοπή του καπνίσματος, η διατροφή με χαμηλά λιπαρά και η κατανάλωση 8-10 ποτηριών νερού.