Πόσο ασφαλές είναι να χρησιμοποιώ αντηλιακό στα παιδιά μου;

04.06.2019
Πόσο ασφαλές είναι να χρησιμοποιώ αντηλιακό στα παιδιά μου;
Μια νέα μελέτη της Αμερικανικής Αρχής Τροφίμων και Φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει στην απόσυρση κάποιων αντηλιακών από την αγορά καθώς διαπίστωσε ότι μερικές από τις χημικές ουσίες στα αντηλιακά, απορροφούνται στο αίμα σε ενδεχομένως ανησυχητικές ποσότητες. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζεις.

Γνωρίζουμε ότι το αντηλιακό είναι απαραίτητο για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Και εδώ και χρόνια οι ερευνητές και οι ρυθμιστικές αρχές πίστευαν ότι υπήρχαν πολύ λίγοι δυνητικοί κίνδυνοι από τα συστατικά των αντιηλιακών και ο λόγος είναι ότι αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται στην επιφάνεια του δέρματος και μόνο μικρές ποσότητες των χημικών ουσιών τους, απορροφούνται από το σώμα.

Ωστόσο μια νέα μελέτη από τη Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα στην The Journal of the American Medical Association, διαπίστωσε ότι μερικές από τις χημικές ουσίες στα αντηλιακά, απορροφούνται στο αίμα σε ενδεχομένως ανησυχητικές ποσότητες.

Και όπως επισήμανε ένα συνοδευτικό σημείωμα στην JAMA, τα παιδιά μπορεί να είναι ακόμη πιο επιρρεπή σε πιθανά ζητήματα από τις χημικές ουσίες των αντηλιακών. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν περισσότερη επιφάνεια σε σχέση με το σωματικό τους μέγεθος, από ότι οι ενήλικες και μπορεί να απορροφούν τα πράγματα διαφορετικά από ότι κάνουμε εμείς.

Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι είναι καιρός να αλλάξεις τις καλοκαιρινές συνήθειες αντηλιακής προστασίας της οικογένειάς σου; Διάβασε παρακάτω τι πρέπει να ξέρεις για την ασφάλεια της ηλιοθεραπείας σου.

Διάβασε επίσης: Προσοχή στην ημερομηνία λήξης του αντηλιακού σου – Πότε πρέπει να το πετάξεις;

Γιατί η FDA ανησυχεί για τα συστατικά των αντιηλιακών;

Τα συστατικά των αντηλιακών που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων, εγκρίθηκαν πριν από δεκαετίες. Από τότε, έχουμε μάθει πολλά για τις επιπτώσεις του ήλιου και την αντηλιακή προστασία μέσω του δέρματος, σύμφωνα με τη FDA. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αντηλιακό πιο συχνά στις μέρες μας και, μάλιστα, σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, η FDA εισήγαγε έναν νέο προτεινόμενο κανόνα που θα απαιτήσει από την βιομηχανία των αντηλιακών να παρέχει περισσότερα δεδομένα ασφαλείας για τα χημικά που χρησιμοποιούνται σε αυτά.

«Αντηλιακά ευρέος φάσματος με τιμές SPF τουλάχιστον 15 είναι κρίσιμα για το οπλοστάσιο των εργαλείων για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος ... όμως ορισμένες από τις βασικές απαιτήσεις για αυτά τα προληπτικά εργαλεία δεν έχουν ενημερωθεί εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Επίτροπος της FDA Scott Gottlieb, σε ένα συνοδευτικό δελτίο τύπου.

Ο προτεινόμενος κανόνας της FDA θα απαιτήσει για τα χημικά που περιέχονται στα αντηλιακά, να πληρούν το πρότυπο του να είναι «γενικώς αναγνωρισμένα ως ασφαλή και αποτελεσματικά» χρησιμοποιώντας τον όρο GRASE. Η FDA σχεδίασε μια πιλοτική μελέτη με 24 ενήλικες και τώρα αναμένει από τη βιομηχανία να πραγματοποιήσει ευρύτερες μελέτες, σύμφωνα με τον David Strauss, συν-συγγραφέα της μελέτης JAMA και διευθυντή του τμήματος εφαρμοσμένης ρυθμιστικής επιστήμης στο Κέντρο Έρευνας για την Αξιολόγηση των Φαρμάκων στο FDA. Εάν διαπιστωθεί ότι ορισμένα συστατικά δεν πληρούν αυτό το πρότυπο, είναι πολύ πιθανόν να αφαιρεθούν από τα ράφια των καταστημάτων στο μέλλον.

Διάβασε και αυτό: Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να χρησιμοποιείς το αντηλιακό σου

Τι μελέτησε η έρευνα;

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διαφορετικά είδη αντιηλιακών σε 24 υγιείς ενήλικες, οι οποίοι εφάρμοσαν το μέγιστο ποσό κάθε δύο ώρες, στο 70% του σώματός τους. Οι ερευνητές ανέλυσαν το αίμα των συμμετεχόντων για να αναζητήσουν τα επίπεδα διαφορετικών χημικών ουσιών που συνήθως απαντώνται σε αντηλιακά: avobenzone, oxybenzone, octocrylene και ecamsule. Διαπίστωσαν ότι μετά από μία ημέρα χρήσης, τα επίπεδα στο αίμα καθενός από τα τέσσερα συστατικά, έφθασαν πάνω από 0,5 νανογραμμάρια ανά mL, μια ποσότητα που είναι πάνω από το όριο το οποίο ο FDA θεωρεί ότι τα χημικά θεωρούνται αυτομάτως ως μη ασφαλή.

Είναι, όμως, αυτές οι χημικές ουσίες επικίνδυνες;

Δεν γνωρίζουμε πραγματικά. Το γεγονός ότι αυτά τα συστατικά φτάνουν στο αίμα σε αυτά τα επίπεδα, δεν σημαίνει ότι τα αντηλιακά είναι επιβλαβή αλλά απλώς ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Αναφορές σχετικά με πιθανούς κινδύνους από τα αντηλιακά εμφανίζονται κατά καιρούς σε περιοδικά και εφημερίδες, κυρίως χάρη στην ετήσια αναφορά αντηλιακών του Environmental Working Group. Η οργάνωση εκφράζει εδώ και καιρό ανησυχίες σχετικά με τα συστατικά των αντιηλιακών, επισημαίνοντας ότι συνδέονται με προβλήματα αναπαραγωγής, προβλήματα ανάπτυξης στα παιδιά, ακόμα και καρκίνο.

Αλλά η έρευνα που συνδέει τις αντιηλιακές χημικές ουσίες με αυτά τα ζητήματα, γίνεται με πολύ υψηλότερες ποσότητες από αυτές που μπορεί να συναντήσει κανείς στη χρήση αντιηλιακών. Σε μια μελέτη που εξέτασε τις αρνητικές επιδράσεις της oxybenzone στους αρουραίους, για παράδειγμα, οι ερευνητές έδωσαν στα ζώα την ισοδύναμη ποσότητα με αυτή που ένα άτομο θα απορροφούσε αν χρησιμοποιούσε αντηλιακό στο ένα τέταρτο του σώματός του επί 277 χρόνια.

Ποια είναι, τελικά, τα ασφαλέστερα αντηλιακά;

Εάν ανησυχείς για τα χημικά προϊόντα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα βιολογικά αντηλιακά. Χρησιμοποιούν δύο συστατικά που πληρούν ήδη το πρότυπο GRASE του FDA: το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου, τα οποία εμποδίζουν με φυσικό τρόπο τον ήλιο. Αν και μερικά αφήνουν μια λευκή απόχρωση, οι σημερινοί τύποι τείνουν να αναμειγνύονται στο δέρμα πιο απόλυτα. Αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο στα επιφανειακά στρώματα του δέρματος και δουλεύουν απορροφώντας και εκτρέποντας τις ακτίνες του ήλιου. Και επιπλέον, τείνουν να είναι λιγότερο ερεθιστικά για τα παιδιά με ευαίσθητο δέρμα.

Το μόνο θέμα που υπάρχει είναι το οικονομικό, καθώς, συνήθως, είναι ακριβότερα από τα υπόλοιπα αντηλιακά, αν και υπάρχουν φίρμες που έχουν ρίξει τις τιμές.

Δες κι αυτό: Γιατί καίγομαι και με αντηλιακό; Η απάντηση στο... κουταλάκι!

Τι άλλο μπορώ να κάνω για να ελαχιστοποιήσω την έκθεση των παιδιών μου σε αντηλιακές χημικές ουσίες;

Το να κάνεις τα παιδιά μπάνιο κάθε βράδυ τις ημέρες που χρησιμοποιούν αντηλιακά, μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του χρόνου που τα αντηλιακά βρίσκονται στο δέρμα τους και μπορεί να μειώσει την απορρόφηση τους. Και προσθέτοντας άλλες κινήσεις άμυνας στον ήλιο, μπορείς να μειώσεις την ανάγκη για προστασία μέσω του αντηλιακού στα παιδιά σου. Τα μωρά κάτω των έξι μηνών δεν πρέπει να φορούν αντηλιακό και το προτιμότερο είναι να τα κρατήσεις στη σκιά. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, «θυμήσου ότι η χρήση αντηλιακών είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου προστασίας από τον ήλιο, όπως η αναζήτηση σκιάς, η άσκηση δραστηριοτήτων νωρίτερα το πρωί, η χρήση ρούχων που καλύπτουν το σώμα καθώς και τα γυαλιά ηλίου» συμβουλεύει η Cheryl Rosen, επικεφαλής του τμήματος Δερματολογίας του Western Hospital του Τορόντο.

Ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξεις, σίγουρα μην αγνοήσεις το αντηλιακό σου. «Στο τελικό συμπέρασμα αυτής της μελέτης, δηλώνεται πολύ σαφώς ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αντηλιακό», λέει ο Schwarcz. «Δεν μπορείς να πεις ότι τα αντηλιακά είναι εντελώς αβλαβή, αλλά μπορείς να πεις ότι τα οφέλη που αποδίδουν υπερτερούν δραματικά από τους κινδύνους που ενέχουν».