Αποδεικνύεται ότι οι βιταμίνες D3, A και C είναι πολύ χρήσιμες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Συνδυάζοντας αυτές τις βιταμίνες με ψευδάργυρο και προβιοτικά, προσφέρεις στον εαυτό σου ένα καλό φάρμακο για την καταπολέμηση της γρίπης, λέει η Ελληνοαμερικάνα ολιστική σύμβουλος διατροφής και ιδρύτρια του Gut of Integrity, Στεφανία Παπαδάκη. Είναι πιθανό να αντιμετωπίσεις ανεπάρκεια βιταμίνης D κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω της σχετικής έλλειψης ηλιακού φωτός. Έτσι, το συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια της σεζόν της γρίπης, θα βοηθήσει το σώμα σου να ενισχυθεί ενάντια στον ιό, λέει η Παπαδάκη.
Σύμφωνα με την Δρ. Melinda Ring, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Ορθολογικής Ιατρικής Osher στο Northwestern University, συμπληρώνοντας βιταμίνη D όταν έχεις χαμηλά επίπεδα, μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο μόλυνσης κατά περίπου 40%. Και αν είσαι το είδος του ατόμου που υποφέρει τους χειμώνες από ξηρό βήχα, η Δρ Ring λέει στο Bustle ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα να μειώσει τη φλεγμονή στους πνεύμονές σου.
Διάβασε και αυτό: Μήπως παίρνεις τις βιταμίνες σου με λάθος τρόπο;
Εκτός από τα συμπληρώματα, η Παπαδάκη λέει ότι είναι σημαντικό να τρως τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Α και C. Αυτά τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες στο σώμα σου και βοηθούν επίσης να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Η Παπαδάκη συνιστά κολοκύθα, γλυκοπατάτα, καλαμπόκι και καρότα για τη βιταμίνη Α και μαύρη σταφίδα, πιπεριές, ακτινίδια, γκουάβα, πορτοκάλια, φράουλες, καλαμπόκι, μπρόκολο και μαϊντανό για τη βιταμίνη C. Όπως λέει η Δρ Ring οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες δρουν ως μια μορφή «φυσικής ανοσοποιητικής υποστήριξης» που μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να αποτρέψει και να καταπολεμήσει τη μόλυνση καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.
Η λήψη επαρκούς ψευδαργύρου είναι επίσης κρίσιμη για τη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. «Υπάρχουν μερικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η υψηλή δόση βιταμίνης C (συμπληρώματα από το στόμα) και ο ψευδάργυρος (σε μορφή παστίλιας, όχι από τη μύτη), όταν ξεκινούν νωρίς σε μια μόλυνση, μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του κρυώματος» λέει η Δρ Ring. Ειδικά ο ψευδάργυρος μειώνει την αναπαραγωγή των ιών του κρυώματος, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της σεζόν της γρίπης. (Παρόλο που οι ιοί του κρυώματος και της γρίπης είναι διαφορετικοί, αν προσβληθείς και από τους δύο στην ίδια εποχή, είναι ένας απόλυτος εφιάλτης που σίγουρα θέλεις να αποφύγεις). Για να διασφαλιστεί ότι το σώμα σου λαμβάνει τον ψευδάργυρο που χρειάζεται, η Παπαδάκη συνιστά να στραφείς σε τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να περιλαμβάνουν στρείδια, οστρακοειδή, φασόλια, φακές, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής άλεσης και οργανική σόγια, λέει.
Η Παπαδάκη συνιστά επίσης την ενσωμάτωση προβιοτικών τροφών στις χειμερινές σου επιλογές για βέλτιστη ικανότητα καταπολέμησης της γρίπης. «Τα προβιοτικά όχι μόνο υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου με την αποκατάσταση των καλών βακτηρίων», λέει. «Εκτείνονται, επίσης, πέρα από το όριο του εντέρου για να επηρεάσουν και να ενισχύσουν την ανοσοποιητική λειτουργία σε όλο το σώμα». Για να λάβεις τα προβιοτικά σου, η Παπαδάκη λέει ότι η στροφή στα τρόφιμα ζύμωσης είναι το καλύτερο σου στοίχημα. Το ξινολάχανο, το κίμτσι, τα τουρσιά, το γιαούρτι με πλήρη λιπαρά, το κεφίρ, το μίσο, το κομπούχα, το νάτο και το παραδοσιακό βουτυρόγαλα είναι καλές πηγές προβιοτικών, λέει στο Bustle.