Μεταξύ του 2003 και του 2004, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια ρουτίνα ιατρικών εξετάσεων και ρωτήθηκαν για τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους μέσα από ένα ευρύ φάσμα, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας που βούρτσιζαν τα δόντια τους.
Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 10,5 ετών, το 3% ανέπτυξε κολπική μαρμαρυγή και το 4,9%, εμφάνισε καρδιακή ανεπάρκεια. (Μέση παρακολούθηση σημαίνει ότι οι μισοί συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για λιγότερο χρόνο ενώ οι άλλοι μισοί για περισσότερο).
Εκείνοι που βούρτσιζαν τα δόντια τους τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής και 12% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης τους.
Ο μειωμένος κίνδυνος ήταν ανεξάρτητος από την ηλικία, το φύλο, τον πλούτο, την άσκηση, την κατανάλωση οινοπνεύματος, το σωματικό λίπος και συνθήκες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα της Προληπτικής Καρδιολογίας (European Journal of Preventive Cardiology).
Διάβασε και αυτό: Θέλεις να έχεις τέλεια δόντια; Ακολούθησε αυτές τις 5 συμβουλές των οδοντιάτρων
Αυτό όμως που οι ερευνητές δεν διερεύνησαν είναι το γιατί το τακτικό βούρτσισμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Ωστόσο προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή στοματική υγιεινή έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται βακτήρια στο αίμα, προκαλώντας φλεγμονή που αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου.
Η μελέτη διεξήχθη σε μία συγκεκριμένη χώρα και βασίζεται σε αυτά που παρατήρησαν οι ερευνητές, οπότε δεν αποδεικνύει κάποια άμεση σχέση μεταξύ του τακτικού βουρτσίσματος και του μειωμένου καρδιακού κινδύνου, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Dr Tae-Jin Song, από το Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Ewha Womans της Σεούλ.
Αλλά πρόσθεσε: «Μελετήσαμε μια μεγάλη ομάδα για μια μεγάλη περίοδο, η οποία κάνει πιο ισχυρά τα ευρήματά μας».