Έχεις προγραμματίσει τις διακοπές σου και πέφτουν επάνω σε "εκείνες τις μέρες"; Αν το ξέρεις με σιγουριά, τότε αυτό σημαίνει ότι έχεις σταθερό κύκλο και άρα μπορείς με κάποιον τρόπο να περέμβεις, αλλιώς, αν χρειάζεται να ρίξεις... στ' άστρα για να σου πουν πότε θα σε επισκεφτεί κάθε μήνα η περίοδος, ίσως τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα.
Αρχικά να υπογραμμίσουμε κάτι που ήδη γνωρίζετε, αλλά καλό είναι να υπενθυμίσουμε. Θεμιτό είναι να μην επεμβαίνει κανείς στη φύση. Όσο άκακα και φυσικά να είναι τα όσα χρησιμοποιηθούν μία περέμβαση όποιου είδους, μια αναστάτωση όσο νάναι θα τη φέρει.
Διάβασε επίσης: Έγκαυμα από τον ήλιο; 5 απλά βήματα για να ανακουφιστείς
Η αρχική προτροπή, λοιπόν είναι να αποδεχτείς το "μοιραίο" και να απολαύσεις τις διακοπές σου όπως ήρθαν. Ωστόσο, αν η περίοδός σου δεν έρχεται μόνη αλλά συνοδεύεται από πολύ πόνο -μεταξύ άλλων- και είσαι σίγουρη ότι θα σου χαλάσει τα πάντα, ιδού τι μπορείς να κάνεις.
Πάντα όμως -και το τονίζουμε αυτό- αφού συμβουλευτείς τον γιατρό σου και μόνο τότε!
Στην πρώτη κατηγορία λύσεων ανήκουν δυο επιλογές και αφορούν σε χάπια που μπορεί να σου συνταγογραφήσει ο γυναικολόγος σου.
Αρχικά, το αντισυλληπτικό χάπι. Αν ήδη το λαμβάνεις, υπάρχει τρόπος επεμβαίνοντας στη δοσολογία να καταφέρεις να καθυστερήσεις τον κύκλο σου. Αν όχι, μπορείς να το πάρεις ώστε τέτοιον τρόπο ώστε να έχεις πάλι το θεμιτό αποτέλεσμα. Ο γιατρός θα σε συμβουλεύσει κατάλληλα, τόσο για τη δοσολογία αλλά και για τις πιθανές παρενέργειες, αφού του δώσεις όλες τις ημερολογιακές πληροφορίες και ό,τι άλλο χρειάζεται.
Σε περίτπωση που δεν έχεις πολύ χρόνο για... δράση και χρειάζεσαι κάτι πιο άμεσο, υπάρχει το χάπι προγεστερόνης το οποίο παίρνεις λίγες ημέρες πριν τη επικείμενη περίοδό, ενώ και τα χάπια που περιέχουν νορεθιστερόνη είναι μία αξιόπιστη επιλογή. Και σε αυτή την περίπτωση βέβαια μην αγοράσεις τίποτα πριν συμβουλευτείς τον γιατρό σου.
Εναλλακτικά, υπάρχουν και πιο παραδοσιακά "γιατροσόφια" στα οποία μπορείς να στραφείς, με αμφίβολη βέβαια επιτυχία, αλλά θα μπορούσες να τα τα δοκιμάσεις;
Διάβασε και αυτό: Ποιο είναι το προϊόν περιποίησης των μαλλιών σου που είναι απαραίτητο το καλοκαίρι
Οι "παλιές" ανέφεραν για παράδειγμα ότι μερικά βότανα και μπαχαρικά όπως ο μαϊντανός και η κανέλα, ή οι λεγόμενες «θερμές» τροφές όπως η παπάγια, το τζίνσενγκ και γενικότερα όλα τα καυτερά και λιπαρά τρόφιμα προκαλούν γρηγορότερα την εμμηνόρροια.
Αντίθετα, πιστεύεται πως τα «ψυχρά» τρόφιμα, όπως τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν την «ικανότητα» να καθυστερούν την περίοδο ενώ το ίδιο φημολογείται και για το χυμό λεμονιού, ο οποίος όμως έχει θεωρηθεί υπεύθυνος και για πιο έντονους πόνους ή κράμπες.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζουμε ότι αυτές οι λύσεις δεν αποτελούν επιστημονικές προτάσεις, ούτε έχουν εγγυημένα αποτελέσματα. Υπογραμμίζεται ακόμη μια φορά η απόλυτη ανάγκη επικοινωνίας με τον γιατρό και... καλές διακοπές!