Έχεις «τσιμπημένη» χοληστερίνη;

09.11.2016
Η χοληστερίνη σου είναι «τσιμπημένη»; Mη χάνεις χρόνο δες πώς θα τη ρίξεις χαμηλά!

Σε όλα τα καρδιολογικά συνέδρια οι επιστήμονες δεν παύουν να επισημαίνουν ότιόσο πιο χαμηλή η «κακή» LDL χοληστερίνη τόσο πιο καλή η υγεία της καρδιάς μας. Και αυτό γιατί όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, καθηγητής Αλέξανδρος Τσελέπης: «Όταν αυξάνονται τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης στο αίμα, η καρδιά βρίσκεται σε κίνδυνο. Συγκεκριμένα, η πλεονάζουσα χοληστερίνη διεισδύει στα τοιχώματα των αρτηριών, δημιουργώντας τις αθηρωματικές πλάκες, οι οποίες σταδιακά εμποδίζουν την ομαλή ροή του αίματος, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ο κύριος στόχος λοιπόν πρόληψης και θεραπείας τους είναι να πέσει πολύ χαμηλά η LDL χοληστερίνη».

Πώς θα διαπιστώσετε το πρόβλημα

Για να μάθετε τι «τρέχει» με τη χοληστερίνη σας θα πρέπει μία φορά το χρόνο, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεστε, να κάνετε μια εξέταση που αποκαλείται «λιπιδαιμικό προφίλ» και συνήθως περιλαμβάνει: τη λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη LDL, την «καλή» χοληστερίνη HDL (η οποία δρα προστατευτικά απομακρύνοντας την «κακή» από το τοίχωμα των αγγείων) και τα τριγλυκερίδια (επικίνδυνα λιπίδια που κυκλοφορούν στο αίμα). Η τιμή της ολικής χοληστερίνης πρέπει να κυμαίνεται στα 200 έως το πολύ 220 mg. Αν υπερβαίνει τα 240 mg, ίσως χρειαστείτε φαρμακευτική αντιμετώπιση, πάντα σε συνεργασία με το γιατρό. Επίσης τα επιθυμητά επίπεδα χοληστερίνης προσδιορίζονται αφού ο γιατρός συνεκτιμήσει και τους προδιαθεσικούς παράγοντες που έχετε για στεφανιαία νόσο.

Τρόπος δράσης!

Αν η χοληστερίνη σας είναι «τσιμπημένη», το πρώτο βήμα για να τη «ρίξετε» είναι να αρχίσετε να τρώτε πιο υγιεινά: Περισσότερα λαχανικά, φρούτα, χόρτα, όσπρια, αδρά επεξεργασμένα δημητριακά, προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως και ψάρια. Λιγότερο κρέας, ζωικά λιπαρά και έτοιμα φαγητά. Προτίμηση στα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Κύριο προστιθέμενο λίπος το ελαιόλαδο. Αν έχετε το επιθυμητό βάρος, διατηρήστε το. Αν είστε υπέρβαροι, προσπαθήστε να χάσετε κιλά και να διατηρήσετε την απώλειά τους. Εάν πίνετε αρκετό αλκοόλ, περιορίστε το σε 1-2 ποτηράκια. Και εάν καπνίζετε, διακόψτε το. Φροντίστε επίσης να γυμνάζεστε για τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά, π.χ. βαδίζοντας ζωηρά.

Τι πρέπει ακόμα να ξέρετε

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης:

* Η επιθυμητή τιμή για την ολική χοληστερίνη είναι κάτω από 200 mg/dl, η οριακή τιμή μεταξύ 200-240 και η υψηλή τιμή πάνω από 240.

* Η «καλή» χοληστερίνη (HDL) για να έχει προστατευτική δράση πρέπει να είναι πάνω από 40 mg/dl για τους άνδρες και πάνω από 50 mg/dl για τις γυναίκες.

* Όσο για την «κακή» χοληστερίνη (LDL), η επιθυμητή της τιμή σε υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 115 mg/dL.


ΑΠΟ ΤH ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 173

Update: Νοέμβριος 2016